Jak na 25k przebiegu, to chyba za wcześnie na zajechane sprzęgło lub dwumasę, ale różnie może być. Faktycznie najlepiej w takiej sytuacji, tak jak radzi kolega Rafiner, porównać z innym egzemplarzem, jeśli masz taką możliwość. Na szczęście, jeżeli to faktycznie sprzęgło lub dwumasa, to masz jeszcze gwarancję i na ogół ASO nie robią z tym problemu, i tylko będziesz miał kilkudniową przerwę od samochodu lub jakiś zastępczy.spirosun pisze: ↑06 maja 2024, 21:26Pomogło, w sumie na początku jest cisza ale i tak wysłuchałem że zmiana biegów 1-2-3 też stuka (zwykle słucham radia ale teraz wszystko mam wyłączone), obstawiam zajechane sprzęgło lub dwumasę czyli i tak oba elementy potencjalnie do wymiany chyba że ten typ tak ma...to moje pierwsze dsg i nie znam ich odgłosów. Wcześniej miałem CVTMisiek pisze: ↑03 maja 2024, 15:23Nie wiem, czy u Ciebie to będzie właśnie to, spróbuj, ale kiedyś ktoś pisał, że zwalnianie blokady (nie pamiętam specjalistycznej nazwy) chyba w skrzyni biegów, włączanej automatycznie w pozycji P. Kilka osób po tym poście potwierdzało to i że rozwiązanie pomogło. Jeżeli więc parkujesz na pochyłości (nie ma znaczenia, przodem, czy tyłem), to najpierw trzeba uruchomić hamulec postojowy (lub zaczekać aż automatycznie się zaciągnie przy aktywnym automatycznym - ikonka na zegarach), a dopiero później przełączyć na P, ponieważ później podczas zwalniania blokady podczas zmiany z P na coś innego, to faktycznie coś może "stuknąć". Spróbuj i daj znać, czy może pomogło.spirosun pisze: ↑03 maja 2024, 11:23Hej,
Ostatnio zakupilem Seata 1.5tsi dsg dq200 2023 25000km , ogólnie dopiero się zapoznaje z autem ale zaczęła mnie niepokoić jedna sprawa. Otóż na zimnym silniku jak auto postoi np. całą noc lub pare godzin, po uruchomieniu silnika, wrzuceniu D i próbie ruszenia pojawia się stuknięcie z przodu. Wygląda to troche jakby odpuszczały zaciski hamulcowe ( dzwięk podobny jakby auto stało na ręcznym i sie zapiekły hamulce ). Zastanawiam się co to może być. Dodam że podczas jazdy wszystko jest w najlepszym porządku, pożniejsza zmiana biegów D-P-D-R-D przebiega płynnie. Auto jest na gwaracji ale na początek chciałbym poznać opinie innych użytkowników zanim rozpocznę wojaże z serwiem:) Dzięki za sugestieale to była bajka pod względem płynności i ciszy (przejechałem bezawaryjnie 165kkm)
DSG DQ200 pojedyńczy stuk przy ruszaniu
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2505 razy
Re: DSG DQ200 pojedyńczy stuk przy ruszaniu
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
DQ200 znam z auta rodziców ale co do ASO to byłbym ostrożny z stwierdzeniem, że nie robią problemów. Jak moja dwumasa w DQ381 po 8000 km zaczęła stukać jak babka laską o podłogę, to usłyszałem w ASO (nomen omen w tymże salonie kupiłem auto), że "ten typ tak ma". Znalazłem auto na porównanie i przyjechałem. Doradca serwisowy nadal nic nie słyszał, choć kolega mówi, że słychać aż na zewnątrz auta. Mieszkam w Krakowie i dopiero w Wrocławiu wymienili (udało się w jedne dzień wyjazd z domu o 5 rano powrót późną nocą). Okazało się, że dwumasa ma ogromny luz osiowy.Misiek pisze: ↑07 maja 2024, 1:43Jak na 25k przebiegu, to chyba za wcześnie na zajechane sprzęgło lub dwumasę, ale różnie może być. Faktycznie najlepiej w takiej sytuacji, tak jak radzi kolega Rafiner, porównać z innym egzemplarzem, jeśli masz taką możliwość. Na szczęście, jeżeli to faktycznie sprzęgło lub dwumasa, to masz jeszcze gwarancję i na ogół ASO nie robią z tym problemu, i tylko będziesz miał kilkudniową przerwę od samochodu lub jakiś zastępczy.spirosun pisze: ↑06 maja 2024, 21:26Pomogło, w sumie na początku jest cisza ale i tak wysłuchałem że zmiana biegów 1-2-3 też stuka (zwykle słucham radia ale teraz wszystko mam wyłączone), obstawiam zajechane sprzęgło lub dwumasę czyli i tak oba elementy potencjalnie do wymiany chyba że ten typ tak ma...to moje pierwsze dsg i nie znam ich odgłosów. Wcześniej miałem CVTMisiek pisze: ↑03 maja 2024, 15:23
Nie wiem, czy u Ciebie to będzie właśnie to, spróbuj, ale kiedyś ktoś pisał, że zwalnianie blokady (nie pamiętam specjalistycznej nazwy) chyba w skrzyni biegów, włączanej automatycznie w pozycji P. Kilka osób po tym poście potwierdzało to i że rozwiązanie pomogło. Jeżeli więc parkujesz na pochyłości (nie ma znaczenia, przodem, czy tyłem), to najpierw trzeba uruchomić hamulec postojowy (lub zaczekać aż automatycznie się zaciągnie przy aktywnym automatycznym - ikonka na zegarach), a dopiero później przełączyć na P, ponieważ później podczas zwalniania blokady podczas zmiany z P na coś innego, to faktycznie coś może "stuknąć". Spróbuj i daj znać, czy może pomogło.ale to była bajka pod względem płynności i ciszy (przejechałem bezawaryjnie 165kkm)
Moja rada. Koniecznie znajdź drugie auto z tą skrzynią, pokaż im w naturze i nie odpuszczaj. Obecnie ASO odrzuca każde zgłoszenie gwarancyjne na "dzień dobry" bo wiedzą jakie będą jaja aby od importera wydusić kasę za naprawę gwarancyjną. Ja się dowiedziałem niedawno, że za lampę jaką mi wymieniło ASO (plama jak cholera na "szkle" lampy od wewnątrz) nie dostali kasy od importera, choć lampa miała plomby. Producenci oszczędzają jak mogą po całym zamieszaniu z COVID'em i zasadniczo ostatnich jajach z spadkiem sprzedaży aut elektrycznych.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
-
spirosun
- Samochód: Seat
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Wybieram sie za tydzien do serwisu to przy okazji poprosze o sprawdzenie, najbardziej to slychać z 2 na 3, wiec jest pewna możliwość że sprzegło nie działa zbyt dobrze, może inaczej, bieg zapina sie poprawnie, płynnie ale pojawia się ten dzwięk, może jestem przewrażliwiony 
- Lord M
Przewrażliwienie jak to nazywasz to bardzo dobra cecha. Ja jakbym nie był "przewrażliwiony" to bym jeździł cholera wie jak długo z rozwaloną dwumasą i nawet nie chce myśleć co by było potem. Ludzie często mają wywalone na auta np. w leasingu, bo w narodzie pokutuje nadal zwyczaj, że jak coś jest nie moje to ma się to w d... Często ludzie też ludzie tak traktują własne rzeczy a potem aj waj, że motoryzacja się kończy i taki szrot wypuszczają. Trzeba dbać o rzeczy a będą długo służyć.
Jeszcze co do wizyty w ASO. Jak będziesz to mają dokładnie opisać problem na zleceniu a w razie odmowy naprawy mają dać Ci papier z pisemną odmową i jasny wskazaniem przyczyny odmowy. Wierz mi, to może w przyszłości uratować dupę bo w razie czego pokażesz im, że zgłaszałeś problem a oni go zbagatelizowali. Mój znajomy nie tak dawno w VW usłyszał, że w jego Golfie (ma przejechane chyba 15 kkm) zegary świrują (sławna wtopa VAG), bo "używał ich niezgodnie z przeznaczeniem". Szok. Oczywiście sprawa szybko skończyła się na korzyść kolegi (wymiana na zmodernizowane - podobno jest tam innym procesor) ale to pokazuję metodologię ASO. Ja wiele razy usłyszałem, że coś jest "częścią eksploatacyjną" i nie podlega gwarancji. Wtedy zawsze działa zapytanie o wskazanie w książce przeglądów i serwisów pozycji, że dana cześć jest eksploatacyjna (jak klocki, płyny etc) i wtedy kończy się dyskusja.
Jeszcze co do wizyty w ASO. Jak będziesz to mają dokładnie opisać problem na zleceniu a w razie odmowy naprawy mają dać Ci papier z pisemną odmową i jasny wskazaniem przyczyny odmowy. Wierz mi, to może w przyszłości uratować dupę bo w razie czego pokażesz im, że zgłaszałeś problem a oni go zbagatelizowali. Mój znajomy nie tak dawno w VW usłyszał, że w jego Golfie (ma przejechane chyba 15 kkm) zegary świrują (sławna wtopa VAG), bo "używał ich niezgodnie z przeznaczeniem". Szok. Oczywiście sprawa szybko skończyła się na korzyść kolegi (wymiana na zmodernizowane - podobno jest tam innym procesor) ale to pokazuję metodologię ASO. Ja wiele razy usłyszałem, że coś jest "częścią eksploatacyjną" i nie podlega gwarancji. Wtedy zawsze działa zapytanie o wskazanie w książce przeglądów i serwisów pozycji, że dana cześć jest eksploatacyjna (jak klocki, płyny etc) i wtedy kończy się dyskusja.
- Ocena: 9.52%
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
- Podziękował: 1540 razy
- Otrzymał podziękowań: 87 razy
-
spirosun
- Samochód: Seat
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Jakie miałeś objawy dwumasy? U mnie nic nie słychać na P tylko silnik a zwykle dwumasa wydaje jakieś dzwięki jak stukanie.Problem jest raczej przy 1) ruszaniu na zimnym - raz stuknie oraz 2) zmianie biegu z 2 na 3. Reszta jest idealna. Dodam jeszcze że slychać na bardzo delikatnym gazie, przy wyższych obrotach jest już dobrze. Wyglada na jakiś luz który się sam kasuje jak są wyższe obroty silnika. Problem wysłuchałem podczas jazdy w korku bez radia. I dzieki za wskazówki postępowania z AsoLord M pisze: ↑07 maja 2024, 9:15Przewrażliwienie jak to nazywasz to bardzo dobra cecha. Ja jakbym nie był "przewrażliwiony" to bym jeździł cholera wie jak długo z rozwaloną dwumasą i nawet nie chce myśleć co by było potem. Ludzie często mają wywalone na auta np. w leasingu, bo w narodzie pokutuje nadal zwyczaj, że jak coś jest nie moje to ma się to w d... Często ludzie też ludzie tak traktują własne rzeczy a potem aj waj, że motoryzacja się kończy i taki szrot wypuszczają. Trzeba dbać o rzeczy a będą długo służyć.
- Lord M
U mnie słychać był jak się dwumasa telepie jak miałem na P i na N. I tylko na zimnym. Potem było lepiej. Należy jednak pamiętać, że ja mam DQ381 i choć zasada działania jest taka sama to U Ciebie jest such sprzęgło a u mnie mokre i może mieć to jakiś wpływ. U rodziców w T-Roc - absolutna cisza.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Nie wiem, czy to pomoże, ale raczej nie zaszkodzi. Może warto spróbować wykonać autoadaptację skrzyni? dla DQ200 procedura zdaje się wygląda tak:
Włączyć zapłon bez odpalenia silnika
Wcisnąć pedał gazu na minimum 20 sekund
Po tym czasie puścić gaz, wcisnąć hamulec i odpalić silnik
Nie stosowałem tego osobiście, kiedyś widziałem kilka takich poradników w Internecie.
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Na pewno nie zaszkodzi ,poszukaj kodowania na forum które pomagałokmw pisze: ↑09 maja 2024, 1:06Nie wiem, czy to pomoże, ale raczej nie zaszkodzi. Może warto spróbować wykonać autoadaptację skrzyni? dla DQ200 procedura zdaje się wygląda tak:
Włączyć zapłon bez odpalenia silnika
Wcisnąć pedał gazu na minimum 20 sekund
Po tym czasie puścić gaz, wcisnąć hamulec i odpalić silnik
Nie stosowałem tego osobiście, kiedyś widziałem kilka takich poradników w Internecie.
oso soplón !!!