DSG DQ200 pojedyńczy stuk przy ruszaniu
-
spirosun
- Samochód: Seat
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
DSG DQ200 pojedyńczy stuk przy ruszaniu
Hej,
Ostatnio zakupilem Seata 1.5tsi dsg dq200 2023 25000km , ogólnie dopiero się zapoznaje z autem ale zaczęła mnie niepokoić jedna sprawa. Otóż na zimnym silniku jak auto postoi np. całą noc lub pare godzin, po uruchomieniu silnika, wrzuceniu D i próbie ruszenia pojawia się stuknięcie z przodu. Wygląda to troche jakby odpuszczały zaciski hamulcowe ( dzwięk podobny jakby auto stało na ręcznym i sie zapiekły hamulce ). Zastanawiam się co to może być. Dodam że podczas jazdy wszystko jest w najlepszym porządku, pożniejsza zmiana biegów D-P-D-R-D przebiega płynnie. Auto jest na gwaracji ale na początek chciałbym poznać opinie innych użytkowników zanim rozpocznę wojaże z serwiem:) Dzięki za sugestie
Ostatnio zakupilem Seata 1.5tsi dsg dq200 2023 25000km , ogólnie dopiero się zapoznaje z autem ale zaczęła mnie niepokoić jedna sprawa. Otóż na zimnym silniku jak auto postoi np. całą noc lub pare godzin, po uruchomieniu silnika, wrzuceniu D i próbie ruszenia pojawia się stuknięcie z przodu. Wygląda to troche jakby odpuszczały zaciski hamulcowe ( dzwięk podobny jakby auto stało na ręcznym i sie zapiekły hamulce ). Zastanawiam się co to może być. Dodam że podczas jazdy wszystko jest w najlepszym porządku, pożniejsza zmiana biegów D-P-D-R-D przebiega płynnie. Auto jest na gwaracji ale na początek chciałbym poznać opinie innych użytkowników zanim rozpocznę wojaże z serwiem:) Dzięki za sugestie
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: DSG DQ200 pojedyńczy stuk przy ruszaniu
Hamulec elektryczny/reczny lapie na tyl, co pewnie wiesz. Faktycznie jak sie zastoi po kilkunastu godzinach to jest takie odpuszczenie ze stuknieciem, ale to czuc i slychac z tylu. 25 tys km, to troche malo na zawieszenie czy dwumas nawet z eksploatacji miejskiej. Chyba ze masz wadliwy to wowczas moze i to on. Posluchaj tego recznego czy aby ten dzwiek nie dochodzi z tylu, bo wtedy mozesz byc spokojny. I jeszcze jedno czy parkujesz na polu, czy w garazu. Wiadomo ze wilgoc poteguje takie sprawy.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
spirosun
Tutaj jestem przekonany że dzwięk dobiega z przodu auta i dzieje się tak tylko jeden raz. Jak nawet wylączę auto i znów powtórzę to nie ma tego dzwięku. Wygląda na to że coś musi się "zastać" żeby się powtórzyła. Przejrzałem zagraniczne fora i zdarzały się takie przypadki ale nie podawali przyczyny.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Nie wiem, czy u Ciebie to będzie właśnie to, spróbuj, ale kiedyś ktoś pisał, że zwalnianie blokady (nie pamiętam specjalistycznej nazwy) chyba w skrzyni biegów, włączanej automatycznie w pozycji P. Kilka osób po tym poście potwierdzało to i że rozwiązanie pomogło. Jeżeli więc parkujesz na pochyłości (nie ma znaczenia, przodem, czy tyłem), to najpierw trzeba uruchomić hamulec postojowy (lub zaczekać aż automatycznie się zaciągnie przy aktywnym automatycznym - ikonka na zegarach), a dopiero później przełączyć na P, ponieważ później podczas zwalniania blokady podczas zmiany z P na coś innego, to faktycznie coś może "stuknąć". Spróbuj i daj znać, czy może pomogło.spirosun pisze: ↑03 maja 2024, 11:23Hej,
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
spirosun
Dzieki, sprawdzę i dam znać z metodą na postojowy aczkolwiek dzieje się nawet jak parkuje na płaskim, ale mozliwe że to jest właśnie ten bolec tj.ta blokada na wybieraku (P) i to on tak strzela. Spotkałem sie jeszcze z opiniami żeby parkować na N ale ja zawsze parkuje na P
-
Rafiner
Nie, nie. Parkujemy na P. Ciekawe co to jest, bo jezeli to przod, to nie slyszalem o takim pukaniu na zimno. Jedynie ren hamulec mi przyszedl do glowy.spirosun pisze: ↑03 maja 2024, 16:28Dzieki, sprawdzę i dam znać z metodą na postojowy aczkolwiek dzieje się nawet jak parkuje na płaskim, ale mozliwe że to jest właśnie ten bolec tj.ta blokada na wybieraku (P) i to on tak strzela. Spotkałem sie jeszcze z opiniami żeby parkować na N ale ja zawsze parkuje na P
Piszesz, ze zapalasz auto dajesz D i naciskasz gaz i wtedy jest to puk ? Tak ?
A probowales tego samego, ale do tylu ? Ta sama procedura, auto zimne, po nocy tylko dajesz R i ruszasz. Ciekawe co bedzie, napisz.
Inne co mi przychodzi do glowy, to po zapaleniu auta, spuszczasz reczny, dajesz N (na chwile nie zaszkodzi) i dajesz sie hamulcom odprezyc, koze nawet auto sie zacznie toczyc minimalnie. Potem hamulec, D i ruszasz. Wtedy moze bys wykluczyl zakleszczanie hamulca itp.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Wydaje mi się, że na N także będzie strasznie "darł ryja", że zmień na P. Poza tym wszędzie czytałem, że parkowanie, jak sama nazwa wskazuje, tylko na P. Handlowiec podczas odbioru także bardzo zwracał na to uwagę.spirosun pisze: ↑03 maja 2024, 16:28Dzieki, sprawdzę i dam znać z metodą na postojowy aczkolwiek dzieje się nawet jak parkuje na płaskim, ale mozliwe że to jest właśnie ten bolec tj.ta blokada na wybieraku (P) i to on tak strzela. Spotkałem sie jeszcze z opiniami żeby parkować na N ale ja zawsze parkuje na P
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
spirosun
Pomogło, w sumie na początku jest cisza ale i tak wysłuchałem że zmiana biegów 1-2-3 też stuka (zwykle słucham radia ale teraz wszystko mam wyłączone), obstawiam zajechane sprzęgło lub dwumasę czyli i tak oba elementy potencjalnie do wymiany chyba że ten typ tak ma...to moje pierwsze dsg i nie znam ich odgłosów. Wcześniej miałem CVTMisiek pisze: ↑03 maja 2024, 15:23Nie wiem, czy u Ciebie to będzie właśnie to, spróbuj, ale kiedyś ktoś pisał, że zwalnianie blokady (nie pamiętam specjalistycznej nazwy) chyba w skrzyni biegów, włączanej automatycznie w pozycji P. Kilka osób po tym poście potwierdzało to i że rozwiązanie pomogło. Jeżeli więc parkujesz na pochyłości (nie ma znaczenia, przodem, czy tyłem), to najpierw trzeba uruchomić hamulec postojowy (lub zaczekać aż automatycznie się zaciągnie przy aktywnym automatycznym - ikonka na zegarach), a dopiero później przełączyć na P, ponieważ później podczas zwalniania blokady podczas zmiany z P na coś innego, to faktycznie coś może "stuknąć". Spróbuj i daj znać, czy może pomogło.spirosun pisze: ↑03 maja 2024, 11:23Hej,
-
Rafiner
1 i 3 to jedno sprzeglo, a 2 to drugie sprzeglo. Jak puka z 1 na 2 i z 2 na 3, to by sugerowalo dwumas bo jest jeden dla obu sprzegiel. Zazwyczaj siada sprzeglo od parzystych, bo uslizg na 2 biegu konczy sprzeglo najszybciej. Tak mowili w jednym filmie.
Najlepiej daj sie przejechac komus, kto ma te skrzynie dluzej i powie Ci czy widzi cos dziwnego, czy moze ma tak samo od no 40 tys km, a Ty jestes przewrazliwiony.
Mi w 3 roku posiadania Fabii powiedzial, co Ci tak sprzeglo stuka i wtedy zauwazylem metaliczne pukniecie przy puszczajiu sprzegla. Draznilo mnie to, ze po gwarancji uslyszalem i drazni dalej jak przyciskam i puszczam sprzeglo, tyle ze minelo 14 lat i 170 tys km przebiegu, sprzeglu nic, mimo ze stuka. Szwagier ma podobne, jemu nie stuka. I badz tu madry.
Najlepiej daj sie przejechac komus, kto ma te skrzynie dluzej i powie Ci czy widzi cos dziwnego, czy moze ma tak samo od no 40 tys km, a Ty jestes przewrazliwiony.
Mi w 3 roku posiadania Fabii powiedzial, co Ci tak sprzeglo stuka i wtedy zauwazylem metaliczne pukniecie przy puszczajiu sprzegla. Draznilo mnie to, ze po gwarancji uslyszalem i drazni dalej jak przyciskam i puszczam sprzeglo, tyle ze minelo 14 lat i 170 tys km przebiegu, sprzeglu nic, mimo ze stuka. Szwagier ma podobne, jemu nie stuka. I badz tu madry.