Szybkie pytanie - posiadam Lane assist w mojej atece z "22 - czy można jeszcze doposażyć w lane assist plus, czy już nie ma co marzyć?
Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
xenorakii
- Samochód: Seat Ateca XPERIENCE 1.5 TSI 150KM Manual
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Witam! 
Szybkie pytanie - posiadam Lane assist w mojej atece z "22 - czy można jeszcze doposażyć w lane assist plus, czy już nie ma co marzyć?
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Cześć. Doposażyć zawsze można tylko czy będzie to opłacalne ekonomicznie.
-
xenorakii
- Samochód: Seat Ateca XPERIENCE 1.5 TSI 150KM Manual
- Podziękował: 1 raz
A można to jakoś odblokować przez kodowanie?
Generalnie zależy mi na travel assist, którego nie posiadam oraz na aktywnym utrzymaniu pasa. Aktualny lane assist jedynie ostrzega mnie kiedy zjadę na pas i lekko mnie od niego odsunie - nie potrafi utrzymać środka drogi, co wydaje się być pomocne.
Generalnie zależy mi na travel assist, którego nie posiadam oraz na aktywnym utrzymaniu pasa. Aktualny lane assist jedynie ostrzega mnie kiedy zjadę na pas i lekko mnie od niego odsunie - nie potrafi utrzymać środka drogi, co wydaje się być pomocne.
-
Zuchu93
- Samochód: Seat Ateca FL 150KM 1.5 23'
- Podziękował: 4 razy
Hejka,
Czy jeżeli auto mam na oponach letnich z felgami - DYNAMIC 36/1 17" to opony letnie na nich na bank mają takie parametry: 215/55 R17 94V?
Bo planuje zimówki kupić te: https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... #436156510 i się zastanawiam czy wszystko się będzie zgadzać i bez problemu mi je wymienią
Czy jeżeli auto mam na oponach letnich z felgami - DYNAMIC 36/1 17" to opony letnie na nich na bank mają takie parametry: 215/55 R17 94V?
Bo planuje zimówki kupić te: https://www.oponeo.pl/dane-opony/michel ... #436156510 i się zastanawiam czy wszystko się będzie zgadzać i bez problemu mi je wymienią
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Podstawowe parametry związane wyłącznie z rozmiarem są identyczne, czyli 215/55 R17, reszta to indeksy maksymalnej szybkości i nośności, więc mechanicznie to to samo i musi pasować na 100 %.Zuchu93 pisze: ↑22 paź 2023, 21:14Hejka,
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Hej, rozmiary się zgadzają, też mam ten model, tylko w specyfikacji 94 V, a nie jak w linku co podałeś 98 V XL – nie wiem czy większy indeks nośności ma sens (98 vs 94) oraz wzmocnienie (XL).Zuchu93 pisze: ↑22 paź 2023, 21:14Hejka,
Poza tym polecam sprawdzać ceny w różnych miejscach codziennie, bo się co chwilę zmieniają.
-
Zuchu93
Tylko w tym sklepie data produkcji jest 2022, więc rok opony się kisiły. Zastanawia mnie też kwestia kupienia innych opon np. takich: https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian ... #434953899flash pisze: ↑23 paź 2023, 23:00Hej, rozmiary się zgadzają, też mam ten model, tylko w specyfikacji 94 V, a nie jak w linku co podałeś 98 V XL – nie wiem czy większy indeks nośności ma sens (98 vs 94) oraz wzmocnienie (XL).Zuchu93 pisze: ↑22 paź 2023, 21:14Hejka,
Poza tym polecam sprawdzać ceny w różnych miejscach codziennie, bo się co chwilę zmieniają.W tamtym roku jak szukałem to kupiłem najtaniej we wrześniu na sklepopon.com, na chwilę obecną tam też są najtańsze -> https://www.sklepopon.com/opona-zimowa/ ... 6496#73248, a jeszcze jest kod rabatowy do użycia -25 zł od całego zamówienia przy zakupie kompletu 4 sztuk.
![]()
Tylko jest tutaj inny (niższy) indeks prędkości - chodzi mi o kwestie AC itd. czy nikt by się nie przywalił do tego w przypadku jakiegoś zdarzenia, czy jednak śmiało można brać opony z indeksem H
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Dwie sprawy podstawowe : jak napisał wyżej kolega Flash Oponeo, to nie jedyny sklep internetowy z oponami (tyle, że faktycznie chyba najbardziej reklamowany, aż do przesady) i wbrew pozorom wcale nie ma najniższych cen, wystarczy skopiować kompletną nazwę opony razem z firmą i modelem oraz parametrami (plus "cena sklep" żeby wyeliminować "niesklepy") i zobaczyć co Wujek Google znajdzie i przekonać się, że może być taniej (czasami nawet znacznie taniej) niż w Oponeo, a jednocześnie tak samo bezpiecznie.
Druga sprawa, to wspominana przez Ciebie prędkość maksymalna : Ateca 1.5 l ma prędkość maksymalną coś koło 200 km/h, więc indeks H (210) jest z małym, ale bezpiecznym zapasem, a poza tym gdzie z taką prędkością pojedziesz, bo w Polsce w miarę bezpiecznie i lekko poza limitem na autostradzie tylko 150, więc to już 60 km/h zapasu. Wspominasz o AC - musisz niestety zajrzeć do OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i znaleźć zapis o zakresie odpowiedzialności ubezpieczyciela w temacie opon, jeżeli nie ma tam mowy o indeksie prędkość, to w takim razie nie mogą się tego w razie czego "przyczepić". Podobnie z indeksem nośności : jeżeli planujesz jeździć z pełną obsadą pasażerską (dorosłymi) i pełnym bagażnikiem, to wyższy indeks nośności może mieć sens, jeśli nie, to tylko dla własnej satysfakcji i mylnego poczucia bezpieczeństwa.
Jest jeszcze jeden mały problem : "trochę" za późno zabrałeś się za kupowanie opon zimowych, ponieważ teraz w zasadzie w sezonie (u nas na osiedlu widzę poranne i popołudniowe kolejki przed lokalnym wulkanizatorem już od co najmniej dwóch tygodni) nie ma co więc liczyć na jakieś okazje cenowe, czy bardziej sensowne promocje. Jest od lat taka niepisana zasada : opony letnie kupujemy zimą, a zimowe latem, czyli poza sezonami, oczywiście patrząc na rok produkcji.
Druga sprawa, to wspominana przez Ciebie prędkość maksymalna : Ateca 1.5 l ma prędkość maksymalną coś koło 200 km/h, więc indeks H (210) jest z małym, ale bezpiecznym zapasem, a poza tym gdzie z taką prędkością pojedziesz, bo w Polsce w miarę bezpiecznie i lekko poza limitem na autostradzie tylko 150, więc to już 60 km/h zapasu. Wspominasz o AC - musisz niestety zajrzeć do OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i znaleźć zapis o zakresie odpowiedzialności ubezpieczyciela w temacie opon, jeżeli nie ma tam mowy o indeksie prędkość, to w takim razie nie mogą się tego w razie czego "przyczepić". Podobnie z indeksem nośności : jeżeli planujesz jeździć z pełną obsadą pasażerską (dorosłymi) i pełnym bagażnikiem, to wyższy indeks nośności może mieć sens, jeśli nie, to tylko dla własnej satysfakcji i mylnego poczucia bezpieczeństwa.
Jest jeszcze jeden mały problem : "trochę" za późno zabrałeś się za kupowanie opon zimowych, ponieważ teraz w zasadzie w sezonie (u nas na osiedlu widzę poranne i popołudniowe kolejki przed lokalnym wulkanizatorem już od co najmniej dwóch tygodni) nie ma co więc liczyć na jakieś okazje cenowe, czy bardziej sensowne promocje. Jest od lat taka niepisana zasada : opony letnie kupujemy zimą, a zimowe latem, czyli poza sezonami, oczywiście patrząc na rok produkcji.
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Zuchu93
Zdecydowałem się zamówić Alpiny z innego sklepu, wyszło koło 3koła, ale w sumie jest to tak rzadki zakup, że nie ma co oszczędzać 
Dzięki za pomoc!
Dzięki za pomoc!