Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Misiek »

flash pisze:
26 wrz 2024, 11:58
A propos kodowania przez obd11: czy ktoś wie czy się da i jak zmienić domyślny tryb skrzyni biegów po uruchomieniu auta? Albo żeby pamiętał ostatnio wybrany tryb? Jeszcze przed wymianą sprzęgieł w DSG zacząłem jeździć na co dzień w trybie sport dla lepszej dynamiki, bo waham się co do przeprogramowania skrzyni ze względu na gwarancję, i trochę to denerwujące żeby po każdym uruchomieniu pamiętać o zmianie na S. :P
Według mnie bardziej przydatne byłoby zapamiętywanie trybu jazdy (pokrętło), bo jest trudniejsze w obsłudze, a skrzynia biegów, to tylko jedno kliknięcie więcej, bo i tak rękę na dźwigni już masz, a w przypadku zmiany trybu jazdy trzeba przenieść rękę i do tego jeszcze spojrzeć lub "wymacać" pokrętło. A najlepiej jak by było i to i to.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2024, 14:22 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek

Re: Szybkie ? - kolejna akcja serwisowa - samoczynne zamykanie

kmw pisze:
26 wrz 2024, 13:56
flash pisze:
26 wrz 2024, 11:19
kmw pisze:
26 wrz 2024, 11:15
Mogliby zrobić taką aktualizację w dostępie bezkluczykowym, że po odejściu z kluczykiem auto samo się zamyka, bez smyrania tego nacięcia na klamce. W Renault miałem takie coś od 15 lat i działało to bardzo dobrze, moim zdaniem wygodniejsze rozwiązanie. Z tego co wiem, to nowy Tiguan też "już" to ma.
A później w testach na YT dziennikarze się śmieją (z różnych marek), że np. obchodzisz samochód wokół albo wychodzisz otworzyć/zamknąć bramę, a samochód to się otwiera, to się zamyka. :D Kto co woli. Nie zawsze odchodząc od samochodu chcę żeby się zamknął. "Smyranie" po klamce jest dla mnie ok – mam kluczyk gdzieś w spodniach i nie muszę szukać i naciskać przycisków.
W starszych Renault otwierał dopiero jak złapałeś za klamkę tak jak w Atece (i to jest OK), w nowszych coś pozmieniali, że wystarczy się zbliżyć do auta i dlatego są takie cyrki jak opisujesz. Zapewne oszczędności na czujnikach klamek.
No ale tak, co kto woli, ale jak odchodziłem od samochodu i nie chciałem, żeby się zamknął, to nie domykałem drzwi, ale rozumiem, że to kwestia indywidualna, zależna także od tego, czy ktoś parkuje auto na zamkniętej posesji, czy na otwartym terenie itp. Mogłaby być również opcja w ustawieniach samochodu do wyboru jak to ma działać.
W autach z chowanymi klamkami tak właśnie jest, że jak się zbliżasz (kluczyk w zasięgu czujnika), to się wysuwa. Ale nie otwiera.

Tak jest, powinno być jak najwięcej ustawień "działa lub nie działa", bo każdy jest inny i jeden woli jak coś działa, a inny jak nie. Kwestia bardzo subiektywna lub po prostu przyzwyczajenie z poprzedniego auta.

otars
Samochód: ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: otars »

Spotkałem się z opinią, że wycieraczki trzeba wymieniać co pół roku. Guma twardnieje, a mikrouszkodzenia mogą nawet zarysować szybę. Może nie warto ryzykować?

No i czy ktoś moze zamawiał w sklepach online?

Pytam bo zastanawiam się nad zamówieniem wycieraczek do samochodu tutaj https://autoswiatla.pl/pl/navigation/wy ... e-155.html
Ostatnio zmieniony 17 paź 2024, 9:46 przez otars, łącznie zmieniany 1 raz.

Jan Janek
Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Jan Janek »

Czy z nowym samochodem powinna byc wydawana ksiazka serwisowa w wersji papierowej?

na stronie seat https://www.seat.pl/o-nas/faq jest info, ze: Książka serwisowa jest zawsze wydawana przy odbiorze nowego samochodu razem z pakietem dokumentów.

Napisalem do dealera, dostalem taka oto odpowiedz:

"Książka serwisowa jest zawsze wydawana przy odbiorze nowego samochodu razem z pakietem dokumentów"
Obrazek

Misiek

Jan Janek pisze:
01 paź 2024, 10:09
Czy z nowym samochodem powinna byc wydawana ksiazka serwisowa w wersji papierowej?

na stronie seat https://www.seat.pl/o-nas/faq jest info, ze: Książka serwisowa jest zawsze wydawana przy odbiorze nowego samochodu razem z pakietem dokumentów.

Napisalem do dealera, dostalem taka oto odpowiedz:

"Książka serwisowa jest zawsze wydawana przy odbiorze nowego samochodu razem z pakietem dokumentów"
Obrazek
"Książka serwisowa" jest już od kilku lat tylko w wersji elektronicznej i wydaje mi się, że każdy dealer powinien to wiedzieć, bo nie daje papierowej razem z innymi dokumentami.

Jan Janek
Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Jan Janek »

Zle mie sie wkleila odpowiedz dealera, sorry, wlasnie dealer potwierdzil to co piszesz, dzieki!

"Nie ma czegoś takiego już jak książka serwisowa. Wszystko jest w systemie"

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Po serwisie dostajesz tylko wyciąg co było sprawdzane i czy jest dobrze czy źle i czy zostało usunięte, oraz fakturę. Resztę masz w systemie.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
TomeL
Samochód: Ateca FR 2.0 TSI FL
Podziękował: 42 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: TomeL »

Cześć. Czy w nowych Atekach z tego roku nadal w terenie zabudowanym wyświetla się ten sposób? Obrazek

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

To jest niezła bzdura

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy