Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
darekkierz
Samochód: seat Ateca 1,5 150 KM
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: darekkierz »

Czy jest ktoś z Gdyni komu działa samopoziomowanie świateł po tej akcji? U mnie 3 - cia wizyta na tej akcji serwisowej i dalej nie działa.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

r4m
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience 2024
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: r4m »

Skylla pisze:
23 gru 2024, 11:57
Kiedy i gdzie robiłeś?
Seat, Pol-Car, Poznań / Suchy Las pod koniec zeszłego tygodnia.

SzymonM
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: SzymonM »

darekkierz pisze:
23 gru 2024, 23:24
Czy jest ktoś z Gdyni komu działa samopoziomowanie świateł po tej akcji? U mnie 3 - cia wizyta na tej akcji serwisowej i dalej nie działa.
Pocieszę, u mnie też nie działa. Mam wrażenie, że w Gdyni nie ogarniają kuwety. Chyba wybiorę się do innego serwisu. Jeśli to nie pomoże - pisma.

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza
Podziękował: 0

Post autor: Lu_83 »

Jak testowaliście czy się opuszczają wasze światła ile musiały się podnieść (patrząc na słup światła na ścianie) aby zadziałał mechanizm automatycznej regulacji? Ja spowodowałem że podniosły się ok 2-3 cm na ścianie i się nie opuściły automatycznie.

Czy jak poziomowanie działa prawidłowo to widać to np. podczas uruchonienia świateł lub samochodu?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Skylla »

No właśnie, dobrze byłoby, gdyby ktoś, komu akcja pomogła napisał, jak teraz zachowuje się poziomowanie świateł. Co do powyższego maila, to 2-3 cm na ścianie nic nie znaczy, jeśli nie poda się odległości reflektorów od ściany.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
Kris_G (30 gru 2024, 16:16)
Ocena: 5%

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: piotr.bawol »

Lu_83 pisze:
29 gru 2024, 14:19
Jak testowaliście czy się opuszczają wasze światła ile musiały się podnieść (patrząc na słup światła na ścianie) aby zadziałał mechanizm automatycznej regulacji? Ja spowodowałem że podniosły się ok 2-3 cm na ścianie i się nie opuściły automatycznie.

Czy jak poziomowanie działa prawidłowo to widać to np. podczas uruchonienia świateł lub samochodu?
Zaraz po powrocie z serwisu sprawdziłem w taki sam sposób jak stwierdziłem usterkę. Tyczka, 10m od auta, i obciążanie tyłu workami z kamieniami (7x15kg) na samym końcu bagażnika. Najpierw sprawdzenie na jakim poziomie znajdują się światła, punkt "zero" ustawiony przez ASO. Auto odpalone silnik pracuje, nastąpiło sprawdzenie działania "silniczków".
Po każdym wrzuceniu worka delikatnie się obniżały od punktu "zero" ustawionego przez serwis, ale zanim dojechały do "zera" dorzucałem kolejny worek i tak 7 razy. Po wrzuceniu ostatniego worka poziom świateł mijania ustawił się na poziomie "zero".
Na drodze wyraźna poprawa, nikt nie mruga, nie oświetlam znaków i drzew.
Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowanie:
Skylla (29 gru 2024, 16:27)
Ocena: 5%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

Lu_83
Samochód: Seat Ibiza

Post autor: Lu_83 »

Niezły test i opis. Jeżeli dobrze rozumiem to u mnie za mało obciążenia poszło. Światła ustawione na auto, ciemno w garażu, auto odpalone ok 3m od sciany. Do bagażnika usiadłem na próg (80kg) i słup światła poszedł ok 3 cm do góry i tak pozostał.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r

gerwg
Samochód: Ateca
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gerwg »

U mnie akcja zakończona powodzeniem.

Wcześniej tylko podnosiły się po ruszeniu i obniżały się po zatrzymaniu. Obniżyłem imbusem i było ok - tzn. nie oślepiały, ale poziomowanie nie działało. Po akcji lampy się rozhulały i latają góra/dól jak trzeba. :D

Nawet po dodaniu gazu - przy zaciągniętym ręcznym - ich poziomowanie jest widoczne:

Przy obciążaniu bagażnika światła potrzebują jakiś 2-3 sekund na wypoziomowanie. Podczas jazdy reagują szybciej.
W końcu!
Za ten post autor gerwg otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Skylla (31 gru 2024, 15:03) • darekkierz (01 sty 2025, 20:39)
Ocena: 10%

darekkierz

SzymonM pisze:
28 gru 2024, 7:28
darekkierz pisze:
23 gru 2024, 23:24
Pocieszę, u mnie też nie działa. Mam wrażenie, że w Gdyni nie ogarniają kuwety. Chyba wybiorę się do innego serwisu. Jeśli to nie pomoże - pisma.
Zadzwoniłem do nich i napisałem na --bokseat@seat-auto.pl . Oddzwonili do mnie z seata w Gdyni i są bardzo ździwieni,że nie działa.Twierdzą,że u reszty z Gdyni działa po tej akcji i zaprosili mnie na 07.01.2025. na 11.00 .To będzie już 4-ta wizyta w ramach akcji serwisowej.Zaczynam tracić już cierpliwość.

darekkierz

gerwg pisze:
31 gru 2024, 14:15
U mnie akcja zakończona powodzeniem.

Wcześniej tylko podnosiły się po ruszeniu i obniżały się po zatrzymaniu. Obniżyłem imbusem i było ok - tzn. nie oślepiały, ale poziomowanie nie działało. Po akcji lampy się rozhulały i latają góra/dól jak trzeba. :D

Nawet po dodaniu gazu - przy zaciągniętym ręcznym - ich poziomowanie jest widoczne:

Przy obciążaniu bagażnika światła potrzebują jakiś 2-3 sekund na wypoziomowanie. Podczas jazdy reagują szybciej.
W końcu!
Super że działają.Mam prośbę,czy możecie pisać w jakim mieście byliście w serwisie?

ODPOWIEDZ