[BUGFIX] Problem gruzu na tylnych drzwiach - PROTOTYP
-
- Samochód: Ateca 2.0 TDI 190
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
[BUGFIX] Problem gruzu na tylnych drzwiach - PROTOTYP
Cześć,
Pewnie wielu z Was, powie że to jakieś wariactwo aby po zakupie auta za grubo ponad 100k pln, w dużym koncernie, być zmuszonym to takiego harcerstwa ...
Jednak ja z krzykiem budziłem się w nocy gdy śniło mi się to błoto i kamole które siedziały na moich tylnych drzwiach.
Obecnie jest to prototyp i pierwsza przymiarka, także proszę o wyrozumiałość. Prototyp udało mi się wykonać w całe 6 minut
Przepraszam za jakość fotografii, ale mam słabe oświetlenie w garażu, a i aparat fotograficzny lepiej działa w funkcji rozmów głosowych.
Może wygląda to dziadosko, w szczególności biała, dwustronna taśma klejąca - właściwie to nie tyle taśmę widać, co gąbeczkę która rozdziela dwie powierzchnie klejące taśmy, ale innej nie miałem.
Ale to działa !
Ta prowizorka przejechała już ponad 1000km (w tym kilka kilometrów szutrem) i o dziwo nadal nie odpadła. Kamoli i błota brak.
Obecnie szukam jakiejś dobrej taśmy z czarną gąbeczką, niestety jak dotąd bezskutecznie.
Pisałem o czasie wykonania. Za to koszt kątownika z tworzywa, to jakieś 5 PLN (w OBI, w Castoramie pewnie taniej). Taśmę miałem
Jedyne narzędzie jakie przyczyniło się do popełnienia tego dzieła, to większe nożyczki. Dały radę taśmie jak i plastykowemu kątownikowi.
pozdrowienia,
Marcin
ps. oczywiście kątownik nie dotyka żadnej uszczelki, pełni funkcję raczej "tarczy" przed fruwającym gruzem z kół.
Pewnie wielu z Was, powie że to jakieś wariactwo aby po zakupie auta za grubo ponad 100k pln, w dużym koncernie, być zmuszonym to takiego harcerstwa ...
Jednak ja z krzykiem budziłem się w nocy gdy śniło mi się to błoto i kamole które siedziały na moich tylnych drzwiach.
Obecnie jest to prototyp i pierwsza przymiarka, także proszę o wyrozumiałość. Prototyp udało mi się wykonać w całe 6 minut
Przepraszam za jakość fotografii, ale mam słabe oświetlenie w garażu, a i aparat fotograficzny lepiej działa w funkcji rozmów głosowych.
Może wygląda to dziadosko, w szczególności biała, dwustronna taśma klejąca - właściwie to nie tyle taśmę widać, co gąbeczkę która rozdziela dwie powierzchnie klejące taśmy, ale innej nie miałem.
Ale to działa !
Ta prowizorka przejechała już ponad 1000km (w tym kilka kilometrów szutrem) i o dziwo nadal nie odpadła. Kamoli i błota brak.
Obecnie szukam jakiejś dobrej taśmy z czarną gąbeczką, niestety jak dotąd bezskutecznie.
Pisałem o czasie wykonania. Za to koszt kątownika z tworzywa, to jakieś 5 PLN (w OBI, w Castoramie pewnie taniej). Taśmę miałem
Jedyne narzędzie jakie przyczyniło się do popełnienia tego dzieła, to większe nożyczki. Dały radę taśmie jak i plastykowemu kątownikowi.
pozdrowienia,
Marcin
ps. oczywiście kątownik nie dotyka żadnej uszczelki, pełni funkcję raczej "tarczy" przed fruwającym gruzem z kół.
Ostatnio zmieniony 06 gru 2017, 8:10 przez marcin, łącznie zmieniany 2 razy.
- Janisz
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM DSG 4drive
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: [BUGFIX] Problem gruzu na tylnych drzwiach - PROTOTYP
Marcin szkoda, że zdjęć nie widać coś się musiało rozjechać.
-
- Vashu
- Samochód: Ateca Style 1.6 TDI
Chlapacze sa nie z tej strony, wiec nie pomoga.
Ale ja mam tam dodatkowa uszczelke montowana fabrycznie. Czyzby dolorzyli ja pozniej?
Ale ja mam tam dodatkowa uszczelke montowana fabrycznie. Czyzby dolorzyli ja pozniej?
Ateca Style 1.6 TDI / Full Link / Podgrzewana przednia szyba / Fotele z Czarnej Alcantry / Fabryczny Hak
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 421 razy
Tu masz taśmę z czarną gąbeczką: https://www.conrad.pl/p/tasma-dwustronn ... lsrc=aw.ds
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
- Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 150KM
- Podziękował: 5 razy
Możesz nam pokazać ?
Ateca Xcellence | 1.4 TSI 150KM | DSG | Mato Brown |
-
Robi dobre wrażenie. Produkty 3M, są zazwyczaj dobrej jakości. Aczkolwiek nie ma informacji o udźwigu, sile klejenia. Aktualnie zastosowałem FIX 120 KG. Licząc że utrzyma ten bardzo lekki kątownik na miejscu. Jednak nie ma co ukrywać że strumień wody, błota jaki leci z rozpędzonej opony pewnie jest porównywalny do siły sumienia z myjki.sailor 88 pisze: ↑06 gru 2017, 8:37Tu masz taśmę z czarną gąbeczką: https://www.conrad.pl/p/tasma-dwustronn ... lsrc=aw.ds
Obecnie "osłony" trzymają się niewzruszone na miejscu.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 421 razy
Też pracuję nad tym zagadnieniem, na razie teoretycznie. To co zrobiłeś jest dobre, ale byłoby jeszcze lepiej pociągnąć te osłonę wyżej i uszczelnić całość. Wiem, tam zaczyna się krzywizna i brak miejsca na styk, dlatego zamówiłem specjalną, szeroką, miękką uszczelkę profilowaną. Czekam na dostawę i zobaczymy co z tego będzie.marcin pisze: ↑06 gru 2017, 11:00Robi dobre wrażenie. Produkty 3M, są zazwyczaj dobrej jakości. Aczkolwiek nie ma informacji o udźwigu, sile klejenia. Aktualnie zastosowałem FIX 120 KG. Licząc że utrzyma ten bardzo lekki kątownik na miejscu. Jednak nie ma co ukrywać że strumień wody, błota jaki leci z rozpędzonej opony pewnie jest porównywalny do siły sumienia z myjki.sailor 88 pisze: ↑06 gru 2017, 8:37Tu masz taśmę z czarną gąbeczką: https://www.conrad.pl/p/tasma-dwustronn ... lsrc=aw.ds
Obecnie "osłony" trzymają się niewzruszone na miejscu.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...