Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
W A
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: W A »

kmw pisze:
22 paź 2024, 16:53
Taka próba tymczasowego obejścia problemu ma zasadniczą wadę - kiedy jedziesz bez dodatkowego obciążenia, to po zmroku nic nie widzisz, bo światła oświetlają bardzo krótki obszar przed samochodem, a dalej totalna ciemność za sprawą odcięcia światła przez soczewkę. O ile przy miejskich prędkościach i oświetlonych ulicach jeszcze jako tako można jechać, to poza miastem albo na trasie szybkiego ruchu jest to bardzo niebezpieczne i stresujące.
U mnie 90% jazdy jest po mieście, więc na razie nie widzę problemu z obniżeniem.
Jednak na wszelki wypadek, imbus 6mm jest już w schowku, więc w razie czego podniosę trochę.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

W A
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: W A »

DW 2 pisze:
22 paź 2024, 19:09
Pamiętajcie że kluczowe dla każdego jest pisemne zgłoszenie wady fabrycznej u sprzedawcy. Samo ASO to za mało. Tego nie da się naprawić na ten moment w ASO. Nie wiadomo jak to się dalej potoczy a zgłaszać wadę trzeba niezwłocznie od ujawnienia. Sam telefon do dealera nie wystarczy. Kto chce się asekurować to powinien zgłosić wadę na piśmie bo później mogą stwarzać problemy. To już tak długo trwa I nie widać końca rozwiązania problemu.
Masz może jakiś wzór takiego pisma?

W necie znalazłem coś takiego https://www.infor.pl/prawo/umowy/wzory- ... prawy.html, ale nie wiem, czy o takie zgłoszenie Tobie chodzi.

arbal
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

W A pisze:
22 paź 2024, 21:13
DW 2 pisze:
22 paź 2024, 19:09
Pamiętajcie że kluczowe dla każdego jest pisemne zgłoszenie wady fabrycznej u sprzedawcy. Samo ASO to za mało. Tego nie da się naprawić na ten moment w ASO. Nie wiadomo jak to się dalej potoczy a zgłaszać wadę trzeba niezwłocznie od ujawnienia. Sam telefon do dealera nie wystarczy. Kto chce się asekurować to powinien zgłosić wadę na piśmie bo później mogą stwarzać problemy. To już tak długo trwa I nie widać końca rozwiązania problemu.
Masz może jakiś wzór takiego pisma?

W necie znalazłem coś takiego https://www.infor.pl/prawo/umowy/wzory- ... prawy.html, ale nie wiem, czy o takie zgłoszenie Tobie chodzi.
Również poproszę o taki wzór pisma jeśli ktoś może się podzielić....

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

patryk7133 pisze:
22 paź 2024, 17:40
Ciekawe czy w innych krajach też mają ten problem ze światłami.

Przeszukałem niemieckie forum i nikt tam nie pisało tym problemie a jest tam zdecydowanie większa społeczność na forum.
To w takim razie czyżby te wadliwe auta trafiały tylko i wyłącznie do Polski ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Misiek pisze:
23 paź 2024, 0:13
patryk7133 pisze:
22 paź 2024, 17:40
Ciekawe czy w innych krajach też mają ten problem ze światłami.

Przeszukałem niemieckie forum i nikt tam nie pisało tym problemie a jest tam zdecydowanie większa społeczność na forum.
To w takim razie czyżby te wadliwe auta trafiały tylko i wyłącznie do Polski ?
Ktoś,cytując mój wpis podał link do strony z opisem tego problemu gdzieś za granicą jednak ja na największym forum Ateci w Niemczech.
Nie znalazłem ani jednego wpisu na ten temat. Jak wiadomo modele na rynek niemiecki różnią się od tych na rynek Polski ale czy aż tak
to nie wiem.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowanie:
Misiek (23 paź 2024, 10:05)
Ocena: 4.76%

arbal

Odpowiedź z centrali:
"nieprawidłowość jest znana producentowi i aktualnie trwają prace nad rozwiązaniem. Nie jest znana data wprowadzenia rozwiązania - najprawdopodobniej pojawi się ona z nową wersją baseline"

Ktos wie co to baseline?
Strzelam, że naprawią to softem.

arbal

Konsultowałem to z prawnikiem oraz na infolinii pomocy konsumentom.
Bezwzględnie musimy wszyscy zgłosić temat do UOKiK. Można to zrobić poprzez stronę urzędu i EPUAP. Tylko w ten sposób można wywrzeć nacisk na dystrybutora w Polsce.

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

Mój prawnik twierdzi że UOKiK jak najbardziej ale żeby nie spodziewać się spektakularnych działań uokiku . Najważniejsze dla każdego kto kupił wadliwe auto jest pismo do sprzedawcy z żądaniem niezwłocznego usunięcia wady lub wymiany towaru na wolny bez wad. Wzór pisma jest na stronie UOKiK. Reklamacja z tytułu rękojmi.
Za ten post autor DW 2 otrzymał podziękowania (w sumie 3):
JACA (24 paź 2024, 8:27) • arbal (24 paź 2024, 8:56) • kmw (24 paź 2024, 11:05)
Ocena: 14.29%

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

DW 2 pisze:
24 paź 2024, 7:58
Mój prawnik twierdzi że UOKiK jak najbardziej ale żeby nie spodziewać się spektakularnych działań uokiku . Najważniejsze dla każdego kto kupił wadliwe auto jest pismo do sprzedawcy z żądaniem niezwłocznego usunięcia wady lub wymiany towaru na wolny bez wad.
A na czas naprawy powinniście dostać samochód zastępczy. Przynajmniej ja oczekiwałbym aby tak było :roll:
Pierwotne deklaracje o zwrocie samochodu wydaje mi się, że były podyktowane emocjami. Ateca jest fajnym samochodem i szkoda byłoby się jej pozbywać z powodu przyczyny, którą zapewne da się w miarę prosto naprawić.
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

arbal pisze:
23 paź 2024, 14:55
Konsultowałem to z prawnikiem oraz na infolinii pomocy konsumentom.
Bezwzględnie musimy wszyscy zgłosić temat do UOKiK. Można to zrobić poprzez stronę urzędu i EPUAP. Tylko w ten sposób można wywrzeć nacisk na dystrybutora w Polsce.
Pytanie ile osób stąd mających problem to zgłosiło do UOKiK? Pewnie większość czeka na samoistne rozwiązanie sprawy, a przypomnę, że oni ją "rozwiązują" co najmniej od lipca, czyli już kilka miesięcy, a prawdopodobnie o wadzie wiedzą jeszcze dłużej. Formularz do UOKiK to jest jak zwykły mail, wybiera się typ formularza, wpisuje temat i opisuje czego dotyczy sprawa, można załączyć dokument z serwisu na potwierdzenie i to wszystko, na koniec podpis profilem zaufanym i już.

https://uokik.gov.pl/produkty-i-nadzor- ... onsumentow

https://epuap.gov.pl/wps/portal/strefa- ... zedu/UOKiK
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowania (w sumie 2):
arbal (24 paź 2024, 11:32) • JACA (24 paź 2024, 11:44)
Ocena: 9.52%

ODPOWIEDZ