Harmonogram serwisowy

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Harmonogram serwisowy

Post autor: kapelusznik »

Tak, data jest w dniach i sumując dni które minęly i dni które zostały wychodzi że pierwszy przegląd po 2.5r od zakupu.

A że jestem podejrzliwy to zapytam, choć innego harmonogramu niż ten podawany przez komputer nie ma.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Pisze tu by zwrocic wasza uwage na pakiety serwisowe, a nie robic nowego tematu. Otorz 3 lata temu pisalem jak to fajnie kupic pakiet na Black Friday i jak komus zlewa sie ten okres z czasem przegladow to moze skorzystac na pakiecie. Otorz juz tak nie jest.
Obecnie w pakiecie czy to 24 czy 36 miesiecy, mamy wymienione czynnosci jako ich liczba, np. wymiana plynu hamulcowego x1 czyli jeden raz, a nie tak jak poprzednio limitem byl czas trwania pakietu, a ze wymieniali plyn w okresie trwania pakietu, wiec mozna bylo sie zalapac na 3 przeglady w czasie 2 lat pakietu i na dwie wymiany.
Pewnie zdaja sobie z tego sprawe, ze mozna zaoszczedzic i przykombinowac z datami zakipu pakietu, bo pakiet 36 miesiecy jest tylko 200 zl drozszy, bo oba maja ten sam zakres i ilosc czynnosci. A w regilaminie jest, zw pakiet konczy sie albo z czasem, albo poprzez wykorzystanie wszystkich czynnosci.
Ja poczekam do Black Friday co dadza i sie zastanowie. Pewnie max 50 % dadza, czyli cos kolo 1500 zl trzeba sie spodziewac, albo wiecej.
Jak cos sie wiecej dowiem, to powiem.
Generalnie w normalnej cenie pakiet kosztuje tyle samo co serwis kupowany co roku w ASO. Dopiero BF daje realny sens takiego pakietu, no chyba ze ktos wynegocjuje przy zakupie auta.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Też zwróciłem na to uwagę. Ja w tym roku mam nadzieję załapać się na przegląd w ramach dwuletniego pakietu zakupionego przed dwoma laty na BF. Nad zakupem nowego pakietu będę ewentualnie się zastanawiał za rok

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

@Rafiner , nie ma wytłumaczenia dla takiej pisowni. Niejaki Karol Libelt napisał : "Naród żyje, dopóki język jego żyje, bez języka nie ma narodu." Smartfon potrafi zepsuć nasz tekst, ale też potrafi go poprawić.
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
Skylla (21 paź 2024, 18:01)
Ocena: 4.76%

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Jak kupowałem 2 lata temu na BF pakiet to byl limit kilometrowy i czasowy wiec i tak sobie nie wymienie wiecej niz komp pokaze. Dodatkowo przy zakupie pakietu mi liczyli olej co roku a pozniej sie okazalo harmonogram jest na co 2 lata :) mimo bf pakiet kosztowal mnie tyle co bym zaplacil za serwisy. Nie wiem kto i po co kupuje te pakiety bez promki.

Rafiner

Kubawojcik pisze:
21 paź 2024, 13:28
Jak kupowałem 2 lata temu na BF pakiet to byl limit kilometrowy i czasowy wiec i tak sobie nie wymienie wiecej niz komp pokaze. Dodatkowo przy zakupie pakietu mi liczyli olej co roku a pozniej sie okazalo harmonogram jest na co 2 lata :) mimo bf pakiet kosztowal mnie tyle co bym zaplacil za serwisy. Nie wiem kto i po co kupuje te pakiety bez promki.
Pakiety sa tak liczone by na tym statystycznie nie stracili. Pakiety z 2021 roku raz kosztowaly 999 zl w BF i byly cenowo zrownane z jednym serwisem olejowym, stad albo mialo sie serwis nieolejowy w gratisie, albo jak pisalem ja czy inni drugi serwis olejowy w gratisie, powiekszony jeszcze o wymiane swiec. Obowiazywal termin i przebieg jak wspomnial poprzednik.
Teraz widze ze w nowych wersjach poszli na sposob i bez wzgledu na czas brania pakietu nie zaoszczedzisz za wiele. Musze to przeliczyc, ale w ramach BF sie i tak oplaca, bez obnizki faktycznie jak piszesz to nie oplacalne.

Ciekawi mnie inna sprawa. Jezeli oni w ramach pakietu oferuja 2x przeglad z olejem i 1 x przeglad bez oleju, a do tego 1x wymiana plynu hamulcowego, 1x swiece, 1x filtr kabina i 1x filtr powietrza, to czy jezeli wg ich planu wychodzi wymiana filtra kabinowego, ale juz raz zuzylismy darmowa wymiane, to czy moge odmowic wymiany i samemu wymienic, a im pozwolic zrobic tylko to co darmowe ? Podobnie plyn hamulcowy, ktory wymienia w pierwszym z serwisow pakietu, a druga wymiana wyjdzie w drugim roku pakietu i bylaby platna. Czy moge powiedziec prosze nie wymieniac ?? Co wy na to ?? Juz po gwarancji bedzie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Rafiner

Blues Brothers pisze:
21 paź 2024, 9:27
@Rafiner , nie ma wytłumaczenia dla takiej pisowni. Niejaki Karol Libelt napisał : "Naród żyje, dopóki język jego żyje, bez języka nie ma narodu." Smartfon potrafi zepsuć nasz tekst, ale też potrafi go poprawić.
Klepie na telefonie, wiec nie przejmuje sie literowkami czy stylistyka. Na lapku to co innego.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Najwyższa pora zacząć się przejmować, bo zamiast zrobić komuś łaskę, będziesz robił laske
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
Skylla (21 paź 2024, 18:00)
Ocena: 4.76%

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Rafiner pisze:
21 paź 2024, 16:20
Kubawojcik pisze:
21 paź 2024, 13:28
Pakiety sa tak liczone by na tym statystycznie nie stracili. Pakiety z 2021 roku raz kosztowaly 999 zl w BF i byly cenowo zrownane z jednym serwisem olejowym, stad albo mialo sie serwis nieolejowy w gratisie, albo jak pisalem ja czy inni drugi serwis olejowy w gratisie, powiekszony jeszcze o wymiane swiec. Obowiazywal termin i przebieg jak wspomnial poprzednik.
Teraz widze ze w nowych wersjach poszli na sposob i bez wzgledu na czas brania pakietu nie zaoszczedzisz za wiele. Musze to przeliczyc, ale w ramach BF sie i tak oplaca, bez obnizki faktycznie jak piszesz to nie oplacalne.

Ciekawi mnie inna sprawa. Jezeli oni w ramach pakietu oferuja 2x przeglad z olejem i 1 x przeglad bez oleju, a do tego 1x wymiana plynu hamulcowego, 1x swiece, 1x filtr kabina i 1x filtr powietrza, to czy jezeli wg ich planu wychodzi wymiana filtra kabinowego, ale juz raz zuzylismy darmowa wymiane, to czy moge odmowic wymiany i samemu wymienic, a im pozwolic zrobic tylko to co darmowe ? Podobnie plyn hamulcowy, ktory wymienia w pierwszym z serwisow pakietu, a druga wymiana wyjdzie w drugim roku pakietu i bylaby platna. Czy moge powiedziec prosze nie wymieniac ?? Co wy na to ?? Juz po gwarancji bedzie.
Żeby zrobić 2x olej to musisz kupic pakiet w momencie jak komp pokazuje juz serwis. Wtedy robisz od razu olej i pozniej po 2 latach na sam koniec pakietu drugi raz.

Pakiet oplaci sie chyba tylko jak podczas jego trwania wymienia ci swiece i olej w dsg jak masz dq381.

Ja zaplacilem niecale 2k za pakiet i wymienili mi 1x olej i 1x zrobili przeglad z wymiana filtra kabiny. Bez pakietu zaplacilbym ok 1500zl.

Rafiner

Kubawojcik pisze:
21 paź 2024, 21:17
Żeby zrobić 2x olej to musisz kupic pakiet w momencie jak komp pokazuje juz serwis. Wtedy robisz od razu olej i pozniej po 2 latach na sam koniec pakietu drugi raz.

Pakiet oplaci sie chyba tylko jak podczas jego trwania wymienia ci swiece i olej w dsg jak masz dq381.

Ja zaplacilem niecale 2k za pakiet i wymienili mi 1x olej i 1x zrobili przeglad z wymiana filtra kabiny. Bez pakietu zaplacilbym ok 1500zl.
Zgoda. Zeby najwiecej zyskac termin przegladu musi zgrywac sie z BF. Mi sie przypadkiem tak zgrywa i skorzystalem ostatnio na tym. Wowczas z 2 letniego pakietu wyciagales 100%. Teraz jak zrobili zakres z iloscia czynnosci nie jest tak rozowo. Dalej sie oplaca, ale mniej.
Za to wprowadzili pakiet 36 miesiecy za cene tylko 200 zl drozsza od tego 24. Tu zdazysz zrobic dwa serwisy olejowe, ale wchodzi kilka czynnosci, ktore sa w liczbie 2, a pakiet obejmuje tylko po 1 czynnosci. Stad pytalem sie o wasze doswiadczenia, czy w ramach przegladu moge nie wymieniac filtra albo plynu hamulcowego mimo ze jest w planie i pozniej samemu to zrobic. Ponad 200 zl za filtr kabinowy czy powietrza z wymiana to duzo zwazywszy na to, ze wymienisz to samemu ze srubokretem w 5 minut, bez dodatkowych urzadzen czy wiedzy.

ODPOWIEDZ