SEAT kiedyś był w koncernie pozycjonowany jako marka o bardziej sportowym charakterze (do czego dzisiaj aspirują można zobaczyć po postach na ich Facebooku, "sportowy" prym wiedzie teraz Cupra, gdzie np. w Cupra Ateca w najsłabszej wersji 1.5 są opony 235x40x19 i obniżone jeszcze twardsze zawieszenie), stąd nieco sztywniejsza charakterystyka zawieszenia i niższe profile opon w homologacji, ale dzięki temu taki SEAT Ateca prowadzi się o wiele pewniej od Dustera, nie jest tak rozbujana i nie pochyla się tak na zakrętach jak Duster.
Rozmiar kół - felgi i opony
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Re: Rozmiar kół - felgi i opony
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Jakby co kalkulatory opon które są w internecie wyliczają "przekłamanie" licznika.
Ja polecam też szukanie opon BEZ oznaczenia XL - są bardziej miękkie. (ps. homologacja nic nie wspomina czy mają być XL czy bez).
Ja polecam też szukanie opon BEZ oznaczenia XL - są bardziej miękkie. (ps. homologacja nic nie wspomina czy mają być XL czy bez).
-
- Samochód: Seat
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Czy do 1.6tdi moge zgodnie i prawilnie założyć 225/55/r17, czy taki rozmiar nie moze byc w tym silniku (1.6 tdi 115km) stosowany?
Czy ewentualnie moze byc ta opona stosowana w 4x2 i 2.0tdi?
Odnośnie dustera , mozna mu założyć opony o mniejszym profilu na r18 ( w r17 tez jest ok wg mnie do ciasniejszych zaktetow a przy okazji nie boję sie o zadne wyrwy I dziury )I wtedy b dobrze sie prowadzi po zakrętach , jednak cierpi na male silniki - ma dużo dostępnych rozmiarow opon zgodnych z homologacja, każdy dobierze sobie coś pod siebie .
Odnośnie dustera , mozna mu założyć opony o mniejszym profilu na r18 ( w r17 tez jest ok wg mnie do ciasniejszych zaktetow a przy okazji nie boję sie o zadne wyrwy I dziury )I wtedy b dobrze sie prowadzi po zakrętach , jednak cierpi na male silniki - ma dużo dostępnych rozmiarow opon zgodnych z homologacja, każdy dobierze sobie coś pod siebie .
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 902 razy
- Otrzymał podziękowań: 1428 razy
1.6 TDI 115 KM :corrado02 pisze: ↑08 lis 2024, 11:21Czy do 1.6tdi moge zgodnie i prawilnie założyć 225/55/r17, czy taki rozmiar nie moze byc w tym silniku (1.6 tdi 115km) stosowany?
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 6-tdi--114
2.0 TDI 148 KM nie 2x2 :
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 0-tdi--148
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
Aha dzieki, czyli 225/55/r17 nie dopuszczalne jest. dla obu tych 4x2 w dieslu 1.6tdi I 2.0tdi jak rozumiem.
I tez 225/55/R17 jest wyzsza o 1.65% ( lekko poza zakresem +1.5%..-2%) od 215/55/r17, wiec nie ma co ryzykować .
Musiałem się spytac bo właśnie widziałem czasami w sprzedaży koła w tym rozmiarze do ateci i na pierwszej stronie tego postu były takie podane, a to moze byłby jeeeszcze akceptowalny dla mnie rozmiar pod wzgledem "komfortu".
I tez 225/55/R17 jest wyzsza o 1.65% ( lekko poza zakresem +1.5%..-2%) od 215/55/r17, wiec nie ma co ryzykować .
Musiałem się spytac bo właśnie widziałem czasami w sprzedaży koła w tym rozmiarze do ateci i na pierwszej stronie tego postu były takie podane, a to moze byłby jeeeszcze akceptowalny dla mnie rozmiar pod wzgledem "komfortu".
-
Jeszcze raz zaczałem liczyć różne opcje dla różnych kół i teraz już nie wiem, bo wygląda na to , że 225/55/r17 mieści się w +1.5% odchyłu od OEM 215/55/r17
668mm vs 678mm
10mm/668mm = ~0,0149 czyli ~1,49%
Może ktoś to zweryfikować ? Sorry , że tak truje ale dla mnie to byłoby robiło robotę już jakąś .
668mm vs 678mm
10mm/668mm = ~0,0149 czyli ~1,49%
Może ktoś to zweryfikować ? Sorry , że tak truje ale dla mnie to byłoby robiło robotę już jakąś .
-
Wyglada na to , ze wedlug Niemiec ichniejszego TUV jest o wiele wiecej dopuszczalnych dodatkowych rozmiarów opon w Atece od 85kW z napędem na przód.
https://tomason.de/downloads/a-55082116 ... 371546.pdf
Dokument znalazlem do sciagniecia na forum Ateca niemieckim.
-
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 75 razy
Tak, jeśli spełnisz odpowiednie wymagania podane pod kodami po prawej stronie tabeli. Do niektórych opon, czy felg trzeba montowaćcorrado02 pisze: ↑12 lis 2024, 1:02Wyglada na to , ze wedlug Niemiec ichniejszego TUV jest o wiele wiecej dopuszczalnych dodatkowych rozmiarów opon w Atece od 85kW z napędem na przód.
dodatkowe poszerzenia nadkoli lub chlapacze, ale zgadza się są możliwości.
-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Chcesz bardziej miękkie zawieszenie i prawie to samo auto to kup Skodę Karoq:-). Chcesz maksymalnie dużo gumy na kołach, załóż felgi 16 calowe. Przecież te drobne różnice dla 17, o których jest ta dyskusja nie zmienią w istotny sposób ani jednego, ani drugiego.
-
@Patryk
Z tego co widze, to spełniam wymogi - mam belkę skrętna - mam na przód napęd i dodatkowe plastikowe nadkola i nie używam łańcuchów śniegowych.
Jeśli jesteś z Niemiec, to czy możesz powiedzieć co muszę zrobić by założyć 215/60/r17 ? Bo odnosi się tu zapis :
A01 Po dokonaniu zmiany technicznej pojazd podlega zgłoszeniu
natychmiast przedstawić ABE oficjalnie uznanemu ekspertowi lub egzaminatorowi
Ruchu pojazdów silnikowych lub inżynier testowy z organizacji monitorującej zgodnie z numerem 4 ust
Załącznik VIIIb do StVZO dotyczący wdrożenia i potwierdzenia przepisów ABE
wykazać akceptację zmian.
G01 Należy przedstawić dowód, że wyświetlacz prędkościomierza i
Licznik przebiegu mieści się w tolerancjach (75/443/EWG, ECE-R39, § 57 StVZO). Czy to
Wyświetlacz zostanie dostosowany, dane zawarte w dokumentach pojazdu (w tym w dowodzie rejestracyjnym pojazdu,
Dowód rejestracyjny I lub dokument COC) w celu sprawdzenia zarejestrowanych rozmiarów opon
Możesz mi pomóc co to oznacza ?
No właśnie, ciekawe też czy to tylko z tymi felgami TOMASON jest możliwe, czy innych firm tez mogłyby być, bo chyba nie są takie popularne w PL.
215/60/r17 to już jest "komfort" jak w dacii i przy okazji ładny wygląd . Niestety nie za bardzo dobrze tłumaczy translator te kody z tabelki a ja nie znam tak dobrze niemieckiego, no ale jeśli byłoby to tylko z tymi felgami Tomason TN16 to i na nie mógłbym wydać pieniądze.
@Skylla - jest różnica w oponach i tym bardziej jeśli przesiada się z Dustera. Zrobiłem dusterem 140tys km i czuję jakie są różnice w r16(215/65- przejeżdzam przez wszystkie dziury i nawet się nie zatrzymuję a mimo wszystko nadal zawieszenie nie cierpi i nie wymieniałem wahacza ani tulei belki i sworznia już parę lat, tak wysoka guma tłumi) i r17(215/60) a mimo to i tak są większe balony niż ogólnie przyjęte w seacie Ateca, bez powyższego dokumentu TUV dla felg TOMASON z Niemiec. Chyba pomyliłeś z Kodiaqiem bo Karoq ma te same "kapcie" co Ateca Kodiaq jest dla mnie za duży.
Z tego co widze, to spełniam wymogi - mam belkę skrętna - mam na przód napęd i dodatkowe plastikowe nadkola i nie używam łańcuchów śniegowych.
Jeśli jesteś z Niemiec, to czy możesz powiedzieć co muszę zrobić by założyć 215/60/r17 ? Bo odnosi się tu zapis :
A01 Po dokonaniu zmiany technicznej pojazd podlega zgłoszeniu
natychmiast przedstawić ABE oficjalnie uznanemu ekspertowi lub egzaminatorowi
Ruchu pojazdów silnikowych lub inżynier testowy z organizacji monitorującej zgodnie z numerem 4 ust
Załącznik VIIIb do StVZO dotyczący wdrożenia i potwierdzenia przepisów ABE
wykazać akceptację zmian.
G01 Należy przedstawić dowód, że wyświetlacz prędkościomierza i
Licznik przebiegu mieści się w tolerancjach (75/443/EWG, ECE-R39, § 57 StVZO). Czy to
Wyświetlacz zostanie dostosowany, dane zawarte w dokumentach pojazdu (w tym w dowodzie rejestracyjnym pojazdu,
Dowód rejestracyjny I lub dokument COC) w celu sprawdzenia zarejestrowanych rozmiarów opon
Możesz mi pomóc co to oznacza ?
No właśnie, ciekawe też czy to tylko z tymi felgami TOMASON jest możliwe, czy innych firm tez mogłyby być, bo chyba nie są takie popularne w PL.
215/60/r17 to już jest "komfort" jak w dacii i przy okazji ładny wygląd . Niestety nie za bardzo dobrze tłumaczy translator te kody z tabelki a ja nie znam tak dobrze niemieckiego, no ale jeśli byłoby to tylko z tymi felgami Tomason TN16 to i na nie mógłbym wydać pieniądze.
@Skylla - jest różnica w oponach i tym bardziej jeśli przesiada się z Dustera. Zrobiłem dusterem 140tys km i czuję jakie są różnice w r16(215/65- przejeżdzam przez wszystkie dziury i nawet się nie zatrzymuję a mimo wszystko nadal zawieszenie nie cierpi i nie wymieniałem wahacza ani tulei belki i sworznia już parę lat, tak wysoka guma tłumi) i r17(215/60) a mimo to i tak są większe balony niż ogólnie przyjęte w seacie Ateca, bez powyższego dokumentu TUV dla felg TOMASON z Niemiec. Chyba pomyliłeś z Kodiaqiem bo Karoq ma te same "kapcie" co Ateca Kodiaq jest dla mnie za duży.