Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Kris_G »

Skylla pisze:
20 lis 2024, 13:47
Czyli co, mieli w różnych miesiącach różne przyczyny tej samej awarii?
Tego nie wiemy. Może jakiś soft się zmieniał, może dostawca części... Jedno wielkie gdybanie co jest faktyczną przyczyną, tym bardziej że w niektórych autach poziomowanie działa, w innych nie działa (mówimy o 1.0 i 1.5)...

Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski

arbal
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

Skylla pisze:
20 lis 2024, 13:47
Czyli co, mieli w różnych miesiącach różne przyczyny tej samej awarii?
Dokładnie tak to wygląda.
Ale jak przeanalizowałem wszystkie posty to chyba troszkę różne były objawy u niektórych...

spocker
Samochód: Cupra Ateca 1.5
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: spocker »

Od jakiegos czasu czytam to forum bo miałem ten sam problem w swojej Cupra Ateca 1.5. Tydzien temu umówiłem się do serwisu (MotorPol Wrocław) aby mieć na papierze, że coś jest nie tak i:
- wczoraj byłem w serwisie
- okazało się, że od 19 listopada tak jak piszecie została uruchomiona akcja serwisowa
- moja Ateca (rocznik 2024, ale niestety nie znam miesiaca produkcji) się kwalifikowała
- zostało zaktualizowane oprogramowanie
- pierwsza jazda po akcji serwisowej wygląda bardzo obiecująco, jest diametralna różnica - nie testowałem z obciążeniem jeszcze

Jak będziecie na te akcje jechać to szykujcie się na 2,5h czekania. Nawet oni byli nieco zdziwieni, że to trochę trwa (byłem pierwszy w MotorPol, który miał tą akcje robioną).

Także jest nadzieja :)
Za ten post autor spocker otrzymał podziękowania (w sumie 3):
arbal (21 lis 2024, 8:23) • darekkierz (21 lis 2024, 10:32) • Endrju (21 lis 2024, 14:26)
Ocena: 15%

darekkierz
Samochód: seat Ateca 1,5 150 KM
Podziękował: 7 razy

Post autor: darekkierz »

Jestem po serwisie.Test w garażu z obciążeniem wyszedł tak jak przed tą akcją serwisową--światła przy obciążeniu w bagazniku ok.100kg świecą wyżej niż bez obciążenia.Sprawdzone dodanie obciążenia na chodzącym silniku oraz przy ponownym odpaleniu z obciążeniem.Sprawdzę jeszcze po zmroku podczas jazdy,ale kiepsko to widzę.

darekkierz
Samochód: seat Ateca 1,5 150 KM
Podziękował: 7 razy

Post autor: darekkierz »

spocker pisze:
21 lis 2024, 8:17
Od jakiegos czasu czytam to forum bo miałem ten sam problem w swojej Cupra Ateca 1.5. Tydzien temu umówiłem się do serwisu (MotorPol Wrocław) aby mieć na papierze, że coś jest nie tak i:
- wczoraj byłem w serwisie
- okazało się, że od 19 listopada tak jak piszecie została uruchomiona akcja serwisowa
- moja Ateca (rocznik 2024, ale niestety nie znam miesiaca produkcji) się kwalifikowała
- zostało zaktualizowane oprogramowanie
- pierwsza jazda po akcji serwisowej wygląda bardzo obiecująco, jest diametralna różnica - nie testowałem z obciążeniem jeszcze

Jak będziecie na te akcje jechać to szykujcie się na 2,5h czekania. Nawet oni byli nieco zdziwieni, że to trochę trwa (byłem pierwszy w MotorPol, który miał tą akcje robioną).

Także jest nadzieja :)
U mnie też mówili,że aktualizują oprogramowanie.W Gdyńskim seacie na morskiej trwało to 1,5 godz.

arbal
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

Mam info z ASO, że stopniowo dopisuja VINy samochodów do tej akcji.
Więc trzeba czekać....
Wyglada że jest to jednak jedno rozwiązanie na wszystkie samochody...

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

Udało mi się w końcu dodzwonić do ASO, ale mój samochód z kwietnia, mimo tego, że byłem jedną z pierwszych osób, które zgłaszały problem nie jest objęty tą akcją. Pewnie kara za założenie tego tematu :lol:
A na poważnie, jeśli tak ma to działać jak opisujecie, czyli źle, to kiepsko to wygląda. Bo sprawa może się ciągnąć kolejne miesiące jeśli w ogóle będą pracować nad kolejnymi poprawkami oprogramowania.

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: piotr.bawol »

Cześć. Umówiony jestem na 29.10 (Motorpol) i liczę, że będzie dobrze. Na szczęście szybko robi się ciemno, więc szybko będzie można sprawdzić, co na pewno zrobię zaraz po odbiorze auta.

Rebes
Samochód: Seat Ateca 2024, 1.5 TSI 150km Style
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Rebes »

Ja dzisiaj o 17 odbieram samochód z ASO i od razu zrobię test tego nowego oprogramowania :)
Za ten post autor Rebes otrzymał podziękowania (w sumie 3):
arbal (21 lis 2024, 13:52) • piotr.bawol (21 lis 2024, 14:22) • darekkierz (21 lis 2024, 15:39)
Ocena: 15%

bigmazi
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI DSG 2024
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: bigmazi »

Przed chwilą dzwoniłem serwisu. I od razu poinformowano mnie, że jest akcja serwisowa. Będą obdzwaniać klientów. Umówiony termin.

ODPOWIEDZ