Dwa MIESIĄCE na diagnozę, chyba dwie godziny. Stawiają przed ścianą, odpalają silnik, włączają światła, a teraz każą siadać dwóm lub trzem rosłym facetom na krawędzi bagażnika i obserwują działanie autopoziomwania świateł. Jak nie działa, to znaczy że usterka i tyle, a nie dwa miesiące.Lukasz2024 pisze: ↑26 wrz 2024, 12:03Cześć,
U mnie po pisaniu pism do Poznania, 4 wizytach w aso nic nie naprawili, napisałem więc pismo, że chce wymienić samochód na wolny od wad w ramach rękojmi. Przedstawiciel grupy do której należy salon odpowiedzialny za sprawy techniczne odpisał, że według jego oceny, niewspółmiernie wysoka jest wartość wymiany samochodu na nowy w porównaniu do kosztów naprawy wobec czego uważa roszczenie za bezzasadne. Oczywiście przepraszał za dotychczasową postawę serwisu i takie tam. Chwilę po otrzymaniu tego pisma przedstawiciel dzwonił i prosił o podstawienie samochodu na serwis żeby jeszcze raz dać im szanse na naprawę, wydadzą mi na ten czas auto zastępcze i będą diagnozować usterkę w porozumieniu z VGP. Nie chciał się określić ile trwać ma rzekoma diagnoza, ale stanęło na tym, że nie dłużej niż 2 miesiące. Zgodziłem się i zobaczymy, nastepne pismo jak nie naprawią w tym terminie będę pisał o zwrot pieniędzy i ewentualnie Sąd.
Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Tak wyglądała diagnostyka w przypadku mojego samochodu i jak porównywali w ten sam sposób z inną Ateką, w salonie, przy klientachMisiek pisze: ↑26 wrz 2024, 14:31Dwa MIESIĄCE na diagnozę, chyba dwie godziny. Stawiają przed ścianą, odpalają silnik, włączają światła, a teraz każą siadać dwóm lub trzem rosłym facetom na krawędzi bagażnika i obserwują działanie autopoziomwania świateł. Jak nie działa, to znaczy że usterka i tyle, a nie dwa miesiące.
Pewnie chodziło im nie o diagnostykę, tylko o opracowanie rozwiązania z tymi 2 miesiącami. Jakby to był dla nich priorytet, to i w ciągu tygodnia znaleźliby przyczynę, czy to w działaniu całego mechanizmu, czy to w oprogramowaniu tego. Pytanie, czy to nie jest dla nich priorytet ze względu na wylatujący model, czy może maja cały stos różnych usterek w modelach w całej grupie VAG, że się nie wyrabiają.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
taki mały offtop, ale miło widzieć taką dynamikę w kilku tematach na forum
wiem, że po części to te cholerne reflektory przyciągają nowych użytkowników, a po części pewnie ta ostatnia promka na Cupra Ateca, co zwiększyło ilość Atek na ulicach, a tym samym potencjalnych forumowiczów, co wychodzi na plus i pewnie nie wyjdziemy z niszy z naszymi Atekami, ale może forum trochę ożyje.
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Problem z przekazywaniem danych liczbowych między Info auta, a aplikacją MySeat rozwiązują już 4 miesiące, a to pewnie kilka linii kodu, bo na pewno nie nic sprzętowego, także wiesz ...kmw pisze: ↑26 wrz 2024, 14:51Tak wyglądała diagnostyka w przypadku mojego samochodu i jak porównywali w ten sam sposób z inną Ateką, w salonie, przy klientach![]()
Pewnie chodziło im nie o diagnostykę, tylko o opracowanie rozwiązania z tymi 2 miesiącami. Jakby to był dla nich priorytet, to i w ciągu tygodnia znaleźliby przyczynę, czy to w działaniu całego mechanizmu, czy to w oprogramowaniu tego.
Tutaj w sumie nie wiadomo co schrzanili, soft czy urządzenie. Inna rzecz, że w tym wypadku sprawa dotyczy bezpieczeństwa podróżowania więc powinna być priorytetowa.
A do testów powinni wziąć sobie auto z salonu, ma pewnie ten sam problem, a nie uziemiać auto klienta, które w standardowych warunkach użytkowania (1-3 osoby na pokładzie) nie oślepia.
Co do OT, to przy okazji zakupu Ateci przeszedłem tutaj z forum Forda i wydaje mi się, że nie tylko ja
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Nie zaszkodzi spróbować. Coś mi kiedyś nie działało w seat connect a w cupra connect wszystko ok.
Jak wejdziesz w usługi w apce to masz wszystkie aktywne?
Jak wejdziesz w usługi w apce to masz wszystkie aktywne?
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Zainstalowałem MyCupra, jest to samo - zaśmiecamy temat:).
- Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
- piotr.bawol (26 wrz 2024, 22:19)
- Ocena: 4.76%
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Aktualizacja co zrobiłem ze swojej strony:
Zgłosiły się dwie osoby z podobnym problemem, podając dane o które prosiłem. Skontaktowałem się ponownie z Panem z YT opisując, co udało mi się ustali do tej pory (na razie bez odzewu, ale zostawiłem namiary na siebie). SEAT zablokował moje komentarze pod postem odnośnie Seat Ateca "Daje powody, by sięgnąć po więcej", ale zostały przywrócone po jakimś czasie. Wysłałem maila podając "dane" trzech aut do działu marketing w Niemczech, gdzie zapytałem:
1. Jak chcieliby Państwo rozwiązać ten problem od strony marketingowej?
2. Czy rozważane są działania serwisowe dla samochodów wyprodukowanych w 2024 roku?
3. Czy wiedzą Państwo, jaki jest problem i dlaczego nie można go teraz naprawić?
4. Czy jest możliwość polubownego rozwiązania sprawy dla właścicieli dotkniętych tą wadą?
Oczywiście wspomniałem o całej reszcie tzn. zagrożenie w ruchu drogowym, brak informacji ze strony serwisu odnośnie terminu naprawy itd.
W przyszłym tyg. mam w planie się udać do "wyższej" instancji na konsultację.
Zgłosiły się dwie osoby z podobnym problemem, podając dane o które prosiłem. Skontaktowałem się ponownie z Panem z YT opisując, co udało mi się ustali do tej pory (na razie bez odzewu, ale zostawiłem namiary na siebie). SEAT zablokował moje komentarze pod postem odnośnie Seat Ateca "Daje powody, by sięgnąć po więcej", ale zostały przywrócone po jakimś czasie. Wysłałem maila podając "dane" trzech aut do działu marketing w Niemczech, gdzie zapytałem:
1. Jak chcieliby Państwo rozwiązać ten problem od strony marketingowej?
2. Czy rozważane są działania serwisowe dla samochodów wyprodukowanych w 2024 roku?
3. Czy wiedzą Państwo, jaki jest problem i dlaczego nie można go teraz naprawić?
4. Czy jest możliwość polubownego rozwiązania sprawy dla właścicieli dotkniętych tą wadą?
Oczywiście wspomniałem o całej reszcie tzn. zagrożenie w ruchu drogowym, brak informacji ze strony serwisu odnośnie terminu naprawy itd.
W przyszłym tyg. mam w planie się udać do "wyższej" instancji na konsultację.
- Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowania (w sumie 3):
- JACA (27 wrz 2024, 9:00) • kmw (27 wrz 2024, 9:53) • Yack Man (20 mar 2025, 8:44)
- Ocena: 14.29%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
-
HEL
- Samochód: SEAT ATECA 1,0TSI 115km 2024
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzień dobry, oczywiście opisywany tutaj problem skłonił mnie do zarejestrowania się na forum- Witam Was serdecznie. Atecę odebrałem w sierpniu i jest problem ze światłami. Niestety mam podwójny problem. O tym za chwilę. Światła się nie poziomują na 100%, sprawdziłem i przetestowałem. Po odpaleniu występuje wspominany ruch lamp, ale oprócz tego zauważyłem, że podczas jazdy samoczynnie się podnoszą. Wnioskuję to po tym, że po zatrzymaniu lampy minimalnie opadają. Generalnie pierwsza wizyta w serwisie i szydera pracownika. Otóż auto zamówiłem 400km od miejsca zamieszkania, dlatego że w Trójmieście nie chciano mi sprowadzić referenca, mało tego powiedziano mi, że nie ma homologacji do haku. Homologacja oczywiście jest, a inny serwis założył bez problemu. Jest to element nieoryginalny, ale montowany przez serwis podkreślam. Teraz W Trójmieście powiedzieli, że nie naprawią samochodu, bo to przez hak światła się nie poziomują- de facto potwierdzili usterkę. Kazali jechać tam, gdzie kupiłem auto. Oczywista bzdura- hak nie ma nic do rzeczy. Tak czy inaczej auto jest nie sprawne. Chętnie zaangażuję się i udostępnię swoje dane do walki:)