Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
igacz
Samochód: Seat Ateca 2.0 TDI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: igacz »

Witajcie. Posiadam Atecę z silnikiem 2.0 TDI i występuje w niej ten sam problem ze światłami. Byłem już na dwóch wizytach w ASO w tej sprawie. Czekam na rozwój wydarzeń. Samochód odebrałem w drugim tygodniu lipca 2024 roku.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Jeżeli są 2 auta z 2024, jedno ma wadę , drugie nie. Jaki mają problem aby je porównać, komponenty i oprogramowanie ?
Chyba, że już wiedzą gdzie jest problem , i trzeba trochę kasy na akcję stracić, więc zwlekają.....

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

igacz pisze:
05 lis 2024, 20:15
Witajcie. Posiadam Atecę z silnikiem 2.0 TDI i występuje w niej ten sam problem ze światłami. Byłem już na dwóch wizytach w ASO w tej sprawie. Czekam na rozwój wydarzeń. Samochód odebrałem w drugim tygodniu lipca 2024 roku.
Z tylu masz belke czy wielowahacz ?

Pablo
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Pablo »

Witam,

https://www.pzpm.org.pl/pl/Rynek-motory ... t-10.2024r

(Pod tym linkiem na dole jest raport do pobrania ze strony PZPM)

Cuperek Atec "trochę" przybyło w październiku. Pewnie jeszcze w listopadzie trochę dobije. Więc jeśli problem dotyczy większej ilości aut to w najbliższych miesiącach będzie większa liczba zgłoszeń. Ja u siebie na razie nie zaobserwowałem, ale tylko po mieście się turlam...

Pozdrawiam
Za ten post autor Pablo otrzymał podziękowania (w sumie 2):
kmw (07 lis 2024, 11:09) • piotr.bawol (07 lis 2024, 11:14)
Ocena: 9.52%
Cupra Ateca 1,5 TSI
Październik 2024

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Niezły skok dla Cupra Ateca za październik w porównaniu z poprzednim rokiem +1352,5% (59 sztuk w 2023 vs 857 w 2024), dla porównania następny największy wzrost, to Renault Captur z +213%
Sporo jak na schodzący dość niszowy model, ale jak widać promocja zrobiła swoje.

Awatar użytkownika
kmw

a propos nowego postu na FB Seata, oczywiście z przymrużeniem oka przed długim weekendem

Obrazek

r4m
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience 2024
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: r4m »

Temat jest naprawdę poważny a wątek ma już 32 strony i trochę się temat rozwadnia. Czy moglibyśmy uporządkować naszą wiedzę i podsumować aktualną sytuację wynikającą z naszych obserwacji z tych kilku miesięcy? Będzie to pomocne zwłaszcza dla nowych osób poszukujących pomocy...

1. Czy zauważyliśmy, że problem występuje zawsze czy tylko przy "pełnym" aucie (pasażerowie z tyłu, zajęty bagażnik, itp)
2. Czy zauważyliśmy jakiekolwiek sprawdzone obejście tego problemu (nie wiem, np. uruchomienie auta dopiero przy docelowym załadunku, itp).
3. W jakich modelach problem występuje? (Seat/Cupra/1.0/1.5/2.0/jakieś konkretne miesiące produkcji, itp).
4. Jakie jest aktualne stanowisko serwisu Seata/Cupry w tej sprawie (jest problem, ale nie wiemy jak go rozwiązać/nie ma problemu, itp.)

SzymonM
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: SzymonM »

Witam wszystkich. Niestety mam ten sam problem. Cupra Ateca 2024 silnik 1.5. 42 tydzień była produkcja. Pierwsza jazda w nocy i totalna masakra. Wtorek ASO. Nie spodziewam się cudów. Będę informować na bieżąco
Za ten post autor SzymonM otrzymał podziękowanie:
arbal (10 lis 2024, 8:29)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw

r4m pisze:
10 lis 2024, 0:29
Temat jest naprawdę poważny a wątek ma już 32 strony i trochę się temat rozwadnia. Czy moglibyśmy uporządkować naszą wiedzę i podsumować aktualną sytuację wynikającą z naszych obserwacji z tych kilku miesięcy? Będzie to pomocne zwłaszcza dla nowych osób poszukujących pomocy...

1. Czy zauważyliśmy, że problem występuje zawsze czy tylko przy "pełnym" aucie (pasażerowie z tyłu, zajęty bagażnik, itp)
2. Czy zauważyliśmy jakiekolwiek sprawdzone obejście tego problemu (nie wiem, np. uruchomienie auta dopiero przy docelowym załadunku, itp).
3. W jakich modelach problem występuje? (Seat/Cupra/1.0/1.5/2.0/jakieś konkretne miesiące produkcji, itp).
4. Jakie jest aktualne stanowisko serwisu Seata/Cupry w tej sprawie (jest problem, ale nie wiemy jak go rozwiązać/nie ma problemu, itp.)
1.
a) Pierwszy objaw: pierwsza jazda w nocy i światła świecą mocno w niebo i oślepiają wszystkich (czyli serwis nie reguluje świateł przed wydaniem auta klientowi)
b) Drugi objaw: Po "wyregulowaniu" ich przez serwis, podczas jazdy 1-2 osoby świecą akceptowalnie albo zbyt krótko jeśli serwis wyreguluje je z "zapasem". Po załadowaniu bagażnika albo pasażerów na tylną kanapę znów świecą za wysoko oślepiając innych.

2. Brak takiego obejścia. Przetestowane metody nie działają. Jedyna obejście, to wożenie ze sobą klucza imbusowego i desperackie kręcenie "na oko" śrubą regulacyjną w zależności od tego, czy auto ma większe, czy mniejsze obciążenie.

3. Z dotychczasowych doniesień wynika, że problem dotyczy Seat Ateca 1.0 i 1.5 oraz Cupra Ateca 1.5 wyprodukowanych od początku 2024 (nie ma 100% potwierdzenia, czy nowe egzemplarze z października również posiadają tę wadę)

4. Czytając temat chyba już ASO nie wypierają się problemu jak na początku, ale nie potrafią go wyeliminować, czyli "problem jest, ale nie wiemy jak go rozwiązać (producent pracuje nad rozwiązaniem problemu, my nic nie jesteśmy w stanie zrobić)

Ad.1. Być może w związku z problemem ASO dostały już przykaz "regulacji" świateł przed wydaniem klientowi i objaw 1.b będzie trudniejszy do zaobserwowania w autach ostatnio odbieranych zwłaszcza, jak ktoś jeździ tylko w 1-2 osoby.
Koledzy w tym temacie prezentowali zdjęcia z testów z dociążeniem samego bagażnika nieco większym ciężarem i obserwacja wiązki światła pod ścianą i to chyba będzie najlepszy test na sprawdzenie, czy wada występuje.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Seat Ateca 1,5 - prod. 18 tydzień 2024 - dzisiaj sprawdziłem wreszcie na spokojnie, że po dociążeniu bagażnika strumień światła unosi się i nie ulega to korekcie, przynajmniej gdy auto stoi z włączonym silnikiem. W czasie normalnej eksploatacji - jazda w 1-3 osoby bez ciężkich bagaży - światła świecą ok. Krótko po zakupie ustawienie zostało poprawione w ASO, gdy zgłosiłem problem po trasie z ciężkimi pasażerami z tyłu. Potem już nie miałem takiego kursu o zmroku, więc nie byłem pewien co i jak.
Ponieważ właśnie w drugim kwartale 2024 wprowadzono sporo zmian (np Info z softem 0470 - do dzisiaj nie działa w pełni dobrze z aplikacjami MySeat czt Seat Connect - ale o tym w innym wątku jest już mowa, nowe, z kolei znacznie lepsze oprogramowanie skrzyni - zmienia biegi przy wyższych obrotach), więc przypuszczam, że właśnie wtedy zaczął się także ten problem.

ODPOWIEDZ