Rozmiar kół - felgi i opony
-
- Samochód: CUPRA ATECA
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Rozmiar kół - felgi i opony
Hej, orientuje się ktoś, czy do Ateki podejdą felgi z formentora ET49?
-
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 902 razy
- Otrzymał podziękowań: 1428 razy
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 5-tsi--148vonstanleyos pisze: ↑01 paź 2024, 20:07Hej, orientuje się ktoś, czy do Ateki podejdą felgi z formentora ET49?
Pasować pewnie będą, ale jednak zalecane maksimum, to 47, więc to w zasadzie poza zakresem. Z drugiej strony, to tylko 2 mm, więc niewiele.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
- Samochód: Seat
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Cześć, mialem w planach zakup 1.6tdi I teraz po sprawdzeniu mam obawy.
Czy moge zalozyc zamiast 215/55/r17 opone 215/60/r17 badz 225/55/r17?
Troszke jest przytwardo dla mnie I na zime bedzie troche niezafajnie na polskich drogach. Wcześniej jezdzilem dacia duster I mimo ze jest nawet lżejsza i tak samo wysoka to tam mozna bylo zakładać 215/60/r17.
Czy moge zalozyc zamiast 215/55/r17 opone 215/60/r17 badz 225/55/r17?
Troszke jest przytwardo dla mnie I na zime bedzie troche niezafajnie na polskich drogach. Wcześniej jezdzilem dacia duster I mimo ze jest nawet lżejsza i tak samo wysoka to tam mozna bylo zakładać 215/60/r17.
-
Brak odpowiedzi od nikogo, czyli rozumiem, ze juz takie opony wykraczaja poza normy (+1.5%..-2%) dla Seata Atecy?
Groziloby to mi brak odpowiedzialności ubezpieczyciela przy zdarzeniu drogowym?
Groziloby to mi brak odpowiedzialności ubezpieczyciela przy zdarzeniu drogowym?
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Dokładnie tak jak piszesz.
Chociaż siedzę w motoryzacji to nie słyszałem jeszcze o przypadku w którym ubezpieczyciel wstrzymał się z wypłatą odszkodowania z powodu niehomologowanego ogumienia/felg ale myślę że to kwestia czasu lub rozmiaru zdarzenia w jakim potencjalne auto będzie uczestniczyć.
Dopuszczone opony/felgi zobaczyć można w druku homologacji auta.
W Toyotach najprościej było spojrzeć na klapkę wlewu paliwa - na naklejce są dopuszczalne rozmiary opon. Jak jest w Atece - nie wiem, nie zaglądałem jeszcze, dziś wieczorem sprawdzę.
Chociaż siedzę w motoryzacji to nie słyszałem jeszcze o przypadku w którym ubezpieczyciel wstrzymał się z wypłatą odszkodowania z powodu niehomologowanego ogumienia/felg ale myślę że to kwestia czasu lub rozmiaru zdarzenia w jakim potencjalne auto będzie uczestniczyć.
Dopuszczone opony/felgi zobaczyć można w druku homologacji auta.
W Toyotach najprościej było spojrzeć na klapkę wlewu paliwa - na naklejce są dopuszczalne rozmiary opon. Jak jest w Atece - nie wiem, nie zaglądałem jeszcze, dziś wieczorem sprawdzę.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2024, 20:00 przez Kris_G, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jeśli wieksze "gumy" (profile) niz z tego co widze 215/55/17 sa niedopuszczone do 1.6tdi to niestety bede musiał zrezygnowac z seata, nie chce miec problemow przy jakiejs kolizji nawet z nie mojej winy. A jeszcze czy w 2.0tdi atece mozna zalozyc wieksze "balony"?Jeśli tak to jakie, pytam o felge r17.
Bardzo sie dziwie, ze nie ma gum dostępnych przynajmniej takich jak w dusterze (215/60/r17) który jest lżejszy od atecy , a w Vw tiguanie juz sa wieksze "balony" a dziela podobno ta sama plyte podłogowa.
Bardzo sie dziwie, ze nie ma gum dostępnych przynajmniej takich jak w dusterze (215/60/r17) który jest lżejszy od atecy , a w Vw tiguanie juz sa wieksze "balony" a dziela podobno ta sama plyte podłogowa.
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 902 razy
- Otrzymał podziękowań: 1428 razy
To nie jest wyłącznie kwestia dopuszczenia, czy homologacji, czy też odpowiedzialności ubezpieczyciela, bo jeżeli zmienisz tylko profil, to wzrośnie obwód koła, a tu mogą pojawić się już problemy. Przede wszystkim zafałszowanie wszystkich wskazań związanych z obrotami koła, bo i prędkości i pokonanego dystansu. Jeżeli więc zmiana będzie duża, to w ekstremalnym przypadku jadąc na przykład uczciwą 50 (na swoich zegarach) możesz faktycznie jechać ponad 60, a to już grozi mandatem. A na przykład jeżeli w ciągu roku pokonujesz sporo km, to i tu przekłamanie może być znaczne. Ja poszedłem w drugą stronę, bo z fabrycznych 18 przeszedłem na aż 16, przy zachowaniu obwodu prawie niezmienionego obwodu, ale i tak jest według mnie nadal zdecydowanie za twardo, i to mimo miękciejszych opon całorocznych.corrado02 pisze: ↑07 lis 2024, 19:56Jeśli wieksze "gumy" (profile) niz z tego co widze 215/55/17 sa niedopuszczone do 1.6tdi to niestety bede musiał zrezygnowac z seata, nie chce miec problemow przy jakiejs kolizji nawet z nie mojej winy. A jeszcze czy w 2.0tdi atece mozna zalozyc wieksze "balony"?Jeśli tak to jakie, pytam o felge r17.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
To ze fałszowanie wskazań przebiegu silnika jest karalne to jest oczywiste. Nawet tego nie poruszyłem. Zmiana prędkości pojazdu rowniez oczywista ale to już mozna samemu kontrolowac noga do pedalu gazu pamiętając o tych %-owych zmianach.
Wg Ciebie nawet na " prawilnych " kołach r16 jest tez twardo? Czyli bodajże na 215/60/r16?
Czy dopuszczone sa kola 225/55/r17 do wersji 1.6tdi?
Dzięki za odpowiedzi.
Wg Ciebie nawet na " prawilnych " kołach r16 jest tez twardo? Czyli bodajże na 215/60/r16?
Czy dopuszczone sa kola 225/55/r17 do wersji 1.6tdi?
Dzięki za odpowiedzi.