Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: JACA »

krowka1978 pisze:
05 sty 2024, 10:07
Jeżeli używasz postojowego, to potem nie płacz, że przy 40tyś.km sprzęgła poleciały.
Ale Ty to mnie odpowiadasz :?:

Ok, może doprecyzuję, bo oczywiście mogłeś zrozumieć opacznie:
Autohold oczywiście jest rozwiązaniem ale nie tylko autohold.

Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: DarekWa »

krowka1978 pisze:
YoursTruly pisze:
05 sty 2024, 9:07
1) Macie jakiś sposób na zapobieganie zabrudzeniom tylnej kamery cofania?
Na zapobieganie w Atece nie ma sposobu, ale można spryskać, kamera ma spryskiwacz odpalany przy spryskiwaniu tylnej szyby - to działa. W pincecie niestety sprysku brak i trzeba czyścić z ręki, oczywiście delikatnie. W Atece nie ruszam, tylko spryskiem traktuję i jest spoko. O dziwo przednia w miarę czysta.
u mnie nie ma spryskiwacza którejkolwiek kamery...

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

JACA pisze:
05 sty 2024, 10:12
krowka1978 pisze:
Jeżeli używasz postojowego, to potem nie płacz, że przy 40tyś.km sprzęgła poleciały.
Ale Ty to mnie odpowiadasz :?:

Ok, może doprecyzuję, bo oczywiście mogłeś zrozumieć opacznie:
Autohold oczywiście jest rozwiązaniem ale nie tylko autohold.
Tak, przecież napisałeś o pomocniczym, czyli postojowym, a to koniecznie trzeba wyprostować, żeby ktoś przykładu nie brał.
Napiszę wprost. Skrzynia w trybie jazdy + hamulec postojowy = niszczenie sprzęgieł. Każdy może to sprawdzić, jak napisałem to czuć. Swoją drogą na forum już było w temacie postojowego i skrzyni.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
...
Przy włączonym ... parkingowym sprzęgła "ciagną" samochód, co czuć
...
Coś się chyba kolega znów mija z prawdą, bo tryb parkingowy, jak go nazwałeś, czyli P, to luz, tak jak N, czyli bez zapiętego żadnego biegu, ale razem z blokadą skrzyni i sprzęgła są wtedy połączone, po staremu, czyli w skrzyni manualnej - nie "wciśnięte", więc nic nie ma prawa "ciągnąć", bo nie ma wybranego żadnego biegu. Chyba że stoisz na spadku drogi, to wtedy samochód grawitacyjnie się zsuwa, a nie "ciągnie".
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

krowka1978

DarekWa pisze:
05 sty 2024, 10:19
u mnie nie ma spryskiwacza którejkolwiek kamery...
Widzę, że przedlifta masz. W polifcie spryskiwacz tylnej kamerki miałem w wersji Style, którą miałem udostepnioną na weekendowe testy przed zamówieniem mojego. Nie było w tamtym aucie kamer 360st, więc to nie ma wpływu.

krowka1978

Misiek pisze:
05 sty 2024, 10:27
krowka1978 pisze:
...
Przy włączonym ... parkingowym sprzęgła "ciagną" samochód, co czuć
...
Coś się chyba kolega znów mija z prawdą, bo tryb parkingowy, jak go nazwałeś, czyli P, to luz, tak jak N, czyli bez zapiętego żadnego biegu, ale razem z blokadą skrzyni i sprzęgła są wtedy połączone, po staremu, czyli w skrzyni manualnej - nie "wciśnięte", więc nic nie ma prawa "ciągnąć", bo nie ma wybranego żadnego biegu. Chyba że stoisz na spadku drogi, to wtedy samochód grawitacyjnie się zsuwa, a nie "ciągnie".
Nie mijam się z prawdą, tylko nie napisałem jednego słowa "hamulcem", albo lepiej by było "hamulcem postojowym". W tamtej linijce gdybym wpisał park skrzyni, to by było D/S/R/P. Różnie nazywam EPB, parkingowy, postojowy, określenia są poprawne. Zedytuję posta, żeby niejasności nie było. Z kontekstu można było wyciągnąć, że nie chodziło o tryb Park skrzyni, ale spoko.
Edit. Uściśliłem w tamtym poście, że chodzi o hamulec postojowy (parkingowy).
Ostatnio zmieniony 05 sty 2024, 10:37 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.

JACA

krowka1978 pisze:
05 sty 2024, 10:22
Tak, przecież napisałeś o pomocniczym, czyli postojowym, a to koniecznie trzeba wyprostować, żeby ktoś przykładu nie brał.
Napiszę wprost. Skrzynia w trybie jazdy + hamulec postojowy = niszczenie sprzęgieł.
Nie ma takiej potrzeby, nie martw się o moje sprzęgła. Natomiast w kwestii hamulców wolę zdać się na fachowca niż czytać jak to było lub nie było w 500X.

Dla zainteresowanych w tym wątku :arrow: https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 658#p15658 :
sailor 88 pisze:W trybie P jak i D/S (do oporu wciśnięty hamulec, niekoniecznie mocno, ale do oporu) sprzęgła pozostają w identycznej pozycji (rozłączone, tarcze daleko od siebie), więc nie ma różnicy w zużywaniu się czegokolwiek. Przechodzenie na P podczas postoju z włączonym silnikiem do wyboru przez użytkownika, ale mechanicznie w DSG niczego nie zmieniamy.
Zdaje się, że kidyś sailor 88 opisywał różnicę pomiędzy działaniem Autohold i "ręcznym". Jak znajdę to wkleję.
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
YoursTruly (05 sty 2024, 18:05)
Ocena: 4.76%
Obrazek

krowka1978

JACA pisze:
05 sty 2024, 10:37
krowka1978 pisze:
05 sty 2024, 10:22
Napiszę wprost. Skrzynia w trybie jazdy + hamulec postojowy = niszczenie sprzęgieł.
Nie ma takiej potrzeby, nie martw się o moje sprzęgła. Natomiast w kwestii hamulców wolę zdać się na fachowca niż czytać jak to było lub nie było w 500X.

Dla zainteresowanych w tym wątku :arrow: https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 658#p15658 :
sailor 88 pisze:W trybie P jak i D/S (do oporu wciśnięty hamulec, niekoniecznie mocno, ale do oporu) sprzęgła pozostają w identycznej pozycji (rozłączone, tarcze daleko od siebie), więc nie ma różnicy w zużywaniu się czegokolwiek. Przechodzenie na P podczas postoju z włączonym silnikiem do wyboru przez użytkownika, ale mechanicznie w DSG niczego nie zmieniamy.
Zdaje się, że kidyś sailor 88 opisywał różnicę pomiędzy działaniem Autohold i "ręcznym". Jak znajdę to wkleję.
Musi na Twoje wyjść :lol: Zaczynasz opisywać to z "innej" strony, co napisałem, a sam o włączeniu hamulca z ręki napisałeś - przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem. Weź już się nie kompromituj.

Co do 500X opisałem różnicę w kamerce tył, na plus dla Ateci, więc zluzuj gacie, chyba, że "gajowa" uroda 500X razi Ciebie w oczy :P W temacie skrzyni pincety nie poruszyłem, bo tam mam manuala dwuwałkowego FPT C635, swoją drogą ta skrzynia też jest w wersji DDCT, czyli suchej dwusprzęgłowej.

Forum jest też od wymiany doświadczeń, jeżeli Ci się nie podoba, to Twój problem.

W pierwszym swoim poście w wątku nie dałeś informacji o przełączeniu skrzyni w tryb park, ja to zrozumiałem jako zapuszczenie EPB Pomijam fakt przełączania w ten tryb w czasie jazdy ulicznej, nawet w korkach, chyba, ze będzie długi postój.

Ja nie muszę szukać postów sailor 88 w temacie różnicy pomiędzy działaniem hamulca postojowego i Autoholda - ja po prostu wiem jak to działa, w przeciwieństwie do Ciebie. Znacząco odmiennie są odpalane, na pewno nie tak jak to pismaki w szmatławcach opisują, że to realizuje system EPB... Bo Autohold może być w samochodach z tradycyjną wajchą ręcznego, wystarczy obecność systemu ESP, który to też realizuje Hill Holder'a (czyli przytrzymanie około 2s na wzniesieniu, chyba minimalnie 5% musi być - z głowy nie pamiętam konkretnej liczby, ale nie mniej niż 5%), to też w Atece jest, ale przy włączonym Autoholdzie "ginie".

Jeżeli o fachowcu od hamulców prawisz. Wiem na pewno więcej niż Ty. W końcu sam odnowiłem układ hamulcowy w Grande Punto, konkretnie wszystkie przewody hamulcowe, bo reszta działa, a puchnąca farba dobrze na starych rurach stalowych nie wróżyła. Znowu kijem w oko tymi Fiatami walę :P Nie masz pojęcia o mojej wiedzy w tym temacie, myślisz że tylko jedna osoba na forum jest? To, że Atecę mam od maja nie oznacza, że jestem debil mechaniczno-elektroniczny, bo z zaawansowanymi systemami w samochodach już dobrych kilka lat do czynienia mam.

Dodam jeszcze wisienkę na torcie moich niekompetencji. W Grande Punto wrzuciłem nową tylną belkę (oryginał), niestety nie udało mi się zdobyć ramy do pozycjonowania względem nadwozia - w nadwoziu, belce i łapach montażowych są specjalne otwory na sondy prowadzące z owego przyrządu. Rezultat końcowy - oś belki poprzeczna i podłużna jest zgodna z nadwoziem, co potwierdziło badanie geometrii - jednak partacz jestem :mrgreen: Więc ten tego, nie mierz wszystkich swoją miarą :P

JACA

Nie pozostaje mi nic innego jak napisać Brawo Ty :!:
:lol: :lol: :lol:

Niemniej przyjmij do wiadomości, że męczą te Twoje posty w stylu: "A w Grande Punto to....." :? :? :?
To trochę tak, jakbyś wciąż wspominał: "A moja pierwsza dziewczyna/żona/partnerka/kochanka* to to i tamto.
Świetnie. Ale wystarczy. Już wiemy.

*/ niepotrzebne skreślić
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowania (w sumie 8):
flash (05 sty 2024, 11:27) • Misiek (05 sty 2024, 11:50) • Orłoś (05 sty 2024, 12:11) • rybsko (05 sty 2024, 12:23) • franek (05 sty 2024, 16:16) • sailor 88 (06 sty 2024, 10:34) • Capa (07 sty 2024, 18:51) • Kubawojcik (08 sty 2024, 20:26)
Ocena: 38.1%
Obrazek

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Na forum Ateci wiecej sie dowiedzialem o fiatach niz seatach :) mi sie sprzegla powoli slizgaja ale aso nie chce wymienic wiec dziekuje za porade z „recznym”, bede korzystal :)
Za ten post autor Kubawojcik otrzymał podziękowanie:
Capa (07 sty 2024, 18:50)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ