Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Instrukcja obsługi na ten temat nie mówi prawie nic :
"Funkcja i działanie
Wykrywanie zmęczenia określa zachowanie kierowcy w czasie jazdy przy rozpoczęciu podróży, wykonując obliczenie zmęczenia. Obliczenia są porównywane stale z faktycznym zachowaniem podczas jazdy. Jeżeli system wykryje, że kierowca jest zmęczony, rozlega się sygnał dźwiękowy i wyświetla sygnał wizualny oraz dodatkowy komunikat na ekranie zestawu wskaźników. Komunikat na tablicy przyrządów pokazywany jest przez około 5 sekund i powtarzany w zależności od przypadku. System przechowuje ostatni wyświetlany komunikat".
Reszta, to typowe bla, bla nie informujące w żaden sposób o działaniu systemu, w zasadzie tylko same ograniczenia działania.
Jednak na forum była krótka dyskusja na ten temat tych, którzy "mieli kontakt" z działaniem tej funkcji w konkretnej sytuacji :
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... owcy#p2297
- Ocena: 4.76%
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Czy poza przesuwaniem stron prawo <-> lewo do czegoś się da wykorzystać sterowanie gestami?
-
Misiek
Ja korzystam z gestów także do zmiany stacji radiowej. Niestety kierownica i czujnik są tak blisko, że czasami zdejmując rękę z kierownicy zmieni się także i stacja.Adrian_859 pisze: ↑27 sie 2024, 18:17Czy poza przesuwaniem stron prawo <-> lewo do czegoś się da wykorzystać sterowanie gestami?
-
Adrian_859
- Samochód: SEAT ATECA XPERIENCE 1.5 TSI DSG FWD 2023r.
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Co zmienia opcja "temperatura oleju" w ustawienia > zestaw wskaźników?
Po wyłączeniu tej opcji znika mi w komputerze, tam gdzie jest też spalanie chwilowe, zasięg, itp.
Czy u was jest gdzieś indziej temp. oleju? Da się gdzieś indziej włączyć, żeby na stałe pokazywało temp. bez konieczności przewijania w komputerze?
Drugie pytanie: Jak są wykrywane osoby i zapięte pasy?
Bo u mnie u kierowcy zawsze niby ktoś jest, nie ważne że nikt nie siedzi (ale to zrozumiałe), pasażer to czujnik w siedzisku, a z tyłu to żyje własnym życiem...
Po wyłączeniu tej opcji znika mi w komputerze, tam gdzie jest też spalanie chwilowe, zasięg, itp.
Czy u was jest gdzieś indziej temp. oleju? Da się gdzieś indziej włączyć, żeby na stałe pokazywało temp. bez konieczności przewijania w komputerze?
Drugie pytanie: Jak są wykrywane osoby i zapięte pasy?
Bo u mnie u kierowcy zawsze niby ktoś jest, nie ważne że nikt nie siedzi (ale to zrozumiałe), pasażer to czujnik w siedzisku, a z tyłu to żyje własnym życiem...
-
Misiek
Ja zmieniam te dane w dowolnej chwili prawą rolką na kierownicy i pamięta to zawsze po odpaleniu, bez względu co jest ustawione w ustawieniach w infotainment'cie i u mnie jak dotąd nie było z tym problemu.Adrian_859 pisze: ↑30 sie 2024, 10:40...
...
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Jak odblokujesz zegary z Cupry (a.k.a. Sport) to tam jest na stałe wyświetlane.Adrian_859 pisze: ↑30 sie 2024, 10:40Po wyłączeniu tej opcji znika mi w komputerze, tam gdzie jest też spalanie chwilowe, zasięg, itp.

-
Misiek
A tak z ciekawości : co to jest za wskazanie, wartość, te 13 %, bo po piktogramie nie poznaję ?YoursTruly pisze: ↑30 sie 2024, 14:45Jak odblokujesz zegary z Cupry (a.k.a. Sport) to tam jest na stałe wyświetlane.Adrian_859 pisze: ↑30 sie 2024, 10:40Po wyłączeniu tej opcji znika mi w komputerze, tam gdzie jest też spalanie chwilowe, zasięg, itp.
![]()
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Stopień wciśnięcia pedału gazu (lub też po prostu przyspieszenia, bo jadąc na tempomacie też to działa).
- Ocena: 4.76%
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy