Rezonans i brzęczenie od 2100 do 2400 obr./min.

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Rezonans i brzęczenie od 2100 do 2400 obr./min.

Post autor: flash »

rgoliat pisze:
15 kwie 2025, 16:49
Ostatnio i ja u siebie zacząłem słyszeć delikatny rezonansu okolicy kolumny kierowniczej. Wczoraj w wolnej chwili postanowiłem zerknąć i poszukać przyczyny. Okazało się, że winowajcą jest plastikowy element rozdzielający nawiew powietrza na stopy kierowcy. Widocznie mocowanie wyrobiło się i jest delikatny luz, który podczas jazdy po nierównościach wpada w wibrację. Wystarczyło na razie usztywnić ten element i w kabinie cisza.
A podpowiesz proszę, w którym dokładnie to jest miejscu i jak tam się dostać? :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rgoliat
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: rgoliat »

Jak wsadzisz głowę pod deskę przy pedałach i spojrzysz do góry to zobaczysz odlew plastiku z kilkoma wylotami nawiewu. Tam nic innego nie ma, poza poduszką na kolana, to jest zaraz za nią.
Za ten post autor rgoliat otrzymał podziękowanie:
flash (16 kwie 2025, 23:47)
Ocena: 4.76%

tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tobi »

BananBe pisze:
17 lut 2025, 17:11
W okolicach wakacji też polowałem na podobnego „świerszcza”. Brzęczenie wydawało się pochodzić zza kierownicy, lewego słupka A, czasem kokpitu centralnego. Na postoju dało się to wywołać odblokowując ustawienie kierownicy i energiczne przesuwać ją między max i min w każdym kierunku. W każdym razie rezonans pochodził od poduszki kolanowej kierowcy. Miałem jechać do ASO ale po paru dociśnięciach i poruszaniu tej plastikowej obudowy znalazła swoje miejsce i zamilkła. Sprawdźcie u siebie.
Tak, to finalnie ten plastik. Udało mi się w połowie rozwiązać problem, bo czasami niestety powraca.
Dzięki za podzielenie się informacją!

ODPOWIEDZ