Rozmiar kół - felgi i opony

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Rozmiar kół - felgi i opony

Post autor: kmw »

corrado02 pisze:
07 lis 2024, 19:56
Bardzo sie dziwie, ze nie ma gum dostępnych przynajmniej takich jak w dusterze (215/60/r17) który jest lżejszy od atecy , a w Vw tiguanie juz sa wieksze "balony" a dziela podobno ta sama plyte podłogowa.
SEAT kiedyś był w koncernie pozycjonowany jako marka o bardziej sportowym charakterze (do czego dzisiaj aspirują można zobaczyć po postach na ich Facebooku, "sportowy" prym wiedzie teraz Cupra, gdzie np. w Cupra Ateca w najsłabszej wersji 1.5 są opony 235x40x19 i obniżone jeszcze twardsze zawieszenie), stąd nieco sztywniejsza charakterystyka zawieszenia i niższe profile opon w homologacji, ale dzięki temu taki SEAT Ateca prowadzi się o wiele pewniej od Dustera, nie jest tak rozbujana i nie pochyla się tak na zakrętach jak Duster.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Kris_G »

Jakby co kalkulatory opon które są w internecie wyliczają "przekłamanie" licznika.

Ja polecam też szukanie opon BEZ oznaczenia XL - są bardziej miękkie. (ps. homologacja nic nie wspomina czy mają być XL czy bez).
Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

corrado02
Samochód: Seat
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: corrado02 »

Czy do 1.6tdi moge zgodnie i prawilnie założyć 225/55/r17, czy taki rozmiar nie moze byc w tym silniku (1.6 tdi 115km) stosowany?
Czy ewentualnie moze byc ta opona stosowana w 4x2 i 2.0tdi?

Odnośnie dustera , mozna mu założyć opony o mniejszym profilu na r18 ( w r17 tez jest ok wg mnie do ciasniejszych zaktetow a przy okazji nie boję sie o zadne wyrwy I dziury )I wtedy b dobrze sie prowadzi po zakrętach , jednak cierpi na male silniki - ma dużo dostępnych rozmiarow opon zgodnych z homologacja, każdy dobierze sobie coś pod siebie .

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

corrado02 pisze:
08 lis 2024, 11:21
Czy do 1.6tdi moge zgodnie i prawilnie założyć 225/55/r17, czy taki rozmiar nie moze byc w tym silniku (1.6 tdi 115km) stosowany?
Czy ewentualnie moze byc ta opona stosowana w 4x2 i 2.0tdi?

Odnośnie dustera , mozna mu założyć opony o mniejszym profilu na r18 ( w r17 tez jest ok wg mnie do ciasniejszych zaktetow a przy okazji nie boję sie o zadne wyrwy I dziury )I wtedy b dobrze sie prowadzi po zakrętach , jednak cierpi na male silniki - ma dużo dostępnych rozmiarow opon zgodnych z homologacja, każdy dobierze sobie coś pod siebie .
1.6 TDI 115 KM :

https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 6-tdi--114

2.0 TDI 148 KM nie 2x2 :

https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 0-tdi--148
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

corrado02

Aha dzieki, czyli 225/55/r17 nie dopuszczalne jest. dla obu tych 4x2 w dieslu 1.6tdi I 2.0tdi jak rozumiem.

I tez 225/55/R17 jest wyzsza o 1.65% ( lekko poza zakresem +1.5%..-2%) od 215/55/r17, wiec nie ma co ryzykować .

Musiałem się spytac bo właśnie widziałem czasami w sprzedaży koła w tym rozmiarze do ateci i na pierwszej stronie tego postu były takie podane, a to moze byłby jeeeszcze akceptowalny dla mnie rozmiar pod wzgledem "komfortu".

corrado02

Jeszcze raz zaczałem liczyć różne opcje dla różnych kół i teraz już nie wiem, bo wygląda na to , że 225/55/r17 mieści się w +1.5% odchyłu od OEM 215/55/r17

668mm vs 678mm

10mm/668mm = ~0,0149 czyli ~1,49%
Obrazek
Może ktoś to zweryfikować ? Sorry , że tak truje ale dla mnie to byłoby robiło robotę już jakąś .

corrado02

Wyglada na to , ze wedlug Niemiec ichniejszego TUV jest o wiele wiecej dopuszczalnych dodatkowych rozmiarów opon w Atece od 85kW z napędem na przód.

Obrazek

https://tomason.de/downloads/a-55082116 ... 371546.pdf

Dokument znalazlem do sciagniecia na forum Ateca niemieckim.

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 75 razy

Post autor: patryk7133 »

corrado02 pisze:
12 lis 2024, 1:02
Wyglada na to , ze wedlug Niemiec ichniejszego TUV jest o wiele wiecej dopuszczalnych dodatkowych rozmiarów opon w Atece od 85kW z napędem na przód.

Obrazek

https://tomason.de/downloads/a-55082116 ... 371546.pdf

Dokument znalazlem do sciagniecia na forum Ateca niemieckim.
Tak, jeśli spełnisz odpowiednie wymagania podane pod kodami po prawej stronie tabeli. Do niektórych opon, czy felg trzeba montować
dodatkowe poszerzenia nadkoli lub chlapacze, ale zgadza się są możliwości.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Skylla »

Chcesz bardziej miękkie zawieszenie i prawie to samo auto to kup Skodę Karoq:-). Chcesz maksymalnie dużo gumy na kołach, załóż felgi 16 calowe. Przecież te drobne różnice dla 17, o których jest ta dyskusja nie zmienią w istotny sposób ani jednego, ani drugiego.

corrado02

@Patryk
Z tego co widze, to spełniam wymogi - mam belkę skrętna - mam na przód napęd i dodatkowe plastikowe nadkola i nie używam łańcuchów śniegowych.
Jeśli jesteś z Niemiec, to czy możesz powiedzieć co muszę zrobić by założyć 215/60/r17 ? Bo odnosi się tu zapis :

A01 Po dokonaniu zmiany technicznej pojazd podlega zgłoszeniu
natychmiast przedstawić ABE oficjalnie uznanemu ekspertowi lub egzaminatorowi
Ruchu pojazdów silnikowych lub inżynier testowy z organizacji monitorującej zgodnie z numerem 4 ust
Załącznik VIIIb do StVZO dotyczący wdrożenia i potwierdzenia przepisów ABE
wykazać akceptację zmian.

G01 Należy przedstawić dowód, że wyświetlacz prędkościomierza i
Licznik przebiegu mieści się w tolerancjach (75/443/EWG, ECE-R39, § 57 StVZO). Czy to
Wyświetlacz zostanie dostosowany, dane zawarte w dokumentach pojazdu (w tym w dowodzie rejestracyjnym pojazdu,
Dowód rejestracyjny I lub dokument COC) w celu sprawdzenia zarejestrowanych rozmiarów opon

Możesz mi pomóc co to oznacza ?
No właśnie, ciekawe też czy to tylko z tymi felgami TOMASON jest możliwe, czy innych firm tez mogłyby być, bo chyba nie są takie popularne w PL.
215/60/r17 to już jest "komfort" jak w dacii i przy okazji ładny wygląd . Niestety nie za bardzo dobrze tłumaczy translator te kody z tabelki a ja nie znam tak dobrze niemieckiego, no ale jeśli byłoby to tylko z tymi felgami Tomason TN16 to i na nie mógłbym wydać pieniądze.

@Skylla - jest różnica w oponach i tym bardziej jeśli przesiada się z Dustera. Zrobiłem dusterem 140tys km i czuję jakie są różnice w r16(215/65- przejeżdzam przez wszystkie dziury i nawet się nie zatrzymuję a mimo wszystko nadal zawieszenie nie cierpi i nie wymieniałem wahacza ani tulei belki i sworznia już parę lat, tak wysoka guma tłumi) i r17(215/60) a mimo to i tak są większe balony niż ogólnie przyjęte w seacie Ateca, bez powyższego dokumentu TUV dla felg TOMASON z Niemiec. Chyba pomyliłeś z Kodiaqiem ;) bo Karoq ma te same "kapcie" co Ateca ;) Kodiaq jest dla mnie za duży.

ODPOWIEDZ