Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Wojtas_gt
- Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp
Śruba 2 w prawo podnosi swiatla. Ja mam polifta z 2020 i miałem trochę za nisko, zawsze sam dopracowywałem swiatla do perfekcji i tym razem tez, wożę w schowku imbus i tak, bo lubię, ale mam dobrze ustawione. Przed laty zmienilem zawód wykonywany, ale miałem przez parę lat narzedzia w ręku i jeszcze wtedy szkole srednia samochodowa, potem doszla inna. Nawet moj maluch 100 lat temu miał dodatkowe przekaźniki, lampy H4 z jakimiś zaawansowanymi żarówkami i swiecil jak zachodnie auta, miałem 3 generacje golfa, po kilka lat, w tym mk7 z bixenonem, którego tez sam regulowałem, było od nowosci OK, ale aso na przeglądzie zabłysnęło i skorygowali tak, że narobili mi zębów w sensie prawa lampa wogole nizej, jakis pacan pokręcił i do tego jak już ustawiłem okazało się, że po obciążeniu auta nadmiernie obniżał swiatla, coś skopali z adaptacja od obciążenia, martwym zerowym położeniem czy coś, efekt był odwrotny niz ten opisywany tutaj i kilka razy musialem jezdzic aż w końcu w miarę zaczelo to działać ale już nie do końca.
Ten post został przywolany na grupie fb, która niestety kierowana jest przed jedyną nietechniczną osobe, kompletnie nie nadającą się do tego celu, bez wiedzy i dociekliwosci fachowej, przez co zwykle w takiej ledwie zapoczątkowanej debacie zamyka komentowanie, często błaźniac się swoim podsumowaniem, a tutaj rzucił tekst by jechac skp bo nie ogarnia że coś może więcej za to odpowiada niz początkowa pozycja i to jest zdecydowanie powod problemu jaki macie w najnowszych egzemplarzach wg tego postu i tamtejszego w fb. Moderowanie grupą w taki sposób mega ją ogranicza, tematy wyparowują, są ucinane bez rozwiązań, a ulubiona dziedzina koleżki to kolorowe diody, dechroming itp kosmetyka, zapytany o montaz nie zna detali bo sam ich nie robi, porażka ale póki co nie ma chyba sposobu na zmianę, poki admin będzie ignorował zgłoszenia, skargi i będzie wogole istniał, bo zaczynam podejrzewać że to fejkowe konto i sam mod trzyma to w rękach dla "władzy", nie chce mi se robić jego psychoanalizy, fachowcem jest żadnym na pewno. W grupach golfów, skód, passatów itp widac, ze tematy są rozwijane, administracja jest obecna i jesli cos ucina to chamskie wpisy, a nie debaty mogace przynosic rozwiazania problemow. Coz, nisza ateki odciska sie nawet tam.
Osobiscie uwazam, że seat jest od lat traktowany w vagu po macoszemu, jako gorszy brend nawet niż skoda, jakoś się broni stylem, ale teraz postawiono na cupre i seat jest pewnie obiektem przeróżnych oszczędności. W 2020 wkładano głośne sprężarki klimy, które działają świetnie ale wyją i aso ma gdzies wymieniać je, tttm jest odpowiedzia na masowe zgłoszenia. W tym przypadku moglo tez być podobnie, zaistniały jakieś problemy z algorytmem lub niedogadywanie się z potencjometrem przy tylnym zawieszeniu, co skutkuje anomaliami. Pisaliście tez tutaj, że jak ktoś się dosiada system już nie reguluje - to oczywiscie nieprawda, w sprawnym ukladzie na odpalonym silniku z włączonymi światłami nieraz nawet na skrzyżowaniach widac skokowe korekty, albo jak ktoś właśnie wysiada, wsiada, nie działa to błyskawicznie ale działa. I tak macie miec. Dodam do tego wszystkiego, że roznie ładując auto np tylko tyl, albo równomiernie 1 tylko uginacz nie jest w stanie w perfekcyjny sposób dobrac kąta, ale robi to w przybliżeniu, kolega ma starsze nieco audi i ma i z przodu i z tyłu, ot taka oszczędność, golf 7 kombi z 2014 ktorego miałem z salonu na bixie miał tez tylko z tyłu. A więc kontynuujcie walkę z aso, auta de facto są niesprawne nie nadające się do eksploatacji w takiej postaci. Może błędnie został nadany właśnie punkt zerowy, moze auto było uniesione i jakaś adaptacja wniosła błędy, moze nawet na poziomie fabryki, niedawno ktosnopisywal ze nowe auta maja przestawiona kierownice przy jezdzie na wprost, a to wyglada jak zla metodyka w fabryce przy regulacji finalnej geo. Mam nadzieję że problem zostanie rozwiązany, o ile właśnie tak jest, że masowo wystepuje więc nie jest odosobnionym wynikiem przypadku i błędu jakiegoś aso u siebie. Pozdrawiam
Ten post został przywolany na grupie fb, która niestety kierowana jest przed jedyną nietechniczną osobe, kompletnie nie nadającą się do tego celu, bez wiedzy i dociekliwosci fachowej, przez co zwykle w takiej ledwie zapoczątkowanej debacie zamyka komentowanie, często błaźniac się swoim podsumowaniem, a tutaj rzucił tekst by jechac skp bo nie ogarnia że coś może więcej za to odpowiada niz początkowa pozycja i to jest zdecydowanie powod problemu jaki macie w najnowszych egzemplarzach wg tego postu i tamtejszego w fb. Moderowanie grupą w taki sposób mega ją ogranicza, tematy wyparowują, są ucinane bez rozwiązań, a ulubiona dziedzina koleżki to kolorowe diody, dechroming itp kosmetyka, zapytany o montaz nie zna detali bo sam ich nie robi, porażka ale póki co nie ma chyba sposobu na zmianę, poki admin będzie ignorował zgłoszenia, skargi i będzie wogole istniał, bo zaczynam podejrzewać że to fejkowe konto i sam mod trzyma to w rękach dla "władzy", nie chce mi se robić jego psychoanalizy, fachowcem jest żadnym na pewno. W grupach golfów, skód, passatów itp widac, ze tematy są rozwijane, administracja jest obecna i jesli cos ucina to chamskie wpisy, a nie debaty mogace przynosic rozwiazania problemow. Coz, nisza ateki odciska sie nawet tam.
Osobiscie uwazam, że seat jest od lat traktowany w vagu po macoszemu, jako gorszy brend nawet niż skoda, jakoś się broni stylem, ale teraz postawiono na cupre i seat jest pewnie obiektem przeróżnych oszczędności. W 2020 wkładano głośne sprężarki klimy, które działają świetnie ale wyją i aso ma gdzies wymieniać je, tttm jest odpowiedzia na masowe zgłoszenia. W tym przypadku moglo tez być podobnie, zaistniały jakieś problemy z algorytmem lub niedogadywanie się z potencjometrem przy tylnym zawieszeniu, co skutkuje anomaliami. Pisaliście tez tutaj, że jak ktoś się dosiada system już nie reguluje - to oczywiscie nieprawda, w sprawnym ukladzie na odpalonym silniku z włączonymi światłami nieraz nawet na skrzyżowaniach widac skokowe korekty, albo jak ktoś właśnie wysiada, wsiada, nie działa to błyskawicznie ale działa. I tak macie miec. Dodam do tego wszystkiego, że roznie ładując auto np tylko tyl, albo równomiernie 1 tylko uginacz nie jest w stanie w perfekcyjny sposób dobrac kąta, ale robi to w przybliżeniu, kolega ma starsze nieco audi i ma i z przodu i z tyłu, ot taka oszczędność, golf 7 kombi z 2014 ktorego miałem z salonu na bixie miał tez tylko z tyłu. A więc kontynuujcie walkę z aso, auta de facto są niesprawne nie nadające się do eksploatacji w takiej postaci. Może błędnie został nadany właśnie punkt zerowy, moze auto było uniesione i jakaś adaptacja wniosła błędy, moze nawet na poziomie fabryki, niedawno ktosnopisywal ze nowe auta maja przestawiona kierownice przy jezdzie na wprost, a to wyglada jak zla metodyka w fabryce przy regulacji finalnej geo. Mam nadzieję że problem zostanie rozwiązany, o ile właśnie tak jest, że masowo wystepuje więc nie jest odosobnionym wynikiem przypadku i błędu jakiegoś aso u siebie. Pozdrawiam
- Ocena: 14.29%
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
O, mam konto, więc zrobię wyjątek, by wkurzyć kilku delikwentów, bo jednak w Seacie to działa, a że fachury w ASO nie potrafią ogarnąć, cóż...
W moim poziomuje światła w sposób ciągły, małymi skokami, chwilę (1-2s) po zmianie obciążenia
Na przysłowiowej ścianie zawsze ustawia się na ten sam punkt przy włączonym silniku i światłach mijania (wbrew bzdurze z instrukcji, gdzie zapisali, że tylko podczas odpalania świateł). Co więcej przy przełączeniu na drogowe podnosi też mijania, oczywiście w drugą stronę opuszczanie też robi. Żeby nie było, ustawienie fabryczne, sam nie grzebałem.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
wysokość na ścianie [cm] = wysokość lampy [cm] minus odległość lampy od ściany [m] (metry zamieniamy na cm.
Przykład
Hi
jak by ktoś chciał sam ułatwiać
Wysokość soczewki od podłoża = 76 cm
Odległość od ściany = 10m
Wysokość na jaką należy ustawić na ścianie = 76cm - 10cm = 66 cm.
Przykład
Hi
jak by ktoś chciał sam ułatwiać
Wysokość soczewki od podłoża = 76 cm
Odległość od ściany = 10m
Wysokość na jaką należy ustawić na ścianie = 76cm - 10cm = 66 cm.
oso soplón !!! 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Oj, coś mi się wydaje, że szykuje się, będzie konieczna, kolejna interwencja Endrju, bo dyskusja powoli zaczyna zmierzać w złym, zdecydowanie niemerytorycznym kierunku. Nie twierdzę, że kolega Wojtas nie ma racji, ale chyba nie tędy droga. Cóż, poczekamy, zobaczymy co się wydarzy.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Żeby było jasne to wszystkie posty nie na temat = kosz.Jak będziecie dalej fikac to tydzień pauza dla każdego.
- Ocena: 4.76%
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Jakieś nowe wieści? Ja dostałem 2 pismo z VGP, że zapytali partnera serwisowego (czyli serwisu, w którym zgłaszałem usterkę) w celu wyjaśnienia sprawy i ten im przekazał, że usterka jest obecnie przedmiotem analizy po stronie producenta i że nie są w stanie określić kiedy producent zakończy analizę i że mam się kontaktować z serwisem. Czyli typowe zbywanie, co tylko zwiększa irytację całą tą sytuacją.Lukasz2024 pisze: ↑20 sie 2024, 14:17Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemu
Czy ktoś jeszcze z nowych właścicieli zgłaszał tę usterkę? Może komuś jednak naprawili?
-
Jan Janek
- Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ten sam problem. W sobote odebrałem, data produkcji koniec czerwca 2024
- Za ten post autor Jan Janek otrzymał podziękowanie:
- piotr.bawol (21 wrz 2024, 23:14)
- Ocena: 4.76%
-
Lukasz2024
- Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Nic, dzwonie co tydzień na serwis pytać to cały czas czekają na odpowiedź producenta...kmw pisze: ↑02 wrz 2024, 15:01Jakieś nowe wieści? Ja dostałem 2 pismo z VGP, że zapytali partnera serwisowego (czyli serwisu, w którym zgłaszałem usterkę) w celu wyjaśnienia sprawy i ten im przekazał, że usterka jest obecnie przedmiotem analizy po stronie producenta i że nie są w stanie określić kiedy producent zakończy analizę i że mam się kontaktować z serwisem. Czyli typowe zbywanie, co tylko zwiększa irytację całą tą sytuacją.Lukasz2024 pisze: ↑20 sie 2024, 14:17Ja na odpowiedź czekałem prawie miesiąc, potem miałem się kontaktować z serwisem i przyjechać obciążonym samochodem. Pod koniec zeszłego tygodnia wzięli auto na parę godzin, porobili zdjęcia, stwierdzili nieprawidłowość pracy systemu poziomowania świateł ( jak stwierdzili, albo czujnik, albo oprogramowanie, albo jedno i drugie) coś tam pozgrywali i wysłali dane do centrali, a ta odpisała, że przesyła wszystko do producenta i niezwłocznie poinformują o sposobie rozwiązania problemu
Czy ktoś jeszcze z nowych właścicieli zgłaszał tę usterkę? Może komuś jednak naprawili?
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
A rozważałeś np. pisemne wezwanie do usunięcia usterki w określonym terminie? Najlepiej napisane przez jakąś kancelarięLukasz2024 pisze: ↑04 wrz 2024, 5:39Nic, dzwonie co tydzień na serwis pytać to cały czas czekają na odpowiedź producenta...
Z tym, że trzeba by wtedy być konsekwentnym i jak się powie A, to później powiedzieć B.
Ewentualnie pozostawienie auta w serwisie i jazda zastępczym (na koszt ASO czy też gwaranta) - tak jak ktoś wcześniej to opisywał.
Może aspekt finansowy przyspieszyłby decyzję producenta.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
W pierwszej opcji będą zasłaniać się tym, że nie ma takiej możliwości i można skarżyć producenta, bo oni są zależni od jego działań w temacie opracowania możliwości usunięcia usterki.JACA pisze: ↑04 wrz 2024, 9:28A rozważałeś np. pisemne wezwanie do usunięcia usterki w określonym terminie? Najlepiej napisane przez jakąś kancelarięLukasz2024 pisze: ↑04 wrz 2024, 5:39Nic, dzwonie co tydzień na serwis pytać to cały czas czekają na odpowiedź producenta...![]()
Z tym, że trzeba by wtedy być konsekwentnym i jak się powie A, to później powiedzieć B.![]()
Ewentualnie pozostawienie auta w serwisie i jazda zastępczym (na koszt ASO czy też gwaranta) - tak jak ktoś wcześniej to opisywał.
Może aspekt finansowy przyspieszyłby decyzję producenta.
W drugiej opcji, to pewnie zrobisz przysługę serwisowi, bo za używanie przez Ciebie auta obciążą importera/producenta i zarobią na tym, a auto, owszem, dadzą (choć teoretycznie nie muszą), ale niższej klasy, mniejszy silnik, gorsze wyposażenie (tak jak ja miałem), a ja np. używam haka w swoim aucie, zastępczego raczej nie dostanę z hakiem, bo powiedzą, że mają tylko to co mają. Więc zapłaciłeś za Atekę, a będziesz jeździł Polo albo Ibizą przez nie wiadomo ile jeszcze miesięcy.