Dolewka płyny chłodniczego
-
geranium
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
Re: Dolewka płyny chłodniczego
silnik zimny czy rozgrzany poziom płynu powinien być miedzy znakami min/max w zbiorniku wyrównawczym.
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Pytanie podstawowe, jaka była progresja tego ubytku? Czy ubyło znacząco w ostatnim czasie, czy jest to ubytek długookresowy, i można go uznać za normalny, ponieważ płynu chłodniczego naturalnie ubywa poprzez parowanie, pomimo że krąży w układzie zamkniętym (czy dolewałeś już kiedykolwiek). Reasumując, uzupełnij do znaku "max" na zimnym silniku i obserwuj. Przyczyn ubywania może być kilka, od prozaicznych (nieszczelność na wężu) po trudne w diagnostyce i kosztowne w naprawie (uszczelka pod głowicą). Ale nie ma co gdybać, obserwuj i na miejscu postoju auta podłuż pod silnik jakiś karton, aby sprawdzić czy nie ma wycieków w czasie postoju.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Fiflak
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Jeśli martwisz się, czy mogło coś się stać, to wg mnie nie wystarczy aby cokolwiek było w zbiorniczku
Poziom płynu na ciepłym i zimnym silniku we wszystkich autach grupy Vw był podobny, (ale w innych markach może być różnie) więc można z grubsza stwierdzić, czy jest dobry poziom płynu, ale ostatecznie się sprawdza i dolewa się tylko na zimnym, choćby dlatego, że jak będzie nawet trochę ciepły silnik, to po odkręceniu korka poziom wzrośnie (korek utrzymuje nadciśnienie przy ciepłym silniku, które ściska płyn w układzie). W niektórych autach z małą "rezerwą" wolnej pojemności zbiorniczka płyn może się wylać po odkręceniu na ciepłym.
-
konrut96
- Samochód: Seat Ateca XCELLENCE 1.5 TSI DSG7
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
U mnie właśnie dobija 100k km przebiegu,
pompa wody była robiona jeszcze na gwarancji przy ok. 60k km, bo był lekki wyciek, więc postanowili wymienić. Problem niestety pojawił się kolejny, bo o ile nie cieknie nigdzie, tak zacząłem zauważać ubytek płynu chłodzącego w zbiorniczku. Aktualnie auto stoi w garażu nieruszane kilka dni, silnik zimny a płynu w zbiorniczku połowa. Wydaje mi się, ale nie jestem pewny, że było go max z 5-7k km temu. Jak myślicie, co to może być? Od spodu sucho. Czyżby intercooler?
pompa wody była robiona jeszcze na gwarancji przy ok. 60k km, bo był lekki wyciek, więc postanowili wymienić. Problem niestety pojawił się kolejny, bo o ile nie cieknie nigdzie, tak zacząłem zauważać ubytek płynu chłodzącego w zbiorniczku. Aktualnie auto stoi w garażu nieruszane kilka dni, silnik zimny a płynu w zbiorniczku połowa. Wydaje mi się, ale nie jestem pewny, że było go max z 5-7k km temu. Jak myślicie, co to może być? Od spodu sucho. Czyżby intercooler?
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
@sailor w 2.0 TSI 190HP DNNA szedl 1 plyn chlodniczy ? Bo kiedys w 1.4 dawali g12 i g13 i bylo oznaczenie na baniaczku, przejrzalem baniak w nowej i 0 oznaczen ...
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Teraz przez VAG'a stosowany jest G12 EVO i jest on mieszalny z płynami stosowanymi wcześniej. Ma najlepszy skład pod względem ochrony układu chłodniczego. Ale najlepiej kupować Glysantin G65, produkowany przez BASF, bo to jest właśnie oryginalny produkt rozlewany do butelek VW, Audi, Skoda itd. pod tytułem G12 EVO. A jest tańszy...i w wersji gotowej lub do rozcieńczenia.
https://allegro.pl/oferta/glysantin-g65 ... 4017768328
- Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowania (w sumie 3):
- Luk4as (11 lis 2024, 21:07) • Blues Brothers (11 lis 2024, 21:36) • Kubawojcik (11 lis 2024, 22:09)
- Ocena: 14.29%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Ateca rocznik 2022, 190KM TSI.
Na żadnym przeglądzie nie miałem informacji o uzupełnianiu płynu chłodniczego. Ostatni przegląd na 30k.
Dziś 39k przebiegu i w tym tygodniu musiałem uzupełnić płyn, 300ml do poziomu właściwego.
Martwić się? Czy poczekać na kolejny przegląd w kwietniu?
Na żadnym przeglądzie nie miałem informacji o uzupełnianiu płynu chłodniczego. Ostatni przegląd na 30k.
Dziś 39k przebiegu i w tym tygodniu musiałem uzupełnić płyn, 300ml do poziomu właściwego.
Martwić się? Czy poczekać na kolejny przegląd w kwietniu?