Hak holowniczy SEAT ATECA

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Bobiorex
Samochód: Seat Ateca 1.5
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Hak holowniczy SEAT ATECA

Post autor: Bobiorex »

marcinc pisze:
16 wrz 2024, 10:36
lukaszk pisze:
09 wrz 2024, 8:58
Cześć,

mam podobną sytuację. Hak został zamontowany ale mają problem w jego zakodowaniu. Możesz napisać jak się wyjaśniła Twoja sytuacja i ile temat trwał?
Będę wdzięczny ;)
Cześć,

U mnie temat dalej się ciągnie i na ten moment bez większych zmian, dalej nie można go zakodować. Próbowałem w międzyczasie i w innym ASO, ale problem wszędzie ten sam. System nie przyjmuje informacji, że został doposażony w hak. Na ten moment to trwa ponad 4 miesiące.
Cześć Wszystkim,
Mam taki sam problem. Ateca 1.5 z kwietnia 2024. Serwis nie potrafi zaprogramować haka w zasadzie już od maja (mam założony i nieaktywny). Samochód był kilkukrotnie na serwisie, potem stał na serwisie tydzień i nic. Ma ktoś już jakieś nowe doświadczenia, co z tym zrobić?
Lukaszk, czy udało Ci się już uporać z problemem?? Kontaktowałeś się z Serwisem w Lublinie?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

ASO dostało instrukcję co dokładnie zrobić w przypadku Seat/Cupra Ateca z datą produkcji po 25 marca 2024r.
Podejrzewam, że poza autoryzowanym serwisem nikt obecnie nie jest w stanie zaktywować w powyższym samochodzie haka.

Wszystkie pojazdy Ateca z elektroniką UNECE CS (wyprodukowane od 25-03-2024) można doposażyć w hak holowniczy.

1. W pojazdach z datą produkcji 25-03-2024 do 23-04-2024 należy zastosować aktualizację oprogramowania (przez ODIS) + zaprogramowanie haka (przez ODIS).

2. W pojazdach po 24-04-2024 trzeba zrobić samo zaprogramowanie haka przez ODIS.

Jeśli nadal będzie problem to proszę o wiadomość prv, postaram się dalej pomóc.
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowanie:
Luk4as (23 paź 2024, 17:00)
Ocena: 4.76%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Prywatni specjaliści na głowę biją ASO.

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Kris_G »

Blues Brothers pisze:
23 paź 2024, 15:55
Prywatni specjaliści na głowę biją ASO.
W latach 2020-2022 byłem pierwszym handlowcem który sprzedawał Cupry w Polsce północnej (autoryzację na Cuprę miało wtedy tylko 7 obiektów Polsce, obsługiwałem klientów od Koszalina po Olsztyn).
Dokładną informację posiadam z ASO, w którym jasno jest napisane co zrobić krok po kroku aby uaktywnić hak w Atekach po 2024.03, być może ASO kolegi powyżej nie zauważyło u siebie w systemie.
Całości nie umieszczam tutaj bo są to wewnętrzne dane Seata/Cupry.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2024, 15:23 przez Kris_G, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor Kris_G otrzymał podziękowanie:
Luk4as (23 paź 2024, 17:00)
Ocena: 4.76%
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Może komentarz głupi, ale nie ludzie z którymi miałem do czynienia. Pracują na oryginalnym oprogramowaniu, z tą różnicą że potrafią to czego nie ogarniają wymieniacze z ASO.
ASO stwierdziło, że nie da się podłączyć haka, prywaciarz wpiął Ori hak i wpisał go w system. Czujniki się wyłączają, komunikaty działają.

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Czytałem na innym forum i też mówili że ASO musi to zakodować zdalnie z dostępem do centrali prywatne warsztaty nie radziły z tym sobie ale magików nie brakuje więc pewnie są tacy co to ogarną poza ASO 😉

W A
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
Podziękował: 1 raz

Post autor: W A »

Bobiorex pisze:
23 paź 2024, 11:05

Cześć Wszystkim,
Mam taki sam problem. Ateca 1.5 z kwietnia 2024. Serwis nie potrafi zaprogramować haka w zasadzie już od maja (mam założony i nieaktywny). Samochód był kilkukrotnie na serwisie, potem stał na serwisie tydzień i nic. Ma ktoś już jakieś nowe doświadczenia, co z tym zrobić?
Lukaszk, czy udało Ci się już uporać z problemem?? Kontaktowałeś się z Serwisem w Lublinie?
Hej, Ja swoją atecę kupiłem miesiąc temu (wybierałem z tego co już było wyprodukowane - data produkcji czerwiec 2024), niestety nie miała zamontowanego haka, więc poprosiłem o dołożenie. Po 2 tygodniach niepowodzeń sam zacząłem szukać rozwiązania i trafiłem na to forum.
Po przeczytaniu post-a https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 944#p43944 , wysłałem link do sprzedawcy (SEAT-a w Łodzi na ul. Brzezińskiej 17) i poprosiłem, aby skontaktowali się z salonem w Lubinie.
Wiem, że w moim przypadku również ktoś zdalnie z centrali kodował hak i się udało.

lukaszk
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: lukaszk »

Bobiorex pisze:
23 paź 2024, 11:05
marcinc pisze:
16 wrz 2024, 10:36
lukaszk pisze:
09 wrz 2024, 8:58
Cześć,

mam podobną sytuację. Hak został zamontowany ale mają problem w jego zakodowaniu. Możesz napisać jak się wyjaśniła Twoja sytuacja i ile temat trwał?
Będę wdzięczny ;)
Cześć,

U mnie temat dalej się ciągnie i na ten moment bez większych zmian, dalej nie można go zakodować. Próbowałem w międzyczasie i w innym ASO, ale problem wszędzie ten sam. System nie przyjmuje informacji, że został doposażony w hak. Na ten moment to trwa ponad 4 miesiące.
Cześć Wszystkim,
Tak jak pisałem, u mnie udało się to zrobić - temat po miesiącu ogarnął salon w Lubinie, nie Lublinie :) Wiem, że zdalnie centrala to robiła, ale najważniejsze że się udało ;) I jak widzę w nowych postach rozwiązanie poszło dalej w świat ;)

Darek
Samochód: ateca
Podziękował: 0

Post autor: Darek »

Czy ktoś z szanownych posiadaczy ateki z 2022 roku bez preinstalacji, montował hak poza ASO i z jakim skutkiem, na jakich komponentach, Ponoć w Poznaniu w Wysogatowie na Szparagowej jest dobry warsztat, wiecie coś o tym warsztacie

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Niestety hak w Atece z DQ200 czyli w prawie każdej to proszenie się o problemy. Wiadomo że jak trzeba to trzeba ale dla wygody żeby sobie przyczepę ciągać na wakacje to szkoda skrzyni.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

ODPOWIEDZ