Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
coulomb
Samochód: Seat Ateca Style 1.5 TSI DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: coulomb »

sailor 88 pisze:
01 sie 2022, 22:34
JACA pisze:
01 sie 2022, 20:16
Skoro już jesteśmy przy wycieraczkach, w którmś momencie zaczęła mi się samoczynnie włączać tylna wycieraczka po wrzuceniu wstecznego biegu :shock: Czy jest w ogóle taka funkcjonalność w Atekach, bo w instrukcji nie wiedzę.... :?: :roll:
Przez kilka dni nie umiałem tego cholerstwa wyłączyć, bo po kiegio grzyba wyciera mi szybę, która ani mokra nie jest i w ogóle tego nie chcę :?
Któregoś dnia coś poruszałem dźwignią wycieraczek i mam nadzieję, że już definitywnie się wyłączyło.
Można to wyłączyć, ale tylko w opcjach sterownika, czyli na przykład przy pomocy OBD11. Fabrycznie sterownik ma zaprogramowane włączanie tylnej wycieraczki po włączeniu biegu wstecznego, jeżeli są włączone przednie wycieraczki. Osobiście wyłączyłem to zaraz po zakupie auta, tak samo jak zapalanie się oświetlenia wewnętrznego razem z oświetleniem bagażnika po jego otwarciu.
W mojej Atece (RM2023) mam wprost taką opcję w ustawieniach samochodu. Instrukcja (ATECA_06_22_PL.pdf) również mówi:
Funkcje wycieraczek
Automatyczne wycieranie tylnej szyby
Wycieraczka tylnej szyby włącza się automatycznie po włączeniu wycieraczki i włączeniu
biegu wstecznego. Automatyczne włączanie
wycieraczek tylnej szyby po włączeniu biegu
wstecznego można włączyć i wyłączyć w systemie Infotainment w menu ustawień pojazdu

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

JACA pisze:
01 sie 2022, 20:16
Teo pisze:
01 sie 2022, 17:07
Poza tym wydaje mi sie, ze raz mi sie to jakos udalo, dlatego pytam czy zwidy mialem czy jest jakas opcja, ktorej nie zauwazylem.
Skoro już jesteśmy przy wycieraczkach, w którmś momencie zaczęła mi się samoczynnie włączać tylna wycieraczka po wrzuceniu wstecznego biegu :shock: Czy jest w ogóle taka funkcjonalność w Atekach, bo w instrukcji nie wiedzę.... :?: :roll:
Przez kilka dni nie umiałem tego cholerstwa wyłączyć, bo po kiegio grzyba wyciera mi szybę, która ani mokra nie jest i w ogóle tego nie chcę :?
Któregoś dnia coś poruszałem dźwignią wycieraczek i mam nadzieję, że już definitywnie się wyłączyło.

Obrazek
Proponuje przez obd 11 aktywować
Za ten post autor tomal218 otrzymał podziękowanie:
JACA (02 sie 2022, 8:56)
Ocena: 4.76%
oso soplón !!! :lol:

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 321 razy
Otrzymał podziękowań: 100 razy

Post autor: JACA »

sailor 88 pisze:
01 sie 2022, 22:34
Fabrycznie sterownik ma zaprogramowane włączanie tylnej wycieraczki po włączeniu biegu wstecznego, jeżeli są włączone przednie wycieraczki.
Czyżbym miał wtedy włączone przednie wycieraczki a one nie pracowały :?: :roll:
Dziwna rzecz, bo samochód mam 3 lata....., ok, mało jeżdżę, ale chyba zdarzyło się, że cofałem kiedyś w deszczu i będę się zarzekał, że tylna wycieraczka nie włączała się samoczynnie :roll:
Chyba, że podczas ostatniego serwisu (kwiecień) zostało coś poprzestawiane w sterowniku :?
coulomb pisze:
02 sie 2022, 2:09
W mojej Atece (RM2023) mam wprost taką opcję w ustawieniach samochodu.
Faktycznie, teraz też znalazłem tę wzmiankę w mojej instrukcji (2019), jednakże bez tego dopisku o możliwości zmiany tej funkcji w Infotaiment.
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Od początku produkcji ATK-i (2016r.) stosowane były różne sterowniki, które były też fabrycznie różnie programowane w zakresie możliwości wprowadzania zmian w menu, a najwięcej zmieniło się po face lifting'u. Niektóre opcje są nawet powiedziałbym dziwne, jak na przykład brak możliwości "wyprogramowania" świecenia tylnych świateł razem z dziennymi, gdzie w pozostałych modelach VAG'a to nie występuje, a z fabryki wychodzą bez świecącego tyłu.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

sailor 88 pisze:
02 sie 2022, 10:54
Od początku produkcji ATK-i (2016r.) stosowane były różne sterowniki, które były też fabrycznie różnie programowane w zakresie możliwości wprowadzania zmian w menu, a najwięcej zmieniło się po face lifting'u. Niektóre opcje są nawet powiedziałbym dziwne, jak na przykład brak możliwości "wyprogramowania" świecenia tylnych świateł razem z dziennymi, gdzie w pozostałych modelach VAG'a to nie występuje, a z fabryki wychodzą bez świecącego tyłu.
Można wyłączyć tył by się nie świecił z dziennymi obd11
oso soplón !!! :lol:

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

U mnie wycieraczka tylna włącza się podczas cofania, ale tylko, wtedy gdy czujnik deszczu jest mokry można, to wyłączyć w Infotainments samochodu.

Awatar użytkownika
sailor 88

tomal218 pisze:
02 sie 2022, 12:05
sailor 88 pisze:
02 sie 2022, 10:54
Można wyłączyć tył by się nie świecił z dziennymi obd11
Wyłączałeś osobiście, albo widziałeś ATK-ę z nieświecącym tyłem? Bo mnie, ani nikomu z tych, których znam to się nie udaje. W procedurze "na papierze" jest opcja wyłączenia, ale nie daje się tego aktywować. Jeżeli znasz procedurę, to poproszę !!!

patryk7133

To dziwne, bo u mnie tak zwane światła dzienne skandynawskie nigdy nie świeciły razem z przodem, ale ostatnio włączałem to poprzez OBDeleven, jednak kolidowało to z moim kodowaniem kierunkowskazów dynamicznych i wyłączyłem te światła jest gotowe kodowanie za 10 punktów w OBDeleven.

Awatar użytkownika
sailor 88

patryk7133 pisze:
02 sie 2022, 13:54
To dziwne, bo u mnie tak zwane światła dzienne skandynawskie nigdy nie świeciły razem z przodem, ale ostatnio włączałem to poprzez OBDeleven, jednak kolidowało to z moim kodowaniem kierunkowskazów dynamicznych i wyłączyłem te światła jest gotowe kodowanie za 10 punktów w OBDeleven.
Wszystko zależy chyba od sterownika, bo u mnie tył świeci się również po przejściu na tryb skandynawski. W mojej instrukcji jest napisane, że światła dzienne zawsze świecą się razem z tylnymi pozycyjnymi, jeżeli tylne lampy są LED'owe, w przypadku żarówek tył nie zapala się.

Obrazek

patryk7133

No coś namieszali ja mam ledowe i od nowości miałem tylko światła dzienne z przodu

W każdym razie jest opcja w OBDeleven aby je włączyć lub odwrotnie

ODPOWIEDZ