Wymiana oleju w skrzyni biegów

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Wymiana oleju w skrzyni biegów

Post autor: Kubawojcik »

krowka1978 pisze:
20 sty 2024, 8:47
zależy co szybciej będzie.
Szybciej bedzie wymiana sprzęgiełek ;)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

AtecaWW
Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: AtecaWW »

Panowie, widzę że wątek dotyczy głównie automatu, a czy ma ktoś doświadczenia z manualem? Mam 1,4 tsi w manualu z 17 roku, 80 tyś przebiegu i czasami mam problemy żeby jednym płynnym ruchem wrzucić 4 bieg, stąd też zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni. Chyba że ten typ zwyczajnie tak ma.

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

AtecaWW pisze:
02 gru 2024, 14:43
Panowie, widzę że wątek dotyczy głównie automatu, a czy ma ktoś doświadczenia z manualem? Mam 1,4 tsi w manualu z 17 roku, 80 tyś przebiegu i czasami mam problemy żeby jednym płynnym ruchem wrzucić 4 bieg, stąd też zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni. Chyba że ten typ zwyczajnie tak ma.
Pierwsze co należy zrobić w takim przypadku to regulacja cięgien, jest specjalna procedura (filmik poniżej). Wymiana oleju po takim przebiegu raczej nie uleczy niczego i trzeba szukać innej przyczyny, na przykład zużycie synchronizatora lub łożyska. Natomiast wymiana oleju w skrzyni Twojego auta może być bardzo specyficzna, to znaczy nie spuścisz wszystkiego korkiem spustowym, ani nie nalejesz tyle ile trzeba otworem kontrolnym. I znowu jest specjalna procedura, co należy odkręcić dodatkowo aby spuścić cały olej, oraz którędy i ile nalać świeżego oleju. Działając inaczej uszkodzisz łożyska w skrzyni. Na wlepce w bagażniku lub w książce serwisowej sprawdź trzyliterowy kod skrzyni np. RSR

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

ODPOWIEDZ