Opony całoroczne

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Re: Opony całoroczne

Post autor: kmw »

Skylla pisze:
10 wrz 2024, 13:26
Jeździłem Fordem na Michelin Crossclimate 2 i były bardzo dobre, ciche i zimą też w Poznaniu dawały radę. Teraz kupiłem Atecę z fabrycznie zainstalowanymi Goodyearami Vector gen. 2 - na razie ok, zimą powinny być lepsze od Michelinów, ale to się dopiero okaże.
Autostradą zimą pojedziesz na każdych na nizinach :).
W ofercie były wielosezonowe do Ateki? Jak kupowałem, to właśnie tego mi brakowało, w najnowszych Formentorach i Tarraco w konfiguratorze pojawiła się już taka opcja za około 800zł chyba.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: krowka1978 »

Endrju pisze:
12 wrz 2024, 16:24
A tutaj was zaskoczę. Poprzednią Ateca kupiłem na Brigstonach Turanza i gorzej budowały pod górkę niż wielosezony Micheliny.
Wtrącę się, Brigstone Turanza, które swoją drogą posiadam z fabryki na mojej strzale, to opony letnie :!: , więc jaki sens je porównywać w zimie do wielosezonowych :?:
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy

Post autor: Endrju »

A taki sam jak wielosezony do letnich. Nie zmienia to faktu że Turanzy są do bani skoro tracą przyczepność po lekka górkę.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: krowka1978 »

Endrju pisze:
18 wrz 2024, 12:38
A taki sam jak wielosezony do letnich. Nie zmienia to faktu że Turanzy są do bani skoro tracą przyczepność po lekka górkę.
Idąc tym tokiem rozumowania Ateca też jest do bani, bo nie da rady przejechać przez świeżo zaorane pole. Dlatego właśnie czytając wiele postów "technicznych" na tym forum nie ma sensu się udzielać. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, żebym na moich Turanzach nie wdrapał się nawet na większą górkę, ale że dzban jestem, to na zimę zakładam, najpóźniej do połowy listopada zależnie od temperatur zewnętrznych, śnieżynkowe komplety i też nie mam problemów z górkami... Niestety inni dzbanami nie są i przy najmniejszym oblodzeniu korkują całe miasto, bo na płaskim nie mogą ruszyć na "lepszych" niż Turanza, no i wtedy jedziesz z nimi jak panisko 15 km przez 3,5 godziny myśląc, że jeszcze strzała w tył dostaniesz... No ale co kto lubi.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2024, 12:55 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy

Post autor: Endrju »

Nie napisałem że nie podjeżdża tylko że mają uślizg a raczej nie powinny bo to nie Cupra 300KM. I kończę dyskusje bo i tak nie przekonam ,nieprzekonanych.
Za ten post autor Endrju otrzymał podziękowania (w sumie 2):
YoursTruly (18 wrz 2024, 16:13) • Misiek (18 wrz 2024, 16:24)
Ocena: 10%
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

Endrju pisze:
18 wrz 2024, 12:53
Nie napisałem że nie podjeżdża tylko że mają uślizg a raczej nie powinny bo to nie Cupra 300KM. I kończę dyskusje bo i tak nie przekonam ,nieprzekonanych.
Endrju, daj mu spokój i nie dyskutuj z nim, szkoda nerwów, bo niestety wrócił i znów zaczyna swoje. Pamiętasz chyba kim on jest, jaki jest i jaka chryja była kilka miesięcy temu ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

AtecaWW
Samochód: ATECA 2016, 1.4 TSI, Xcellence, manual
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: AtecaWW »

Finalnie u mnie padło na wielosezonowe pirelli cinturato SF3. Pierwotnie miało być SF2, ale zaczęły masowo znikać z magazynów i stanęło na nowym modelu. Względem poprzednika ponoć o niebo lepsze w lecie jak i zimie. Niestety ponoć także głośniejsze, ale to się oceni w praktyce. We wtorek wizyta u wulkanizatora i będę oceniał :)

Pablo
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Pablo »

Witam, ja też postawiłem na Pirelli cinturato SF3. Patrząc po parametrach nie powinny być głośniejsze od 2. Natomiast z kilku dostępnych obecnie testów (to nowy model) wygląda na to że to jedne z najlepiej zbilansowanych całorocznych, aktualnie dostępnych gum. Niestety ponoć szybciej się zużywają od topowej konkurencji. Co nie zmienia faktu, że w moim przypadku kosztowały 200 PLN za sztukę mniej niż np. Micheliny.
Pierwsze całoroczne więc się okaże po zimie co to za "wynalazek" :)
Cupra Ateca 1,5 TSI
Październik 2024

Peterek
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI 150 KM.
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Peterek »

Pablo pisze:
04 lis 2024, 13:14
Witam, ja też postawiłem na Pirelli cinturato SF3. Patrząc po parametrach nie powinny być głośniejsze od 2. Natomiast z kilku dostępnych obecnie testów (to nowy model) wygląda na to że to jedne z najlepiej zbilansowanych całorocznych, aktualnie dostępnych gum. Niestety ponoć szybciej się zużywają od topowej konkurencji. Co nie zmienia faktu, że w moim przypadku kosztowały 200 PLN za sztukę mniej niż np. Micheliny.
Pierwsze całoroczne więc się okaże po zimie co to za "wynalazek" :)
Też kupiłem te opony i już żałuję :/
Ori rozmiar jak letnie czyli 235/40/19 i niestety felga wystaje poza oponę w wyniku czego felga, a nie opona będzie miała pierwszy kontakt z krawężnikiem. Moim zdaniem Cupra poleciała nieco w uja sprzedając auto na takiej feldze. Ona jest za szeroka do tego rozmiaru. Nie wiem jak to wyglądało na oponie letniej, bo zmienili ogumienie w salonie przed odbiorem.
Generalnie odradzam tą konkretną oponę do fabrycznej felgi Ateci 1,5 TSI.

Pablo
Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Pablo »

No niestety felgi są średnie. Ja bym wolał 18 i opony z wyższym profilem. Też by się autko ładnie prezentowało, a komfort by był wyższy. Ale widziały gały co brały :)
Co do SF3 to niestety rant ochronny na tej gumie nie powala i u mnie na styk idzie z felgami. Ale jeśli to będzie jedyny minus to jakoś to przeżyje. Obym tylko takie miał zmartwienia z Ateką.
Ps. Pojawia się więcej testów tej opony i naprawdę nieźle to wygląda.
Podsumowujac. Ja nie żałuję :)
Cupra Ateca 1,5 TSI
Październik 2024

ODPOWIEDZ