JACA pisze: ↑05 sty 2024, 10:37
krowka1978 pisze: ↑05 sty 2024, 10:22
Tak, przecież napisałeś o pomocniczym, czyli postojowym, a to koniecznie trzeba wyprostować, żeby ktoś przykładu nie brał.
Napiszę wprost. Skrzynia w trybie jazdy + hamulec postojowy = niszczenie sprzęgieł.
Nie ma takiej potrzeby, nie martw się o moje sprzęgła. Natomiast w kwestii hamulców wolę zdać się na fachowca niż czytać jak to było lub nie było w 500X.
Dla zainteresowanych w tym wątku
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 658#p15658 :
sailor 88 pisze:W trybie P jak i D/S (do oporu wciśnięty hamulec, niekoniecznie mocno, ale do oporu) sprzęgła pozostają w identycznej pozycji (rozłączone, tarcze daleko od siebie), więc nie ma różnicy w zużywaniu się czegokolwiek. Przechodzenie na P podczas postoju z włączonym silnikiem do wyboru przez użytkownika, ale mechanicznie w DSG niczego nie zmieniamy.
Zdaje się, że kidyś
sailor 88 opisywał różnicę pomiędzy działaniem Autohold i "ręcznym". Jak znajdę to wkleję.
Musi na Twoje wyjść

Zaczynasz opisywać to z "innej" strony, co napisałem, a sam o włączeniu hamulca z ręki napisałeś - przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem. Weź już się nie kompromituj.
Co do 500X opisałem różnicę w kamerce tył, na plus dla Ateci, więc zluzuj gacie, chyba, że "gajowa" uroda 500X razi Ciebie w oczy

W temacie skrzyni pincety nie poruszyłem, bo tam mam manuala dwuwałkowego FPT C635, swoją drogą ta skrzynia też jest w wersji DDCT, czyli suchej dwusprzęgłowej.
Forum jest też od wymiany doświadczeń, jeżeli Ci się nie podoba, to Twój problem.
W pierwszym swoim poście w wątku nie dałeś informacji o przełączeniu skrzyni w tryb park, ja to zrozumiałem jako zapuszczenie EPB Pomijam fakt przełączania w ten tryb w czasie jazdy ulicznej, nawet w korkach, chyba, ze będzie długi postój.
Ja nie muszę szukać postów
sailor 88 w temacie różnicy pomiędzy działaniem hamulca postojowego i Autoholda - ja po prostu wiem jak to działa, w przeciwieństwie do Ciebie. Znacząco odmiennie są odpalane, na pewno nie tak jak to pismaki w szmatławcach opisują, że to realizuje system EPB... Bo Autohold może być w samochodach z tradycyjną wajchą ręcznego, wystarczy obecność systemu ESP, który to też realizuje Hill Holder'a (czyli przytrzymanie około 2s na wzniesieniu, chyba minimalnie 5% musi być - z głowy nie pamiętam konkretnej liczby, ale nie mniej niż 5%), to też w Atece jest, ale przy włączonym Autoholdzie "ginie".
Jeżeli o fachowcu od hamulców prawisz. Wiem na pewno więcej niż Ty. W końcu sam odnowiłem układ hamulcowy w Grande Punto, konkretnie wszystkie przewody hamulcowe, bo reszta działa, a puchnąca farba dobrze na starych rurach stalowych nie wróżyła. Znowu kijem w oko tymi Fiatami walę

Nie masz pojęcia o mojej wiedzy w tym temacie, myślisz że tylko jedna osoba na forum jest? To, że Atecę mam od maja nie oznacza, że jestem debil mechaniczno-elektroniczny, bo z zaawansowanymi systemami w samochodach już dobrych kilka lat do czynienia mam.
Dodam jeszcze wisienkę na torcie moich niekompetencji. W Grande Punto wrzuciłem nową tylną belkę (oryginał), niestety nie udało mi się zdobyć ramy do pozycjonowania względem nadwozia - w nadwoziu, belce i łapach montażowych są specjalne otwory na sondy prowadzące z owego przyrządu. Rezultat końcowy - oś belki poprzeczna i podłużna jest zgodna z nadwoziem, co potwierdziło badanie geometrii - jednak partacz jestem

Więc ten tego, nie mierz wszystkich swoją miarą