Skrzynia DSG 7
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Re: Skrzynia DSG 7
Jak wymieniałem ten płyn u siebie po pierwszych 80 Tkm, to był czarny niezielony po kolejnych 40 Tkm był jaśniejszy, ale do nowego to dużo mu brakowało, więc wymieniam wszystkie płyny w tej skrzyni co 40 Tkm w tej chwili mam na liczniku 145 Tkm i działa bez zarzutu, ale każdy decyduje sam.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Ja jestem nastawiony na oba, ale w serwisie boscha miejscowym (ta sieciowka) powiedzieli zeby nie wymieniac, bo dopiero 50 tys km. To ich odpuscilem, bo sie pytalem ile kosztuje, a nie czy wymieniac. Natomiast w serwisie skrzyn automatycznych z bardzo dobrymi opiniami wlasnie to mi powiedzieli. I teraz tak, dam auto, a oni wymienia olej, a nie wymienia hydraulicznego bo nie maja w zwyczaju, a mnie skasuja. Szczerze to sie zdziwilem ze tak mi powiedzieli. Juz ta dolewka 400 ml ponad dobrze swiadczyla, ale waham sie przez mechatronike. No nic zobacze czy u nich czy nie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Mar
- Samochód: Ateca Exc, 1.5tsi DSG, Velvet Red, 2020 przed lift
- Podziękował: 52 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Czy ostatecznie dostales na to pytanie odpowiedz i wymieniales olej w skrzyni DSG? Ja dochodze do 60k km i tez "szukam" czy warto i gdzie, bo ASO to sami juz nie wiedza czy warto, czy nieKrzysiek1979r pisze: ↑24 cze 2024, 14:15Witam
Mam Atecke 1.4 TSi z DSG 7.
Chciałbym wymienić olej. Dlatego mam pytanie gdzie najlepiej to zrobić w Łodzi lub okolicach?
Jak jest orientacyjny koszt takiej usługi z filtrem i olejem?
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
- chris
- Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Panowie małe pytanko do Was
Na jaki czas obecnie udzielana jest gwarancja przez grupę VAG na skrzynię DSG7 DQ200
i czy są w niej jakieś wyłączenia dotyczące samych sprzęgieł
Pytam bo okazało się ,że w takiej nowej Kia Sportage RM2025 jest u nich niby 2 letnia gwarancja na skrzynię DCT 7
ale na same sprzęgła już mamy ograniczenie do 20 tysięcy przebiegu
Na polu walki pozostała więc Ateca i Skoda Karoq bo potrzebuję szybko kupić autko dla Żony
Na jaki czas obecnie udzielana jest gwarancja przez grupę VAG na skrzynię DSG7 DQ200
i czy są w niej jakieś wyłączenia dotyczące samych sprzęgieł
Pytam bo okazało się ,że w takiej nowej Kia Sportage RM2025 jest u nich niby 2 letnia gwarancja na skrzynię DCT 7
ale na same sprzęgła już mamy ograniczenie do 20 tysięcy przebiegu
Na polu walki pozostała więc Ateca i Skoda Karoq bo potrzebuję szybko kupić autko dla Żony
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
To mnie odrzuciło kiedy 5 lat temu stanąłem przed wyborem kupna proceed GT i Leona. Niby 7 lat ale gwiazdek jest cała masa. W Seacie (o ile coś się nie zmieniło na przestrzeni ostatniego roku) gwarancja jest na całe auto, z wyjątkiem akumulatora (2 lata - wiem bo musiałem już na swój koszt wymieniać) i typowych części eksploatacyjnych jak no klocki hamulcowe ale już np tarcze mają 5 lat gwarancji.chris pisze: ↑11 lis 2024, 10:34Panowie małe pytanko do Was![]()
i czy są w niej jakieś wyłączenia dotyczące samych sprzęgieł![]()
ale na same sprzęgła już mamy ograniczenie do 20 tysięcy przebiegu![]()
Na polu walki pozostała więc Ateca i Skoda Karoq bo potrzebuję szybko kupić autko dla Żony![]()
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
- chris
- Samochód: Cupra Ateca 2.0TSI 300KM
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
150 tyś na sprzęgła trochę mi się w to nie chce wierzyć
W Skodzie Karoq niby jest 3 letnia gwarancja lub 60 tyś km
ale znalazłem taki zapis w jej warunkach i bądź tu mądry człowieku
Czyli jak stwierdzą przy przeglądzie, że sprzęgła padły w skrzyni DSG7 to za naprawę ja zapłacę i nie będzie zmiłuj
https://www.skoda-auto.pl/_doc/0c4056d2 ... 7f8491bb18

- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Wszystko zależy od przebiegu. Jeśli ktoś zrobił przez 5 lat 50 tys km (nawet po mieście) to jest niemal nie do udowodnienia, że sprzęgło czy dwumas rozsypały się w ramach eksploatacji. Jednak jeśli ktoś w 3 lata natłukł 125 tys km to tutaj już może być różnie. O ile czas życia opon (5lat), świec (które nie wiadomo czemu wymieniają po 3 latach), klocków czy amortyzatorów można przewidzieć. To sprzęgło powinno wytrzymać jakiś średni przebieg. Tarcza sprzęgła się zużywa zwłaszcza ta sucha ale np mokra już mniej a producent sam świadomie pisze, że olej należy wymienić przy 120 kkm kiedy spłynie już nie olej a błoto. Poza tym w aucie wszystko jest częścią eksploatacyjną. I teraz hit programu. W gwarancji jaką przytoczyłeś są wymienione przykłady a nie kompletny katalog. Kiedy w poprzednim leonie (też 5F ale prze liftem) rozpadł mi się spryskiwacz (rozpadłą się całkowicie dysza) to usłyszałem, że to cześć eksploatacyjna. Nie chciałem się kłócić bo koszt żaden. Chodzi mi jednak o metodologię. W ten sposób powiedzą Ci, że np pierścień tłokowy to cześć eksploatacyjna.
Nie tak dawno rozmawiałem z kolegą, który jest prawnikiem (radca prawny) i powiedział mi on jedno. Jeśli producent zaleca przegląd danej części lub wymianę jej w ramach przeglądów - to jest cześć eksploatacyjną. Jeśli nie - to nie jest to cześć eksploatacyjną. Ma to wiele sensu. Podczas tego, tzw. "przeglądu olejowego" każdy z nas dostaje listę rzeczy jakie sprawdzono (łączenie z głębokością bieżnika) ale nikt nie podaje w tym dokumencie jaki jest stan sprzęgła, pierścieni tłokowych etc.
Jedyną osobą, która może decydować czy coś jest częścią eksploatacyjna lub nie jest gwarant a obecnie pod część eksploatacyjną lub złe użytkowanie podciągają wszystko.
Nie tak dawno rozmawiałem z kolegą, który jest prawnikiem (radca prawny) i powiedział mi on jedno. Jeśli producent zaleca przegląd danej części lub wymianę jej w ramach przeglądów - to jest cześć eksploatacyjną. Jeśli nie - to nie jest to cześć eksploatacyjną. Ma to wiele sensu. Podczas tego, tzw. "przeglądu olejowego" każdy z nas dostaje listę rzeczy jakie sprawdzono (łączenie z głębokością bieżnika) ale nikt nie podaje w tym dokumencie jaki jest stan sprzęgła, pierścieni tłokowych etc.
Jedyną osobą, która może decydować czy coś jest częścią eksploatacyjna lub nie jest gwarant a obecnie pod część eksploatacyjną lub złe użytkowanie podciągają wszystko.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
W temacie problemu z lampami sie zaczal temat o dsg wiec kontynujmy go tutaj.
Kolega napisal ze nowsze ateci zmieniaja wyzej biegi a na moje pytanie co to znaczy wyzej drugi kolega napisal ze przy 80 zapina 7 bieg. Dla mnie to jest nizej nie wyzej, wiec jak to jest u Was? Dotyczy 1.5 z dq200.
Kolega napisal ze nowsze ateci zmieniaja wyzej biegi a na moje pytanie co to znaczy wyzej drugi kolega napisal ze przy 80 zapina 7 bieg. Dla mnie to jest nizej nie wyzej, wiec jak to jest u Was? Dotyczy 1.5 z dq200.