Jaki bagażnik na rowery.
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Jaki bagażnik na rowery.
Dzieki, kupilem Thule. Okazalo sie ze to groszowa sprawa, myslalem ze sporo drozsze i wiekszy rozjazd w cenach pomiedzy innymi markami.
-
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 75 razy
Jakie kupiłeś? Tak z ciekawości.Kubawojcik pisze: ↑08 cze 2024, 16:22Dzieki, kupilem Thule. Okazalo sie ze to groszowa sprawa, myslalem ze sporo drozsze i wiekszy rozjazd w cenach pomiedzy innymi markami.
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Belki wingbar evo 127 + stopy za 1100zl
W centrum rowerowym znalazlem 2 uchwyty expert 298 po 580zl/szt.
Na poczatku szukalem w uzywkach ale niektorzy chcieli wiecej niz za nowe a mieli jakies obdarte i bez dowodu zakupu.
W centrum rowerowym znalazlem 2 uchwyty expert 298 po 580zl/szt.
Na poczatku szukalem w uzywkach ale niektorzy chcieli wiecej niz za nowe a mieli jakies obdarte i bez dowodu zakupu.
-
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Można wiedzieć co to za belki? W Thule takich nie znalazłem.
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
-
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Stoję przed dylematem przewożenia 4 rowerów (miejsko/górskich, nie elektryków) na haku.
Ktoś z Was jeździ właśnie z czterema rowerami, jak dają radę nasze Ateci, a właściwie hak?
Czy lepiej nie nadwyrężać haka i dać 3 + 1 na dachu?
Ktoś z Was jeździ właśnie z czterema rowerami, jak dają radę nasze Ateci, a właściwie hak?
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
-
Onlinekmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
Zależy jaka waga rowerów, bagażnik pewnie około 20-25kg - poczytaj w specyfikacjach interesujących Cię modeli. Całość na hak zgodnie z wytycznymi producenta i homologacją Ateki nie powinna przekraczać 75kg.
Bagażnik na hak chyba wygodniejszy, ale droższy. Ja wożę 2 elektryki po 24-25kg każdy i bagażnik wybrałem Thule dedykowany do takich rowerów (17kg), żeby nie zastanawiać się, czy wytrzyma, a i tak jazda po nierównościach zwłaszcza na początku była bardzo stresująca jak widziałem w lusterku jak cały ten zestaw zawieszony na małej kulce haka kołysze się na boki i przód-tył. Kiedyś zwykłe rowery woziłem na dachu i to też jest spoko, ale przy 4 rowerach jednak dużo kombinacji, żeby wrzucić i umocować je na dachu, szczególnie przy wyższym nadwoziu. No i na dachu nie widziałem cały czas jak się bujają, a tylko czasem jak rzucały cień gdzieś do przodu
- Ocena: 5%
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 215 razy
Nie 4ry a w porywach 3 rowery wożę na bagażniku Thule na haku. W tym 1 elektryczny i 2 klasyczne.Tomek_KG pisze:Stoję przed dylematem przewożenia 4 rowerów (miejsko/górskich, nie elektryków) na haku.
Trzeba zwrócić uwagę na limit obciążenia haka, o którym pisał kolega powyżej oraz weź również pod uwagę wagę samej platformy na rowery, która też coś tam waży, by nie przekroczyć limitu obciążenia haka Atecki - 75kg. Wydaje mi się, że dla 4ch konwecjonalych nie powinieneś przekroczyć jej wartość - ale może być na granicy.
Reasumując na haku wygoda zakładania i zdjemowania. Natomiast niezaprzecalna zaleta bagażnika na haku, to brak ryzyka wjazdu do jakiegoś parkingu z ograniczoną wysokością i przerobienia Atecki na cabrio.
Możesz zaglądnąć do działu inne hobby - rowerowanie - są tam linki do do moich filmików na YT, gdzie czasami widać platformę z Thule, jaką używam.
-
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Należy zwrócić uwagę na coś takiego jak dźwignia. Nacisk na kulę jest podany dla obciążenia w pionie, a Ci, którzy na fizyce uważali , wiedzą jak działa dźwignia. Im dalej, tym zwiększy się nacisk.
Dlatego też w instrukcjach podają, żeby ładować od kuli haka w kolejności od najcięższego. W instrukcji Ateci też jest info o maks. 3 rowerach na haku, zabezpieczenie przed radosną wagową twórczością użyszkodników. Żeby nie było, mam doświadczenie z platformą na 3 rowery (posiadam Thule Epos 3 (979)), czwartego bym nie wpakował (w każdym razie i tak ten co mam nie ma możliwości). Moje MTB ważą po około 14kg. Czwartego jeszcze nie woziłem, ale jak będę musiał wieźć, to trafi na dach. Już na 3 wystarczająco daleko ostatni z tyłu wisi. Generalnie platforma na 4, to już pakowanie na chama na ostatni rower i proszenie się o przekroczenie nacisku.
Dlatego też w instrukcjach podają, żeby ładować od kuli haka w kolejności od najcięższego. W instrukcji Ateci też jest info o maks. 3 rowerach na haku, zabezpieczenie przed radosną wagową twórczością użyszkodników. Żeby nie było, mam doświadczenie z platformą na 3 rowery (posiadam Thule Epos 3 (979)), czwartego bym nie wpakował (w każdym razie i tak ten co mam nie ma możliwości). Moje MTB ważą po około 14kg. Czwartego jeszcze nie woziłem, ale jak będę musiał wieźć, to trafi na dach. Już na 3 wystarczająco daleko ostatni z tyłu wisi. Generalnie platforma na 4, to już pakowanie na chama na ostatni rower i proszenie się o przekroczenie nacisku.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
- Tomek_KG (13 sty 2025, 8:52)
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
Onlinekmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
To prawda, zapomniałem o tym fakcie, że instrukcja mówi o max 3 rowerach na fabrycznym pół elektrycznym haku. Chyba, że autor pytania posiada hak niefabryczny, to też daje jakieś pole manewru na dodatkową wagę. Widziałem kiedyś w BMW X5 niefabryczny hak z homologacją do 120kg, ale to jest czołg, a nie waga piórkowa jak Ateca.krowka1978 pisze: ↑08 sty 2025, 14:56Należy zwrócić uwagę na coś takiego jak dźwignia. Nacisk na kulę jest podany dla obciążenia w pionie, a Ci, którzy na fizyce uważali , wiedzą jak działa dźwignia. Im dalej, tym zwiększy się nacisk.
Dlatego też w instrukcjach podają, żeby ładować od kuli haka w kolejności od najcięższego. W instrukcji Ateci też jest info o maks. 3 rowerach na haku, zabezpieczenie przed radosną wagową twórczością użyszkodników. Żeby nie było, mam doświadczenie z platformą na 3 rowery (posiadam Thule Epos 3 (979)), czwartego bym nie wpakował (w każdym razie i tak ten co mam nie ma możliwości). Już na 3 wystarczająco daleko ostatni z tyłu wisi. Generalnie platforma na 4, to już pakowanie na chama na ostatni rower i proszenie się o przekroczenie nacisku.
-
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 244 razy
- Otrzymał podziękowań: 78 razy
To są belki Yakima Railbar https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i- ... ing-czarna
Wydają się być bardzo "aero", ale leżą tak nisko nad dachem, że jeśli masz okno dachowe to zmierz najpierw czy on się zmieści pod tymi belkami.