Miałem zrobić przy 3tyś ale przez obecną sytuacje przydusiłem do 5tyś km. Mały koszt, wymiana na pewno nie zaszkodzi a jak już to pomoże. Autkiem mam zamiar pojeździć dłużej niż gwarancja więc wolę spać spokojnie.geranium pisze: ↑15 cze 2020, 12:20pytanie po co chcesz zmieniać olej po 5 a nie np. po 1 tys km? czyżbyś był mądrzejszy od producenta który zaleca wymiany oleju...gorsen13 pisze: ↑15 cze 2020, 10:35To mój pierwszy post tutaj więc dzień dobry wszystkim
Szukałem trochę odpowiedzi ale postów jest tu mnóstwo. Mam Seata Atece (1.5TSI) i chciałbym zmienić w nim olej przy 5 tyś km. Pytanie, czy mogę zrobić to na własną rękę (u mechanika poza autoryzowanym serwisem seata) tak żeby nie stracić gwarancji? Czy może jednak lepiej nie ryzykować? Jak wy do tego podchodzicie?![]()
czyli przegląd też zrobisz po roku ? tylko nie zapomnij o wymianie oleju w skrzyni biegów!
przecież jest gwarancja więc w czym problem?
jak widać dalej panują jakieś zabobony o docieraniu "polonezów" i kapitalce po 80 tys km
Postaram się zrobić zdjęcie filtrów po wymianie po 5tyś km. Jak będą jakieś drobinki metalu to znaczy że warto było wymienić olej.