Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Skylla »

Z postów wynika, że po wizycie w tym samym serwisie jednym pomogło, innym nie, więc wiesz ... ;-)
Sam jadę 7.01.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

SP2SJG
Samochód: Seat Ateca 2024 1.5TSI S&S
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: SP2SJG »

Jestem po wizycie w serwisie ASO SEAT Gdynia, Ateca z kwietnia 2024 i wygląda na to, że akcja zakończona sukcesem.
Reflektory zaczęły pracować tak jak powinny - po załadowaniu bagażnika od razu widać reakcję - światła opuszczają się
Za ten post autor SP2SJG otrzymał podziękowanie:
Skylla (02 sty 2025, 21:08)
Ocena: 4.76%

darekkierz
Samochód: seat Ateca 1,5 150 KM
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: darekkierz »

Jestem po 4 - tej wizycie w serwisie ASO SEAT Gdynia.
Niestety moja Ateca dalej nie potrafi sama ustawiać świateł.
Po załadowaniu bagażnika "świeci w niebo."
Wysyłają zapytanie do producenta co z tym zrobić.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: kmw »

darekkierz pisze:
07 sty 2025, 19:21
Jestem po 4 - tej wizycie w serwisie ASO SEAT Gdynia.
Niestety moja Ateca dalej nie potrafi sama ustawiać świateł.
Po załadowaniu bagażnika "świeci w niebo."
Wysyłają zapytanie do producenta co z tym zrobić.
poradzili sobie z tym w końcu, czy nadal światła Ci się nie regulują prawidłowo?

Bloodman
Samochód: Ateca 1,5 TSI
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Bloodman »

gerwg pisze:
31 gru 2024, 14:15
U mnie akcja zakończona powodzeniem.

Wcześniej tylko podnosiły się po ruszeniu i obniżały się po zatrzymaniu. Obniżyłem imbusem i było ok - tzn. nie oślepiały, ale poziomowanie nie działało. Po akcji lampy się rozhulały i latają góra/dól jak trzeba. :D

Nawet po dodaniu gazu - przy zaciągniętym ręcznym - ich poziomowanie jest widoczne:

Przy obciążaniu bagażnika światła potrzebują jakiś 2-3 sekund na wypoziomowanie. Podczas jazdy reagują szybciej.
W końcu!
Cześć Kolego, czy możesz mi podpowiedzieć jak ustawiłeś imbusem światełka, jestem po akcji ale odnoszę wrażenie że ciut za wysoko jednak świecą. Jakiś manual?

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Post autor: Skylla »

Podjedź na stację kontroli, niech ci to ustawią na przyrządzie, a nie na oko w domu.

gerwg
Samochód: Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gerwg »

Bloodman pisze:
03 lut 2025, 12:26
Cześć Kolego, czy możesz mi podpowiedzieć jak ustawiłeś imbusem światełka, jestem po akcji ale odnoszę wrażenie że ciut za wysoko jednak świecą. Jakiś manual?
Też zalecam OSKP.

Nie jest to rocket science i mając do dyspozycji ścianę i 10 m da radę to samodzielnie ustawić.
Zakres poprawny to +3 do -5 cm na 10 m. Wartość "0" wyznacza linia świateł gdy auto stoi bezpośrednio przy ścianie.
Wymagania są określone w punkcie 4.1.2. c) tabeli https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDe ... 0240000141

Obrazek

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: Kris_G »

gerwg pisze:
05 lut 2025, 12:43
Nie jest to rocket science i mając do dyspozycji ścianę i 10 m da radę to samodzielnie ustawić.
Zakres poprawny to +3 do -5 cm na 10 m. Wartość "0" wyznacza linia świateł gdy auto stoi bezpośrednio przy ścianie.
Ja tylko dodam od siebie że również istotne będzie równe, płaskie, wypoziomowane podłoże.
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 41 razy

Post autor: krowka1978 »

Dlaczego nikt nie wspomina, że należy włączyć przed regulacją tryb nastaw reflektorów przez OBD?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: patryk7133 »

Nie zapomnij o sprawdzeniu ciśnienia w kołach 🙂

ODPOWIEDZ