Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Grz_Bo »

sewek372 pisze:Czy miał ktoś problem z trzeszczeniem tapicerki przy przejeździe przez np krawężniki? Otóż jak chcę zaparkować tyłem i jedno z kół wjeżdża na podwyższony krawężnik i samochód delikatnie się przechyla, w tylnej części auta słychać trzeszczenie tapicerki lub plastików. Zaaplikowałem wszystkie szczeliny plastikowe silikonem w spreju, w klapie pokrywy bagażnika, w słupkach niestety nie pomogło. Szczególnie mi to przeszkadza bo mam wjazd do garażu pod górkę i gdy cofając jedno tylnie koło znajdzie się wyżej drugiego to to słychać te nieszczęsne dźwięki.
Może to zawieszenie?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
28 sty 2026, 15:18
sewek372 pisze:Czy miał ktoś problem z trzeszczeniem tapicerki przy przejeździe przez np krawężniki? Otóż jak chcę zaparkować tyłem i jedno z kół wjeżdża na podwyższony krawężnik i samochód delikatnie się przechyla, w tylnej części auta słychać trzeszczenie tapicerki lub plastików. Zaaplikowałem wszystkie szczeliny plastikowe silikonem w spreju, w klapie pokrywy bagażnika, w słupkach niestety nie pomogło. Szczególnie mi to przeszkadza bo mam wjazd do garażu pod górkę i gdy cofając jedno tylnie koło znajdzie się wyżej drugiego to to słychać te nieszczęsne dźwięki.
Może to zawieszenie?

Co prawda to nie podobne do takiej marki jak Seat, ale kolega w innym samochodzie, marki pożal się Boże, miał podobnie przy najeżdżaniu jednym kołem, bez względu którym, na jakiekolwiek podwyższenie i okazało się, że coś miał ze ... spawami karoserii, co mu znalazł i udowodnił ręcznym lewarkiem jakiś dociekliwy mechanik. Pamiętam także, że w naszym ŚP Fiacie 125p także czasami coś poskrzypywało przy specyficznych nierównościach.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
Może to zawieszenie?

Co prawda to nie podobne do takiej marki jak Seat, ale kolega w innym samochodzie, marki pożal się Boże, miał podobnie przy najeżdżaniu jednym kołem, bez względu którym, na jakiekolwiek podwyższenie i okazało się, że coś miał ze ... spawami karoserii, co mu znalazł i udowodnił ręcznym lewarkiem jakiś dociekliwy mechanik. Pamiętam także, że w naszym ŚP Fiacie 125p także czasami coś poskrzypywało przy specyficznych nierównościach.
U mnie to standart, skrzypi przy każdej jeździe przez śpiącego policjanta.

Misiek

Grz_Bo pisze:
28 sty 2026, 18:03
Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
Może to zawieszenie?

U mnie to standart, skrzypi przy każdej jeździe przez śpiącego policjanta.

To prawdopodobnie amortyzatory lub coś w zawieszeniu przez większe gwałtowne ugięcie (coś kiedyś o tym czytałem, że to norma, u mnie także coś tam chyba wtedy słychać), ale kolega pisze, że mu piszczy / skrzypi przy ugięciu jednego koła, więc to chyba co innego, bo przecież "policjanci sypiają parami", czyli na dwa koła jednocześnie.

Adrian_859
Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Adrian_859 »

A nie bardziej piszczący ten dzwięk? Może deska/półka z oparciem kanapy albo koło zapasowe.

AtecaWW
Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: AtecaWW »

Czy ktoś wymieniał antenę keyless? Nie znalazłem na forum podobnego tematu.

Od jakiegoś czasu wyskakuje mi komunikat "system keyless uszkodzony". Mam kod błędu B117011 dla prawych przednich drzwi. Czy wymiana anteny to tylko kwestia wymiany elementu, czy dochodzą jakieś kwestie związane z kodowaniem?

sewek372
Samochód: SEAT Ateca 1.5TSI manual; Skoda Octavia 1.6MPI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: sewek372 »

Obrazek

Myślicie że można to reklamować

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

:-O

Oczywiście!

Misiek

sewek372 pisze:
26 maja 2026, 20:45

...
Myślicie że można to reklamować
Znając podejście serwisu do jakiejkolwiek reklamacji, szczególnie niemechanicznej, pozwalającej jeździć, to może być różnie, ale spróbować trzeba, jak najbardziej. Najgorsze jednak jest to, że to wygląda (tak może powiedzieć serwis) na działanie jakiejś chemii samochodowej, detailingu, że się tak odkleiła wierzchnia, ozdobna, warstwa. Może to być także działanie temperatury poprzez długotrwałe operowanie słońca, ale weź to im udowodnij. Mimo wszystko próbuj, zawsze warto, to Twoje zaoszczędzone pieniądze.

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Eleonor »

Wygląda na chemię - jakby za dużo i podeszło pod krawędź i odparzyło się, a może jakieś opary od włożonego w kratki odświeżacza?
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

ODPOWIEDZ