Nowy Seat Ateca 1.5 TSI DSG
-
mrdzialo
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG z 2025
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Nowy Seat Ateca 1.5 TSI DSG
Ja mam ustawione w środku zegarów spalanie i tam pokazuje w lewym okręgu spalanie średnie i chwilowe, ale nigdy nie pokazało mi trybu dwucylindrowego. Czy to w tym okręgu powinien pokazywać tryb dwucylindrowy? Mi nic nie wyskakuje, ani ECO ani nic na kokpicie za kierownicą. W ogóle na razie spalanie dość wysokie bo w mieście koło 10 l/100km.
Natomiast udało mi się rozwiązać problem z fotelem! Okazało się, że trzeba wpierw było zakodować fotel czyli przelecieć wszystkie nastawy (łącznie z tym dotyczącym podparcia lędźwiowego) we wszystkie zakresy na maksa. Następnie włączyć silnik, ustawić na N, wyłączyć silnik. Raz jeszcze włączyć silnik na tym położeniu N i wtedy nacisnąć SET na 2 sekundy, puścić i nacisnąć klawisz pamięci (np. 1). Było słychać gong, fotel jeździ.
Natomiast udało mi się rozwiązać problem z fotelem! Okazało się, że trzeba wpierw było zakodować fotel czyli przelecieć wszystkie nastawy (łącznie z tym dotyczącym podparcia lędźwiowego) we wszystkie zakresy na maksa. Następnie włączyć silnik, ustawić na N, wyłączyć silnik. Raz jeszcze włączyć silnik na tym położeniu N i wtedy nacisnąć SET na 2 sekundy, puścić i nacisnąć klawisz pamięci (np. 1). Było słychać gong, fotel jeździ.
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
U mnie pokazuje się pod spaleniem chwilowym na środku ekranu za kierownicą. A może nie osiągasz odpowiednich warunków na tryb ACT ? Jak silnik się już rozgrzeje i puścisz gaz, to ZAWSZE się włącza, bez względu na tryb jazdy, D, czy S (wbrew pozorom częściej na S). U mnie bardzo często włącza się także podczas spokojnej jazdy po płaskim.mrdzialo pisze: ↑26 kwie 2025, 21:53Ja mam ustawione w środku zegarów spalanie i tam pokazuje w lewym okręgu spalanie średnie i chwilowe, ale nigdy nie pokazało mi trybu dwucylindrowego. Czy to w tym okręgu powinien pokazywać tryb dwucylindrowy? Mi nic nie wyskakuje, ani ECO ani nic na kokpicie za kierownicą. W ogóle na razie spalanie dość wysokie bo w mieście koło 10 l/100km.
...
A odnośnie spalania, to faktycznie 10 w mieście, to dużo, ale jeżeli często lub wyłącznie jeździsz w centrum, czyli częste ruszanie i postoje w korkach, to niestety tak jest i będzie i tego nie przeskoczysz, bo jak musiałem kilka razy załatwić parę spraw w centrum i w godzinach prawie szczytu, to także miałem około 10. Jednak w normalnej jeździe codzienną stałą trasą z domu do pracy i z powrotem, czyli obwodówką 70/h, to zimą da się utrzymać poniżej 9, a latem poniżej 8. I ponownie "jednak" : jak ostatnio z ciekawości stosuję inną technikę jazdy, czyli szybkie przyśpieszenie (głębokie wciśnięcie pedału gazu) i później spokojna jazda, to osiągam 7 - 7,5 na codziennej trasie 9 km, a jak jeszcze trafię na wolne w szkołach i na zielone, to nawet i jeszcze niżej.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
mrdzialo
Dzięki. też to zauważyłem, że lepiej dynamicznie ale krócej przyspieszać. Nie zauważyłem jeszcze tego trybu. Ustawię w takim razie dane spalania na środku ekranu. Ja mam nieco inny kokpit niż to zdjęcie wstawione przez Blues Brothers i ani tej ikonki eco ani kurcze ACT.
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Co też kilka postów wcześniej napisałemYoursTruly pisze: ↑28 kwie 2025, 22:25U mnie ACT pokazuje na tych zegarach, z ustawionym “zużyciem”:
![]()
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
mrdzialo
OK. Ja miałem ustawione nie tylko chwilowe zużycie ale całą listę danych i może dlatego się nie wyświetla. Sprawdzę z samym zużyciem i dam znać. A ten tryb ECO ci się pokazuje?
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Masz nowsze auto. Generalnie ma to sluzyc temu, by kierowca nie widzial na jakim biegu jedzie. Kolejna glupota po tym, ze nie ma bagnetu tylko masz czekac na komunikat o niskim stanie oleju w razie czego.
Ciekawe czy da sie to wlaczyc tj. pokazywanie biegow w obd itp.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone.