Problem z ryglowaniem - awaria zamka

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
pofsak
Samochód: Ateca FR
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Problem z ryglowaniem - awaria zamka

Post autor: pofsak »

rybsko pisze:
07 maja 2024, 18:37
Ja bym wobec tego zgłosił reklamację, że przycisk się przegrzewa. Dodałbym, że mam to zbadane komputerem przez diagnostę w ASO.

W jaki to niby sposób "przegrzewanie się przycisku" jest okolicznością wyłączającą odpowiedzialność gwaranta?
Od razu zgłosiłem takie zastrzeżenie, że skoro się przegrzewa to jest coś z nim nie tak i trzeba go wymienić. Pracownik ASO stwierdził, że przegrzewa się w wyniku nadmiernego wciskania, co wyłącza odpowiedzialność gwaranta i nie mogą uznać gwarancji, jednocześnie przyznając, że brzmi to nielogicznie. Jakaś totalna abstrakcja :shock:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

Awatar użytkownika
pofsak
Samochód: Ateca FR
Podziękował: 8 razy

Post autor: pofsak »

Misiek pisze:
07 maja 2024, 22:42
Właśnie, jeżeli częste (za częste) używanie przycisku ryglowania / odryglowywania powoduje jego przegrzewanie, to jest to według mnie ewidentna wada konstrukcyjna. Poza tym jeżeli w instrukcji obsługi nie ma zapisu, że nie ożywać kilka, kilkanaście razy z rzędu, to mogę sobie klikać ile chcę i ma działać, a jak nie, to wymiana gwarancyjna.
I to jest bardzo dobry kierunek i strategia jaką obiorę w dalszym procesie, bo na pewno tej sprawy tak nie pozostawię. Cała argumentacja w ASO brzmiała jak zwyczajna chęć zbycia mojego problemu, że to niby pierdoła.

DamianPoz
Samochód: Ateca 1.4 TSI
Podziękował: 0

Post autor: DamianPoz »

Hej, miałem problem z zepsutym zamkiem kilka lat temu został on rozwiązany w ramach gwarancji. Niestety temat wrócił znów po zakończeniu tejże gwarancji (te same drzwi).

ASO poinformowało mnie, że zamek lewych przednich drzwi jest do wymiany (błąd widoczny po podłączeniu do komputera). Oryginalna nowa część OE 5TB837015D najtaniej za 799 PLN. Patrząc na tę cenę chciałem dopytać.

Czy ktoś z Was wymieniał zamek na zamiennik? Pytam gdyż czytałem klika forów VAG i podobno nie ma dla tej części dobrych zamienników i albo się to szybko psuje albo pojawiają się błędy.

Czy ktoś z Was ma może dostęp do takiej części używanej?

PS dzięki za pomoc!

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 843 razy
Otrzymał podziękowań: 1352 razy

Post autor: Misiek »

DamianPoz pisze:
10 lip 2024, 0:19
Hej, miałem problem z zepsutym zamkiem kilka lat temu został on rozwiązany w ramach gwarancji. Niestety temat wrócił znów po zakończeniu tejże gwarancji (te same drzwi).

ASO poinformowało mnie, że zamek lewych przednich drzwi jest do wymiany (błąd widoczny po podłączeniu do komputera). Oryginalna nowa część OE 5TB837015D najtaniej za 799 PLN. Patrząc na tę cenę chciałem dopytać.

Czy ktoś z Was wymieniał zamek na zamiennik? Pytam gdyż czytałem klika forów VAG i podobno nie ma dla tej części dobrych zamienników i albo się to szybko psuje albo pojawiają się błędy.

Czy ktoś z Was ma może dostęp do takiej części używanej?

PS dzięki za pomoc!
https://www.google.pl/search?hl=pl&sour ... TXQir7xtp0
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ