Jaki bagażnik na rowery.

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Re: Jaki bagażnik na rowery.

Post autor: Kubawojcik »

Dzieki, kupilem Thule. Okazalo sie ze to groszowa sprawa, myslalem ze sporo drozsze i wiekszy rozjazd w cenach pomiedzy innymi markami.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 75 razy

Post autor: flash »

Kubawojcik pisze:
08 cze 2024, 16:22
Dzieki, kupilem Thule. Okazalo sie ze to groszowa sprawa, myslalem ze sporo drozsze i wiekszy rozjazd w cenach pomiedzy innymi markami.
Jakie kupiłeś? Tak z ciekawości. :)

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: Kubawojcik »

Belki wingbar evo 127 + stopy za 1100zl
W centrum rowerowym znalazlem 2 uchwyty expert 298 po 580zl/szt.
Na poczatku szukalem w uzywkach ale niektorzy chcieli wiecej niz za nowe a mieli jakies obdarte i bez dowodu zakupu.

Tomek_KG
Samochód: Opel Meriva 2004 r.
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tomek_KG »

paprotek pisze:
05 cze 2018, 21:54
Żeby nie mieć podobnych problemów wybrałem belki które wchodzą dokładnie między relingi i nie powodują kolejnego podwyższenia do mocowania bagażnika, zawsze dobre i te 5 cm niżej. Wygląda to tak:

Obrazek
Można wiedzieć co to za belki? W Thule takich nie znalazłem.
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.

Tomek_KG
Samochód: Opel Meriva 2004 r.
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tomek_KG »

Stoję przed dylematem przewożenia 4 rowerów (miejsko/górskich, nie elektryków) na haku.
Ktoś z Was jeździ właśnie z czterema rowerami, jak dają radę nasze Ateci, a właściwie hak?
Czy lepiej nie nadwyrężać haka i dać 3 + 1 na dachu?
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy

Post autor: kmw »

Tomek_KG pisze:
08 sty 2025, 13:25
Stoję przed dylematem przewożenia 4 rowerów (miejsko/górskich, nie elektryków) na haku.
Ktoś z Was jeździ właśnie z czterema rowerami, jak dają radę nasze Ateci, a właściwie hak?
Zależy jaka waga rowerów, bagażnik pewnie około 20-25kg - poczytaj w specyfikacjach interesujących Cię modeli. Całość na hak zgodnie z wytycznymi producenta i homologacją Ateki nie powinna przekraczać 75kg.
Bagażnik na hak chyba wygodniejszy, ale droższy. Ja wożę 2 elektryki po 24-25kg każdy i bagażnik wybrałem Thule dedykowany do takich rowerów (17kg), żeby nie zastanawiać się, czy wytrzyma, a i tak jazda po nierównościach zwłaszcza na początku była bardzo stresująca jak widziałem w lusterku jak cały ten zestaw zawieszony na małej kulce haka kołysze się na boki i przód-tył. Kiedyś zwykłe rowery woziłem na dachu i to też jest spoko, ale przy 4 rowerach jednak dużo kombinacji, żeby wrzucić i umocować je na dachu, szczególnie przy wyższym nadwoziu. No i na dachu nie widziałem cały czas jak się bujają, a tylko czasem jak rzucały cień gdzieś do przodu :D
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Tomek_KG (13 sty 2025, 8:53)
Ocena: 5%

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 215 razy

Post autor: Grz_Bo »

Tomek_KG pisze:Stoję przed dylematem przewożenia 4 rowerów (miejsko/górskich, nie elektryków) na haku.
Nie 4ry a w porywach 3 rowery wożę na bagażniku Thule na haku. W tym 1 elektryczny i 2 klasyczne.

Trzeba zwrócić uwagę na limit obciążenia haka, o którym pisał kolega powyżej oraz weź również pod uwagę wagę samej platformy na rowery, która też coś tam waży, by nie przekroczyć limitu obciążenia haka Atecki - 75kg. Wydaje mi się, że dla 4ch konwecjonalych nie powinieneś przekroczyć jej wartość - ale może być na granicy.

Reasumując na haku wygoda zakładania i zdjemowania. Natomiast niezaprzecalna zaleta bagażnika na haku, to brak ryzyka wjazdu do jakiegoś parkingu z ograniczoną wysokością i przerobienia Atecki na cabrio.

Możesz zaglądnąć do działu inne hobby - rowerowanie - są tam linki do do moich filmików na YT, gdzie czasami widać platformę z Thule, jaką używam.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Tomek_KG (13 sty 2025, 8:53)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: krowka1978 »

Należy zwrócić uwagę na coś takiego jak dźwignia. Nacisk na kulę jest podany dla obciążenia w pionie, a Ci, którzy na fizyce uważali , wiedzą jak działa dźwignia. Im dalej, tym zwiększy się nacisk.
Dlatego też w instrukcjach podają, żeby ładować od kuli haka w kolejności od najcięższego. W instrukcji Ateci też jest info o maks. 3 rowerach na haku, zabezpieczenie przed radosną wagową twórczością użyszkodników. Żeby nie było, mam doświadczenie z platformą na 3 rowery (posiadam Thule Epos 3 (979)), czwartego bym nie wpakował (w każdym razie i tak ten co mam nie ma możliwości). Moje MTB ważą po około 14kg. Czwartego jeszcze nie woziłem, ale jak będę musiał wieźć, to trafi na dach. Już na 3 wystarczająco daleko ostatni z tyłu wisi. Generalnie platforma na 4, to już pakowanie na chama na ostatni rower i proszenie się o przekroczenie nacisku.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
Tomek_KG (13 sty 2025, 8:52)
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
08 sty 2025, 14:56
Należy zwrócić uwagę na coś takiego jak dźwignia. Nacisk na kulę jest podany dla obciążenia w pionie, a Ci, którzy na fizyce uważali , wiedzą jak działa dźwignia. Im dalej, tym zwiększy się nacisk.
Dlatego też w instrukcjach podają, żeby ładować od kuli haka w kolejności od najcięższego. W instrukcji Ateci też jest info o maks. 3 rowerach na haku, zabezpieczenie przed radosną wagową twórczością użyszkodników. Żeby nie było, mam doświadczenie z platformą na 3 rowery (posiadam Thule Epos 3 (979)), czwartego bym nie wpakował (w każdym razie i tak ten co mam nie ma możliwości). Już na 3 wystarczająco daleko ostatni z tyłu wisi. Generalnie platforma na 4, to już pakowanie na chama na ostatni rower i proszenie się o przekroczenie nacisku.
To prawda, zapomniałem o tym fakcie, że instrukcja mówi o max 3 rowerach na fabrycznym pół elektrycznym haku. Chyba, że autor pytania posiada hak niefabryczny, to też daje jakieś pole manewru na dodatkową wagę. Widziałem kiedyś w BMW X5 niefabryczny hak z homologacją do 120kg, ale to jest czołg, a nie waga piórkowa jak Ateca.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 244 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: JACA »

Tomek_KG pisze:
08 sty 2025, 13:20
paprotek pisze:
05 cze 2018, 21:54
Obrazek
Można wiedzieć co to za belki? W Thule takich nie znalazłem.
To są belki Yakima Railbar :arrow: https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i- ... ing-czarna
Wydają się być bardzo "aero", ale leżą tak nisko nad dachem, że jeśli masz okno dachowe to zmierz najpierw czy on się zmieści pod tymi belkami.
Za ten post autor JACA otrzymał podziękowanie:
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ