Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: Blues Brothers »

Które to ASO zawołało kasę ?
Swoją drogą, ja bym nie zapłacił.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

U mnie na zleceniu było 510 zł brutto, którego oczywiście nie zapłaciłem. Skręcili reflektory na min., ale regulacja dalej nie działała. Polecam zrobienie podobnego testu jak w moich postach wcześniej. Na 10m ładnie widać, jak system nie działa.

PS. Jutro mają wydać auto sprawne, bez wad.
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
24 wrz 2024, 14:54
...
A co tam, niejaki @misiu gorączki dostanie.
...
Czuję się wywołany do tablicy : Misiu NIGDY nie dostaje gorączki, jak ktoś w swoich postach nie hejtuje ludzi, a poza tym jak jeszcze pisze z sensem i zgodnie z prawdą. A jak ktoś nie lubi ludzi, to cóż - jego wybór, tylko niech się później nie dziwi czasami adekwatnej reakcji.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

piotr.bawol pisze:
24 wrz 2024, 22:51
U mnie na zleceniu było 510 zł brutto, którego oczywiście nie zapłaciłem. Skręcili reflektory na min., ale regulacja dalej nie działała. Polecam zrobienie podobnego testu jak w moich postach wcześniej. Na 10m ładnie widać, jak system nie działa.

Ale że jak, że znaleźli rozwiązanie problemu ? To powinni to rozesłać do pozostałych. Pracuję w serwisie, tyle że innego sprzętu, i u nas jest taka solidarność, że jak ktoś znajdzie rozwiązanie znanego, tym bardziej uciążliwego, problemu, to od razu dzieli się z innymi rozsyłając maile do całej grupy.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

piotr.bawol

Misiek pisze:
25 wrz 2024, 0:08
piotr.bawol pisze:
24 wrz 2024, 22:51

Ale że jak, że znaleźli rozwiązanie problemu ? To powinni to rozesłać do pozostałych. Pracuję w serwisie, tyle że innego sprzętu, i u nas jest taka solidarność, że jak ktoś znajdzie rozwiązanie znanego, tym bardziej uciążliwego, problemu, to od razu dzieli się z innymi rozsyłając maile do całej grupy.
Rozwiązania oczywiście nie znaleźli, auto zostało w serwisie. Serwis skontaktował się z oddziałem głównym w Poznaniu, a oni skontaktowali się z centralą w Niemczech i jak na razie cisza.

Czy komuś udało się rozwiązać ten problem z pomocą serwisu ASO? Udało mi się nawiązać kontakt z kimś, kto mógłbym nam pomóc w nagłośnieniu sprawy. Pytanie tylko: ilu aut aktualnie dotyczy ta wada? Prośba do osób, które mają podobny problem z autem, o kontakt prv.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Pytanie, ile osób ma tego świadomość. Jest lato i podejrzewam, że mało kto jechał w nocy z mocno obciążonym tyłem. Sam nie jestem pewien, bo raz tak jechałem, zaczęli mi mrugać, dałem ręczne drogowe i z powrotem mijania i przestali. Po wizycie w ASO ustawili mi swiatła za darmo, akurat byłem na akcji serwisowej DSG. Od tego czasu nikt nie mrugał, ale nie jechałem aż tak mocno obładowany. Na pewno im auta nie zostawię bezterminowo, ale oczywiście śledzę ten wątek.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
DW 2 (14 paź 2024, 14:55)
Ocena: 4.76%

piotr.bawol

Skylla pisze:
26 wrz 2024, 8:47
Pytanie, ile osób ma tego świadomość. Jest lato i podejrzewam, że mało kto jechał w nocy z mocno obciążonym tyłem. Sam nie jestem pewien, bo raz tak jechałem, zaczęli mi mrugać, dałem ręczne drogowe i z powrotem mijania i przestali. Po wizycie w ASO ustawili mi swiatła za darmo, akurat byłem na akcji serwisowej DSG. Od tego czasu nikt nie mrugał, ale nie jechałem aż tak mocno obładowany. Na pewno im auta nie zostawię bezterminowo, ale oczywiście śledzę ten wątek.
A mógłbyś zrobić mały test? Ustaw się wieczorem przed jakimś obiektem w odległości ok. 10m, włącz mijania na odpalonym silniku i wrzuć coś do bagażnika nawet 15-30kg powinno wystarczyć i zobacz czy lampy obniżą się do pozycji wyjściowej.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Skylla pisze:
26 wrz 2024, 8:47
W Poznaniu może i lato jeszcze jest, u mnie już jesień.

No i jest mała podpowiedź, przełączenie na drogowe i z powrotem. Jak już wyżej pisałem, przełączenie na drogowe powoduje podniesienie mijania, dość spore, oczywiście obniżenie przy powrocie do mijania. Być może w oprogramowaniu coś skopali i światła mijania w pierwszym rzucie ustawiają się tak jakby drogowe były włączone :?: Proste do sprawdzenia, jednak podniesienia mijania po włączeniu drogowych na wprost nie widać na 10m, czyli na ścianie, trzeba z boku jakąś tyczkę postawić, wystarczy 0,5-1m od przodu samochodu. Efekt jest bardzo dobrze widoczny, gdy samochód stoi blisko ściany, drogowe wówczas nie wchodzą na mijania. Musi być włączony silnik, bez tego nic się nie dzieje - dotyczy również poziomowania.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2024, 10:42 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

SmadA
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: SmadA »

Cześć.
Byłem tak jak wcześniej pisałem na sprawdzeniu i ustawieniu świateł w na stacji diagnostycznej / za darmo /, prawy reflektor po ustawieniu kilka dni temu w ASO trzymał normę, a za to lewy świecił w powietrze. Po regulacji na OSKP zrobiłem zrobiłem test świateł w garażu. Wynik jak na dołączonych zdjęciach. Nie są to warunki laboratoryjne ale efekt nie działającego automatycznego układu ustawiania świateł widać . Ciężar w bagażniku to około 40 kg. Odległość od ściany 2 m. Samochód uruchamiany na włączonym przełączniku świateł na automat i bez włączonych świateł , różnicy nie ma. Reflektory ustawiały się i powracały na miejsce jak na zdjęciach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
26 wrz 2024, 10:18
No i jest mała podpowiedź, przełączenie na drogowe i z powrotem. Jak już wyżej pisałem, przełączenie na drogowe powoduje podniesienie mijania, dość spore, oczywiście obniżenie przy powrocie do mijania. Być może w oprogramowaniu coś skopali i światła mijania w pierwszym rzucie ustawiają się tak jakby drogowe były włączone :?: Proste do sprawdzenia, jednak podniesienia mijania po włączeniu drogowych na wprost nie widać na 10m, czyli na ścianie, trzeba z boku jakąś tyczkę postawić, wystarczy 0,5-1m od przodu samochodu. Efekt jest bardzo dobrze widoczny, gdy samochód stoi blisko ściany, drogowe wówczas nie wchodzą na mijania. Musi być włączony silnik, bez tego nic się nie dzieje.
U mnie to nie działa. Testowałem. Przełączałem również głównym przełącznikiem na Off/On/Auto - nic.
Ewidentnie coś skopali w rocznikach 2024, bo chyba tylko tych dotyczy problem.
Co ciekawe (pisałem już chyba o tym, ale cały czas to obserwuję) jak podjeżdżam np. na skrzyżowaniu do auta stojącego przede mną, to chwilę po zatrzymaniu i wyrównaniu nadwozia widzę, jak odcięcie moich świateł na jego tylnej części obniża się o kilka centymetrów. Czyli coś tam działa, ale nie tak jak trzeba.

ODPOWIEDZ