Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: DW 2 »

Do mnie też dzwonili i nalegali na jak najszybsze stawienie się do serwisu . Akurat jestem chory więc nie mogę dojechać ale w każdym razie nalegają żeby się jak najszybciej stawić. Zobaczymy czy to przyniesie oczekiwany rezultat.
Za ten post autor DW 2 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
arbal (21 lis 2024, 15:27) • piotr.bawol (21 lis 2024, 15:59)
Ocena: 10%

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 14 razy

Post autor: piotr.bawol »

Rebes pisze:
21 lis 2024, 13:40
Ja dzisiaj o 17 odbieram samochód z ASO i od razu zrobię test tego nowego oprogramowania :)
Koniecznie pochwal się efektem... czy faktycznie udało im się naprawić, czy tylko przypudrować ;)

Rebes
Samochód: Seat Ateca 2024, 1.5 TSI 150km Style
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rebes »

Panie i Panowie, zrobiłem test na ścianie, 35 baniaków x 5kg = 175 kg i system po włączeniu zapłonu wykonał test auto poziomowania i obniżył światła do poziomu zero więc jest progres. Zaraz ruszam na krótką wycieczkę zobaczyć jak podczas jazdy się to prezentuje.
Za ten post autor Rebes otrzymał podziękowania (w sumie 5):
arbal (21 lis 2024, 18:24) • darekkierz (21 lis 2024, 18:36) • SP2SJG (21 lis 2024, 18:56) • Blues Brothers (21 lis 2024, 20:08) • kmw (21 lis 2024, 20:27)
Ocena: 25%

piotr.bawol

Rebes pisze:
21 lis 2024, 18:23
Panie i Panowie, zrobiłem test na ścianie, 35 baniaków x 5kg = 175 kg i system po włączeniu zapłonu wykonał test auto poziomowania i obniżył światła do poziomu zero więc jest progres. Zaraz ruszam na krótką wycieczkę zobaczyć jak podczas jazdy się to prezentuje.
A jak wygląda obniżanie świateł przy odpalonym aucie? W sensie, odpalasz, poziomuje się (sprawdza zakres pracy silniczków) i dorzucasz kolejne kilogramy do bagażnika. Czy wtedy też zaczyna obniżać do wcześniej ustalonego poziomu?

lukaszk
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: lukaszk »

Cześć,
u mnie wystąpił podobny problem - SEAT ATECA 1.5 z czerwca 2024 r. Zauważyłem go nie tak dawno temu - wcześniej nie jeździłem po zmroku. I tak: światła na postoju są w dobrej pozycji - sprawdzałem niezależnie w 2 stacjach kontroli pojazdów. Problem pojawia się jak auto ruszy - wówczas idą do góry i prawie każdy z naprzeciwka mruga mi światłami... po zatrzymaniu się pojazdu (np. na światłach) widać jak światła opadają o kilka centymetrów (wracają do normalnej pozycji). Jak się ruszy to znowu idą do góry. Plus po włączeniu silnika i ustawieniu się świateł, jak dociążam tył to światła idą do góry - autopoziomowanie nie działa. Usterka zgłoszona w serwisie (byłem na wizycie 15 listopada), który od razu znał problem i powiedział mi, że nie ma rozwiązania i że ten problem mają już zgłoszonych od kilkunastu klientów. Auto dla formalności wzięli na serwis, zrobili adaptacją, co oczywiście nic nie dało. Poszło więc zapytanie do serwisu pisemnie jak i do BOK co z tym fantem zrobić... Dziś dostałem wiadomość mailową, żeby umówić się na termin naprawy. Wybieram się 4 grudnia no i zobaczymy. Sprawa toczy się w MOTORPOL Wrocław.
Za ten post autor lukaszk otrzymał podziękowanie:
arbal (21 lis 2024, 20:17)
Ocena: 5%

Rebes
Samochód: Seat Ateca 2024, 1.5 TSI 150km Style

Post autor: Rebes »

Właśnie tak patrzyłem i działa dobrze system autopoziomowania, podczas jazdy na tył zrobiłem 200kg obciążenia i wszystko ładnie jest, nareszcie zero stresu podczas jazdy. Tylko co ważne ja zanim w ogóle pojechałem na akcję to miałem ustawiane prawidłowo światła na OSKP bo u mnie fabrycznie w ogóle nie były ustawione. To oczywiście przy obciążeniu nie miało znaczenia ale jednak ważne aby poziom zero był dobrze ustawiony.

1) Naprawa z akcji serwisowej wykonana w PGD Seat Euromotor w Warszawie przy ulicy Krasnobrodzkiej (dn. 21.11.2024)
2) Data produkcji auta: 3.05.2024
3) POZYTYWNIE rozwiązana usterka
Ostatnio zmieniony 21 lis 2024, 22:27 przez Rebes, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor Rebes otrzymał podziękowanie:
piotr.bawol (22 lis 2024, 10:26)

darekkierz
Samochód: seat Ateca 1,5 150 KM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: darekkierz »

Rebes pisze:
21 lis 2024, 21:12
Właśnie tak patrzyłem i działa dobrze system autopoziomowania, podczas jazdy na tył zrobiłem 200kg obciążenia i wszystko ładnie jest, nareszcie zero stresu podczas jazdy. Tylko co ważne ja zanim w ogóle pojechałem na akcję to miałem ustawiane prawidłowo światła na OSKP bo u mnie fabrycznie w ogóle nie były ustawione. To oczywiście przy obciążeniu nie miało znaczenia ale jednak ważne aby poziom zero był dobrze ustawiony.
A u mnie kicha. Po tej akcji serwisowej dalej nie działa i przy obciążeniu świecę w niebo. Napisz może w jakim aso Tobie robili.Ja byłem w Seat Gdynia ul. Morska i może oni coś źle robią?

piotr.bawol

Prośba do osób, które były już na serwisie. Dopiszcie do swoich postów informacje o dacie produkcji samochodu, miejscu serwisu, zarówno w przypadku kiedy akcja przyniosła oczekiwane rezultaty, jaki i wtedy, kiedy nic się nie zmieniło.
Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowanie:
kmw (22 lis 2024, 9:20)

Vit
Samochód: Ateca 1.5 DSG 2024
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Vit »

piotr.bawol pisze:
19 lis 2024, 14:09
arbal pisze:
19 lis 2024, 12:30
Niestety ta akcja nie obejmuje wszystkich samochodów.
Mój z kwietnia się nie łapie.
A masz może informacje, który miesiące produkcyjne łapią się na akcję serwisową? Maj - wrzesień, czy jakiś inny zakres?
Prawdopodobnie wezwania konkretnych samochodów po VIN związane są z indywidualnym wyposażeniem ( np. hak fabryczny itp. )

arbal
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

Vit pisze:
22 lis 2024, 13:51
piotr.bawol pisze:
19 lis 2024, 14:09
arbal pisze:
19 lis 2024, 12:30
Niestety ta akcja nie obejmuje wszystkich samochodów.
Mój z kwietnia się nie łapie.
A masz może informacje, który miesiące produkcyjne łapią się na akcję serwisową? Maj - wrzesień, czy jakiś inny zakres?
Prawdopodobnie wezwania konkretnych samochodów po VIN związane są z indywidualnym wyposażeniem ( np. hak fabryczny itp. )
Ja mam hak i czekam na dopisanie :)

ODPOWIEDZ