Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
xenorakii
Samochód: Seat Ateca XPERIENCE 1.5 TSI 150KM Manual
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: xenorakii »

Witam! :)
Szybkie pytanie - posiadam Lane assist w mojej atece z "22 - czy można jeszcze doposażyć w lane assist plus, czy już nie ma co marzyć?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Cześć. Doposażyć zawsze można tylko czy będzie to opłacalne ekonomicznie.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

xenorakii
Samochód: Seat Ateca XPERIENCE 1.5 TSI 150KM Manual
Podziękował: 1 raz

Post autor: xenorakii »

A można to jakoś odblokować przez kodowanie?

Generalnie zależy mi na travel assist, którego nie posiadam oraz na aktywnym utrzymaniu pasa. Aktualny lane assist jedynie ostrzega mnie kiedy zjadę na pas i lekko mnie od niego odsunie - nie potrafi utrzymać środka drogi, co wydaje się być pomocne.

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Jest bardzo pomocne. Zapytaj w firmie Eldar, czy się da.

Zuchu93
Samochód: Seat Ateca FL 150KM 1.5 23'
Podziękował: 4 razy

Post autor: Zuchu93 »

Hejka,
Czy jeżeli auto mam na oponach letnich z felgami - DYNAMIC 36/1 17" to opony letnie na nich na bank mają takie parametry: 215/55 R17 94V?
Bo planuje zimówki kupić te: https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... #436156510 i się zastanawiam czy wszystko się będzie zgadzać i bez problemu mi je wymienią

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Zuchu93 pisze:
22 paź 2023, 21:14
Hejka,
Czy jeżeli auto mam na oponach letnich z felgami - DYNAMIC 36/1 17" to opony letnie na nich na bank mają takie parametry: 215/55 R17 94V?
Bo planuje zimówki kupić te: https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... #436156510 i się zastanawiam czy wszystko się będzie zgadzać i bez problemu mi je wymienią
Podstawowe parametry związane wyłącznie z rozmiarem są identyczne, czyli 215/55 R17, reszta to indeksy maksymalnej szybkości i nośności, więc mechanicznie to to samo i musi pasować na 100 %.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
Zuchu93 (23 paź 2023, 22:36)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Zuchu93 pisze:
Hejka,
Hej, rozmiary się zgadzają, też mam ten model, tylko w specyfikacji 94 V, a nie jak w linku co podałeś 98 V XL – nie wiem czy większy indeks nośności ma sens (98 vs 94) oraz wzmocnienie (XL).

Poza tym polecam sprawdzać ceny w różnych miejscach codziennie, bo się co chwilę zmieniają. :) W tamtym roku jak szukałem to kupiłem najtaniej we wrześniu na sklepopon.com, na chwilę obecną tam też są najtańsze -> https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 6496#73248, a jeszcze jest kod rabatowy do użycia -25 zł od całego zamówienia przy zakupie kompletu 4 sztuk. :P

Zuchu93

flash pisze:
23 paź 2023, 23:00
Zuchu93 pisze:
Hejka,
Hej, rozmiary się zgadzają, też mam ten model, tylko w specyfikacji 94 V, a nie jak w linku co podałeś 98 V XL – nie wiem czy większy indeks nośności ma sens (98 vs 94) oraz wzmocnienie (XL).

Poza tym polecam sprawdzać ceny w różnych miejscach codziennie, bo się co chwilę zmieniają. :) W tamtym roku jak szukałem to kupiłem najtaniej we wrześniu na sklepopon.com, na chwilę obecną tam też są najtańsze -> https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 6496#73248, a jeszcze jest kod rabatowy do użycia -25 zł od całego zamówienia przy zakupie kompletu 4 sztuk. :P
Tylko w tym sklepie data produkcji jest 2022, więc rok opony się kisiły. Zastanawia mnie też kwestia kupienia innych opon np. takich: https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian ... #434953899
Tylko jest tutaj inny (niższy) indeks prędkości - chodzi mi o kwestie AC itd. czy nikt by się nie przywalił do tego w przypadku jakiegoś zdarzenia, czy jednak śmiało można brać opony z indeksem H

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Dwie sprawy podstawowe : jak napisał wyżej kolega Flash Oponeo, to nie jedyny sklep internetowy z oponami (tyle, że faktycznie chyba najbardziej reklamowany, aż do przesady) i wbrew pozorom wcale nie ma najniższych cen, wystarczy skopiować kompletną nazwę opony razem z firmą i modelem oraz parametrami (plus "cena sklep" żeby wyeliminować "niesklepy") i zobaczyć co Wujek Google znajdzie i przekonać się, że może być taniej (czasami nawet znacznie taniej) niż w Oponeo, a jednocześnie tak samo bezpiecznie.

Druga sprawa, to wspominana przez Ciebie prędkość maksymalna : Ateca 1.5 l ma prędkość maksymalną coś koło 200 km/h, więc indeks H (210) jest z małym, ale bezpiecznym zapasem, a poza tym gdzie z taką prędkością pojedziesz, bo w Polsce w miarę bezpiecznie i lekko poza limitem na autostradzie tylko 150, więc to już 60 km/h zapasu. Wspominasz o AC - musisz niestety zajrzeć do OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i znaleźć zapis o zakresie odpowiedzialności ubezpieczyciela w temacie opon, jeżeli nie ma tam mowy o indeksie prędkość, to w takim razie nie mogą się tego w razie czego "przyczepić". Podobnie z indeksem nośności : jeżeli planujesz jeździć z pełną obsadą pasażerską (dorosłymi) i pełnym bagażnikiem, to wyższy indeks nośności może mieć sens, jeśli nie, to tylko dla własnej satysfakcji i mylnego poczucia bezpieczeństwa.

Jest jeszcze jeden mały problem : "trochę" za późno zabrałeś się za kupowanie opon zimowych, ponieważ teraz w zasadzie w sezonie (u nas na osiedlu widzę poranne i popołudniowe kolejki przed lokalnym wulkanizatorem już od co najmniej dwóch tygodni) nie ma co więc liczyć na jakieś okazje cenowe, czy bardziej sensowne promocje. Jest od lat taka niepisana zasada : opony letnie kupujemy zimą, a zimowe latem, czyli poza sezonami, oczywiście patrząc na rok produkcji.
Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
Zuchu93 (24 paź 2023, 10:38)
Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Zuchu93

Zdecydowałem się zamówić Alpiny z innego sklepu, wyszło koło 3koła, ale w sumie jest to tak rzadki zakup, że nie ma co oszczędzać :D
Dzięki za pomoc!

ODPOWIEDZ