ACC

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

ACC

Post autor: Lu_83 »

Aktywny tempomat. Jak się ustawia aby sam ruszał np w korkach po zatrzymaniu do 0. Czy są jakieś zależności np Auto Hold czy coś musi być wyłączony? Raz mi się udało że sam ruszał po zatrzymaniu do 0 ale nie mogę tego powtórzyć. Po całkowitym zatrzymaniu nie rusza niezałeżnie czy stoję 3 sek czy 20.

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Sponsor

Kalinski

ACC

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

ACC

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: ACC

Post autor: krowka1978 »

Lu_83 pisze:
15 mar 2025, 0:01
Aktywny tempomat. Jak się ustawia aby sam ruszał np w korkach po zatrzymaniu do 0. Czy są jakieś zależności np Auto Hold czy coś musi być wyłączony? Raz mi się udało że sam ruszał po zatrzymaniu do 0 ale nie mogę tego powtórzyć. Po całkowitym zatrzymaniu nie rusza niezałeżnie czy stoję 3 sek czy 20.
Instrukcja obsługi do ręki, swoją drogą, swego czasu, około 2 lat temu, temat był wałkowany na forum. No i jeszcze musi być odpowiednia opcja na wyposażeniu.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Oj tam instrukcja :) można do tego samemu dojść.
Jeżeli samochód się zatrzyma w korku, to przez ok. 3 sekundy (na moje oko) może sam jeszcze ruszyć, jeżeli pojazdy przed Tobą ruszą.
Jeżeli stoisz dłużej, to musisz nacisnąć RES na kierownicy, aby dać mu znowu te kilka sekund czuwania na ruszenie pojazdów przed Tobą.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

To chyba zależy od daty produkcji auta. U mnie ruszy także po ok 20-30 sekundach, aż pojawi się komunikat, że już nie ruszy :). Inna rzecz, że wolę sam dohamowywać decydując czy stanąć, czy się toczyć i potem ruszać nieco żwawiej i z mniejszym odstępem niż robi to ACC.

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

U mnie jest komunikat na szarym tle „ACC ready to start” czy jakoś tak. Jak zniknie, to znaczy, że trzeba będzie samochód „obudzić” złapaniem za kierownicę lub muśnięciem pedału gazu.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Lu_83 pisze:
No więc instrukcja obsługi o Twoim problemie mówi co następuje :

Funkcja Stop&Go
Dotyczy pojazdów z automatyczną skrzynią biegów. Jeśli pojazd z przodu się zatrzyma, tempomat aktywny ACC może zatrzymać pojazd (0 km/h). Tempomat ACC pozostaje aktywny, a na tablicy przyrządów na kilka sekund pojawia się komunikat "ACC gotowy do pracy". Ostrzeżenie to można rozszerzyć lub ponownie uaktywnić, naciskając przycisk RES lub, w zależności od wyposażenia pojazdu, chwytając za kierownicę. Jeśli pojazd z przodu ruszy, tempomat ACC również spowoduje ruszenie z miejsca.
Aby ruszyć, gdy komunikat "ACC gotowy do pracy" nie jest już wyświetlany, a pojazd z przodu ruszył należy :
● Nacisnąć pedał gazu.
● LUB: nacisnąć przycisk RES lub SET na kierownicy wielofunkcyjnej. Tempomat ACC jest deaktywowany w momencie zatrzymania pojazdu w następujących przypadkach :
● Jeśli pojazd zatrzyma się na kilka minut.
● Jeśli zostaną otwarte drzwi.

Oraz jeśli chodzi o ograniczenia jego działania :

W następujących okolicznościach ACC może nie zareagować :
● Naciśnięto pedał gazu lub hamulca.
● Nie jest włączony żaden bieg lub pojazd znajduje się na biegu R.
● Samochód wykonuje manewr cofania.
● Działa system ESC.
● Kierowca nie ma zapiętego pasa bezpieczeństwa.
● Światło hamowania pojazdu lub przyczepy jest uszkodzone.
● Obroty są zbyt wysokie lub zbyt niskie.
● Został włączony hamulec postojowy.
● Jazda po bardzo stromym zboczu.

Czyli jeżeli sam nie ruszy, to przede wszystkim musisz sprawdzić wymienione powyżej warunki i przede wszystkim ograniczenia oraz czy wszystko klikasz w odpowiedniej kolejności i tak jak trzeba.

Ja kiedyś na początku zachwycony posiadaniem dobrodziejstwa w postaci ogranicznika prędkości "niby" przeczytałem dokładnie instrukcję, ale tylko raz, czy dwa udało mi się go aktywować i skorzystać. Później już mimo wielu prób nie udawało mi się, sięgnąłem więc ponownie do instrukcji, jeszcze raz przeczytałem odpowiedni fragment dokładnie i ze zrozumieniem i później z aktywacją i ustawianiem nie miałem już żadnego problemu, także najważniejsze są pierwsze razy i dokładne i ze zrozumieniem przeczytanie tak niestety nielubianej przez większość instrukcji obsługi.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Misiek pisze:
15 mar 2025, 15:33
Lu_83 pisze:
No więc instrukcja obsługi o Twoim problemie mówi co następuje :

Funkcja Stop&Go
Dotyczy pojazdów z automatyczną skrzynią biegów. Jeśli pojazd z przodu się zatrzyma, tempomat aktywny ACC może zatrzymać pojazd (0 km/h). Tempomat ACC pozostaje aktywny, a na tablicy przyrządów na kilka sekund pojawia się komunikat "ACC gotowy do pracy". Ostrzeżenie to można rozszerzyć lub ponownie uaktywnić, naciskając przycisk RES lub, w zależności od wyposażenia pojazdu, chwytając za kierownicę. Jeśli pojazd z przodu ruszy, tempomat ACC również spowoduje ruszenie z miejsca.
Aby ruszyć, gdy komunikat "ACC gotowy do pracy" nie jest już wyświetlany, a pojazd z przodu ruszył należy :
● Nacisnąć pedał gazu.
● LUB: nacisnąć przycisk RES lub SET na kierownicy wielofunkcyjnej. Tempomat ACC jest deaktywowany w momencie zatrzymania pojazdu w następujących przypadkach :
● Jeśli pojazd zatrzyma się na kilka minut.
● Jeśli zostaną otwarte drzwi.

Oraz jeśli chodzi o ograniczenia jego działania :

W następujących okolicznościach ACC może nie zareagować :
● Naciśnięto pedał gazu lub hamulca.
● Nie jest włączony żaden bieg lub pojazd znajduje się na biegu R.
● Samochód wykonuje manewr cofania.
● Działa system ESC.
● Kierowca nie ma zapiętego pasa bezpieczeństwa.
● Światło hamowania pojazdu lub przyczepy jest uszkodzone.
● Obroty są zbyt wysokie lub zbyt niskie.
● Został włączony hamulec postojowy.
● Jazda po bardzo stromym zboczu.

Czyli jeżeli sam nie ruszy, to przede wszystkim musisz sprawdzić wymienione powyżej warunki i przede wszystkim ograniczenia oraz czy wszystko klikasz w odpowiedniej kolejności i tak jak trzeba.

Ja kiedyś na początku zachwycony posiadaniem dobrodziejstwa w postaci ogranicznika prędkości "niby" przeczytałem dokładnie instrukcję, ale tylko raz, czy dwa udało mi się go aktywować i skorzystać. Później już mimo wielu prób nie udawało mi się, sięgnąłem więc ponownie do instrukcji, jeszcze raz przeczytałem odpowiedni fragment dokładnie i ze zrozumieniem i później z aktywacją i ustawianiem nie miałem już żadnego problemu, także najważniejsze są pierwsze razy i dokładne i ze zrozumieniem przeczytanie tak niestety nielubianej przez większość instrukcji obsługi.
Dzięki, przetestowane i działa. Chyba przyczyną były pasy a właściwie ich brak.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Po co cytować cały poprzedni długi post?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Skylla pisze:
17 mar 2025, 8:40
Po co cytować cały poprzedni długi post?
Na przykład po to, żeby było wiadomo komu i na co się odpowiada lub dziękuje, bo w jednym wątku w podobnym czasie są różne wypowiedzi na różne sprawy, tematy. I jestem całkowicie za tym, ponieważ bardzo często w różnych wątkach widuję odpowiedzi na "jakieś" wcześniejsze posty nie wiadomo którego forumowicza, szczególnie w sytuacji obszernej dyskusji kilku z nich.

W tym przypadku faktycznie można było choć trochę skrócić cytat, ale ogólnie co do zasady nowy post, to nowy post, nie nawiązujący do któregokolwiek poprzedniego, a odpowiedź z cytatem, to odpowiedź na konkretną wypowiedź lub kontynuacja konkretnej dyskusji. Niestosowanie tej zasady powoduje zamęt i brak wiedzy kto na co i kogo odpowiada, co kontynuuje, a przynajmniej ja tak mam.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ