A podpowiesz proszę, w którym dokładnie to jest miejscu i jak tam się dostać?rgoliat pisze: ↑15 kwie 2025, 16:49Ostatnio i ja u siebie zacząłem słyszeć delikatny rezonansu okolicy kolumny kierowniczej. Wczoraj w wolnej chwili postanowiłem zerknąć i poszukać przyczyny. Okazało się, że winowajcą jest plastikowy element rozdzielający nawiew powietrza na stopy kierowcy. Widocznie mocowanie wyrobiło się i jest delikatny luz, który podczas jazdy po nierównościach wpada w wibrację. Wystarczyło na razie usztywnić ten element i w kabinie cisza.
Rezonans i brzęczenie od 2100 do 2400 obr./min.
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Re: Rezonans i brzęczenie od 2100 do 2400 obr./min.
- rgoliat
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Jak wsadzisz głowę pod deskę przy pedałach i spojrzysz do góry to zobaczysz odlew plastiku z kilkoma wylotami nawiewu. Tam nic innego nie ma, poza poduszką na kolana, to jest zaraz za nią.
- Ocena: 4.76%
-
tobi
- Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Tak, to finalnie ten plastik. Udało mi się w połowie rozwiązać problem, bo czasami niestety powraca.BananBe pisze: ↑17 lut 2025, 17:11W okolicach wakacji też polowałem na podobnego „świerszcza”. Brzęczenie wydawało się pochodzić zza kierownicy, lewego słupka A, czasem kokpitu centralnego. Na postoju dało się to wywołać odblokowując ustawienie kierownicy i energiczne przesuwać ją między max i min w każdym kierunku. W każdym razie rezonans pochodził od poduszki kolanowej kierowcy. Miałem jechać do ASO ale po paru dociśnięciach i poruszaniu tej plastikowej obudowy znalazła swoje miejsce i zamilkła. Sprawdźcie u siebie.
Dzięki za podzielenie się informacją!