Rozmiar kół - felgi i opony

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 75 razy

Re: Rozmiar kół - felgi i opony

Post autor: patryk7133 »

corrado02 pisze:
12 lis 2024, 10:19
@Patryk
Z tego co widze, to spełniam wymogi - mam belkę skrętna - mam na przód napęd i dodatkowe plastikowe nadkola i nie używam łańcuchów śniegowych.
Jeśli jesteś z Niemiec, to czy możesz powiedzieć co muszę zrobić by założyć 215/60/r17 ? Bo odnosi się tu zapis :

A01 Po dokonaniu zmiany technicznej pojazd podlega zgłoszeniu
natychmiast przedstawić ABE oficjalnie uznanemu ekspertowi lub egzaminatorowi
Ruchu pojazdów silnikowych lub inżynier testowy z organizacji monitorującej zgodnie z numerem 4 ust
Załącznik VIIIb do StVZO dotyczący wdrożenia i potwierdzenia przepisów ABE
wykazać akceptację zmian.

G01 Należy przedstawić dowód, że wyświetlacz prędkościomierza i
Licznik przebiegu mieści się w tolerancjach (75/443/EWG, ECE-R39, § 57 StVZO). Czy to
Wyświetlacz zostanie dostosowany, dane zawarte w dokumentach pojazdu (w tym w dowodzie rejestracyjnym pojazdu,
Dowód rejestracyjny I lub dokument COC) w celu sprawdzenia zarejestrowanych rozmiarów opon

Możesz mi pomóc co to oznacza ?
No właśnie, ciekawe też czy to tylko z tymi felgami TOMASON jest możliwe, czy innych firm tez mogłyby być, bo chyba nie są takie popularne w PL.
215/60/r17 to już jest "komfort" jak w dacii i przy okazji ładny wygląd . Niestety nie za bardzo dobrze tłumaczy translator te kody z tabelki a ja nie znam tak dobrze niemieckiego, no ale jeśli byłoby to tylko z tymi felgami Tomason TN16 to i na nie mógłbym wydać pieniądze.

@Skylla - jest różnica w oponach i tym bardziej jeśli przesiada się z Dustera. Zrobiłem dusterem 140tys km i czuję jakie są różnice w r16(215/65- przejeżdzam przez wszystkie dziury i nawet się nie zatrzymuję a mimo wszystko nadal zawieszenie nie cierpi i nie wymieniałem wahacza ani tulei belki i sworznia już parę lat, tak wysoka guma tłumi) i r17(215/60) a mimo to i tak są większe balony niż ogólnie przyjęte w seacie Ateca, bez powyższego dokumentu TUV dla felg TOMASON z Niemiec. Chyba pomyliłeś z Kodiaqiem ;) bo Karoq ma te same "kapcie" co Ateca ;) Kodiaq jest dla mnie za duży.
Jeśli chodzi o opony musisz zrobić aprobatę TUV w warsztacie diagnostycznym około 30 euro później do wydziału komunikacji i wpiszą ci to do dowodu za kolejne 20 euro. Z felgami podobnie, chyba że na stronie producenta felg znajdziesz odpowiedni ABE co oznacza że aprobatę zrobił już producent, do moich zimowych felg J7,5 dostałem ABE od producenta wtedy wystarczy go wydrukować i wozić w samochodzie, jeśli nie ma ABE ta sama droga jak z oponami.

To procedura w DE w Polsce nie wiem jak się to załatwia Myślę że podobnie z tym że w PL nie tolerują ABE wszystko musi być przez warsztat diagnostyczny.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowanie:
corrado02 (12 lis 2024, 15:40)
Ocena: 5%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

corrado02
Samochód: Seat
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: corrado02 »

Dzięki Patryk , nawet nie wiesz jak pomogłeś - bo naprawdę to już fajna jazda byłaby dla mnie, bo same silniki Seaty mają b. dobre i światła LED itd.

Tak, na stronie TOMASON są dokumenty ABE jakieś do tych felg R17( są różne modele nie tylko RN16 pod większe opony )
https://tomason.de/downloads/vta-52755_1725175517.pdf
Tu przykładowy dokument ABE.

A tutaj wyszukiwarka felg i opon wraz z dokumentacjami. https://tomason.de/en/certificates

Jeśli chodzi o oponę 225/55/r17 - tutaj odpadają te dwa punkty chyba z tego co widzę , a jedyne nie można zakładać łańcuchów wtedy.
W Polsce dla opon 215/60 ( większy balon) w takim razie muszę zacząć od SKP i diagnosty a później wydział komunikacji by wpisał adnotację do dowodu rej ? A dla 225/55/r17 wystarczy wydrukowana dokumentacja producenta felg ( ABE i pozostałe dokumenty ) i ominąłbym SKP i wydział komunikacji ?

patryk7133

corrado02 pisze:
12 lis 2024, 15:40

Jeśli chodzi o oponę 225/55/r17 - tutaj odpadają te dwa punkty chyba z tego co widzę , a jedyne nie można zakładać łańcuchów wtedy.
W Polsce dla opon 215/60 ( większy balon) w takim razie muszę zacząć od SKP i diagnosty a później wydział komunikacji by wpisał adnotację do dowodu rej ? A dla 225/55/r17 wystarczy wydrukowana dokumentacja producenta felg ( ABE i pozostałe dokumenty ) i ominąłbym SKP i wydział komunikacji ?
Tak jeśli twoja ateka ma homologację dla opon 225/55/r17 jeśli nie to ta sama droga co z 215/60 bez diagnost chyba się nie obejdzie.
Uzupełnij swój profil bo nawet nie wiam jaki masz samochud wszystkim będzie łatwiej odpowiadać na twoje pytania.

corrado02

ddya 1.6 tdi 115Km 4x2 manual 2018r

Homologacja właśnie z tego co widze na ten model jest na 215/55/r17 niestety.

Tak sie zastanawiam , ze byc moze nie diagnosta w SKP a ITS instytut transportu samochodowego ? Moze tam trzeba uzyskac homologacje dodatkowa na te opony? Kiedys czytałem o podobnym przypadku homologacji "żarówek" Led philipsa do halogenow dustera , ktore sa dopuszczone do ruchu publ. w Niemczech ...
Czy ktos juz w Polsce przechodził proces legalizacji tych rozmiarów opon z felgami z Niemiec?

Dla porownania na dole zamieszczam zdjecia opon z forum niemieckiego , na zdjęciach 215/60/17, 215/60/16 ( oem), 215/70/16( wieksze niz w dusterze dopuszczone i to AT) nie wiem czy to zgodne nawet w Niemczech .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

patryk7133

Felgi które chcesz założyć 17x7, jeśli rozstaw śrub i ET się zgadza to nie musisz nic z tym robić co do opon nie powiem ci jak załatwić to w Polsce, bo nie wiem w DE można to uzyskać w warsztacie diagnostycznym TUV.

corrado02

Jutro zadzwonię do ITS i do Skp spytac sie I procedurę jezeli mamy niemieckie dokumenty ABE na te wersje opon+felga.

Jeszcze mam pytanie ogólne. Wiem , ze do 1.6tdi 115km sa homologwane przez seata rozmiary 215/50/18( ma najwieksza srednice od homolowanych r16 i r17) I wiedzac , ze mozna zalozyc opone o średnicy różnej od homologowanej w zakresie +1.5..-2% , to czy moge bazowac na tej średnicy 215/50/r18 I dobrac w takim przypadku bez komplikacji 225/55/r17? Ma ona +1.06% wieksza srednice tylno od niej).
Innymi słowy czy mozna opierać eie na tej zasadzie +1.5..-2% I bazowac na wymiarze największej opony uznanej do danego modelu?

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: Blues Brothers »

1,62% większą średnica, czyli mieści się w dopuszczalnych 2% , prędkość licznikowa będzie zbliżona do rzeczywistej, bo licznik zawsze zaniża. Jedyny efekt uboczny to hałas i zwiększone zużycie paliwa (zależne od słuchu i grubości portfela) Nikt nie powinien tego podważać, czy na SD czy w ubezpieczalni.

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: Luk4as »

z tym zaniżaniem to się nie zgodzę. Nowe Ateca mają predkość zakładam po GPS .... ja akurat jeżdżę z Yanosik RS i jak w Ateca 2018 pokazywało 100 a na Yanosiku 90 to teraz w Ateca 2024 pokazuje na liczniki 100 i na Yanosiku 100

corrado02

paprotek pisze:
05 lis 2017, 10:11
Witam,
zanim przejdę do meritum, chciałbym wrzucić kilka suchych danych na podstawie certyfikatu homologacji, żeby nie trzeba było szukać.

Homologowane rozmiary felg:
  • 6J x 16 ET43
  • 7J x 17 ET45
  • 7J x 18 ET45
  • 8J x 19 ET45
Homologowane rozmiary opon:
  • 215/60 R16
  • 225/60 R16
  • 215/55 R17 *
  • 225/55 R17
  • 215/50 R18
  • 225/50 R18
  • 225/45 R19
  • 235/40 R19
  • 245/40 R19
A teraz do rzeczy, zacznę od opon. Rozmawiałem ze sprzedawcą z salonu SEAT Euromotor Warszawa odnośnie pięciu zaznaczonych na niebiesko rozmiarów opon z listy (w rozmowie uciekł mi drugi rozmiar) i wg. jego ustaleń z serwisem wszystkie są akceptowalne do mojej wersji (1.4 TSI 2WD Xcellence, standardowo 215/50 R18). Przekazał mi też informację, że rozmiarem referencyjnym jest ten z czerwoną gwiazdką (dziwne). Skoro tak twierdzi serwis, mając na uwadze koszt zakupu (popularniejsze rozmiary są tańsze) oraz minimalnie lepszy komfort (większy profil), wybieram rozmiar 225/50 R18. Opona jest tylko o 1cm szersza i ma o 0,5cm wyższy profil. Takich opon jest zdecydowanie więcej i jest w czym wybierać.

Co do felg, jak już wszyscy wiecie, praktycznie niemożliwym jest znalezienie 'aftermarketowej' felgi 18'' z szerokością 7J - od tego zaczęło się kłębić w mojej głowie wiele myśli i stąd też moje rozważania, a przez co ten wątek. Zakładam, że producent ma swoje warunki techniczne dot. szerokości osi jezdnych zarówno przedniej jak i tylnej, od koła do koła. Zastanawia mnie, czy producent/gwarant może uznać, że zastosowanie felgi 8J w rozmiarze 18'' mogło spowodować jakiekolwiek uszkodzenie/nieprawidłowe działanie zawieszenia auta, biorąc pod uwagę fakt, że dla rozmiaru 19'' sam stosuje tę szerokość. Tutaj porównanie.
Obrazek

Przecież dla zastosowanej opony o szerokości 225 jej ułożenie na feldze o szerokości 8J będzie praktycznie identyczne czy to dla rozmiaru 18'' czy 19''. Skoro producent przewiduje możliwość takiej szerokości osi jezdnej (a nawet większej) dla felg 19'' to jak udowodni, że ten rozmiar dla felg 18'' powoduje nieprawidłową pracę zawieszenia? Oczywiście zakładam, że ET będzie takie samo czyli 45!

A tak w ogóle co do rozmiarów felg, to czy producent zapomniał, że pomiędzy 7J a 8J jest jeszcze 7,5J? Czy nie powinno przyjąć się z góry zasad dot. używania felg w dowolnej konfiguracji szerokości (7J, 7,5J, 8J) przy zastosowaniu odpowiedniego ET?

Czekam na Wasze opinie odnośnie powyższego.
Pozdrawiam.
Skąd wziąłeś informacje o tych rozmiarach opon: 225/60/r16
I 225/55/r17, 225/50/r18?

To potwierdzone dane?Będą też homologowane dla 1.6tdi? Nie trzeba będzie jechać specjalnie do wydziału komunikacji czy dodatkowy przegląd techniczny?
Czyli mozna zalozyc od razu?

ODPOWIEDZ