Tylne światła dzienne w Atece i nowe przepisy

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Tylne światła dzienne w Atece i nowe przepisy

Post autor: kmw »

rybsko pisze:
25 lis 2025, 19:59
Nie wiem czy rozumiem wizjonerstwo opisywane w tym wątku, natomiast wszelkie regulacje poprawiające widoczność auta są OK. Nie wiem też co trzeba mieć w głowie (albo jakie zajęcie ewentualnie) żeby intencjonalnie widoczność auta obniżać...
Jeśli do mnie pijesz, to napisałem to tak z przymrużeniem oka, dałem też odpowiednie emotikonki, żeby nikt za poważnie nie wziął tego tematu :D
Napisałem, że czytałem tu o takich przypadkach, czyli można znaleźć wśród nas takich, co chcieliby obniżyć widoczność auta :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw

tomal218 pisze:
25 lis 2025, 20:45
Niewiem czy jest jakiś lekarz który wyleczy degeneratów którzy mylą homologację auta z przepisami państwa leczcie się debile bo widzę ze coraz więcej idotow opisuje problemy których nie ma a to tylko ich urojenia bo maja coś z głową
Jeśli pisałeś o mnie, to już tłumaczę mój przekaz :)
Ktoś kiedyś wystąpił o homologację dla Ateki, gdzie w odróżnieniu od innych modeli z Seata/Cupry i chyba większości z popularnych aut grupy VAG klepnięte zostało, że mają działać tylne światła w trybie dziennym i tak już zostało (pomimo niezadowolenia niektórych, według których nie ma to sensu, bo im się światła z tyłu zużywają, a w innych autach nie) i to akurat się zbiegło ze zmianą przepisów po kilku latach odkąd Ateka tam ma - tyle, nie było tu żadnego mylenia homologacji z przepisami, ale jak dzisiaj jeszcze raz przeczytasz mój wpis, to zapewne sam do tego dojdziesz.

Awatar użytkownika
kmw

Misiek pisze:
26 lis 2025, 1:45
Endrju pisze:
25 lis 2025, 17:35
A kto mierzy te luksy? Bo Tiguan zeszłoroczny nie ma świateł zapalonych przy dzienych?
Nie wiem jak jest w Tiguanie, ale w Atekach czujnik światła zewnętrznego jest prawdopodobnie "za lusterkiem", razem z kamerą. Co ciekawe, to ostatnio bardzo często automatyka "zachęca mnie" do włączenia pełnych świateł mijania, kiedy na moje oczy jest zdecydowanie wystarczająco jasno, także prawdopodobnie ten limit 7000 luxów / lumenów, to trochę za dużo. W Galaxy był taki dzyndzelek tuż przy szybie przedniej na środku deski rozdzielczej.
Nowy Tiguan był dostępny, a zatem i homologowany przed wrześniem 2024.
To co opisujesz, czyli włączanie świateł mijania to inna kwestia, ale to jest regulowane w ustawieniach Ateki, czy chcesz, żeby się zapalało wcześnie, średnio, czy późno.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

kmw pisze:
26 lis 2025, 11:30
Misiek pisze:
26 lis 2025, 1:45
Endrju pisze:
25 lis 2025, 17:35
A kto mierzy te luksy? Bo Tiguan zeszłoroczny nie ma świateł zapalonych przy dzienych?
Nie wiem jak jest w Tiguanie, ale w Atekach czujnik światła zewnętrznego jest prawdopodobnie "za lusterkiem", razem z kamerą. Co ciekawe, to ostatnio bardzo często automatyka "zachęca mnie" do włączenia pełnych świateł mijania, kiedy na moje oczy jest zdecydowanie wystarczająco jasno, także prawdopodobnie ten limit 7000 luxów / lumenów, to trochę za dużo. W Galaxy był taki dzyndzelek tuż przy szybie przedniej na środku deski rozdzielczej.
Nowy Tiguan był dostępny, a zatem i homologowany przed wrześniem 2024.
To co opisujesz, czyli włączanie świateł mijania to inna kwestia, ale to jest regulowane w ustawieniach Ateki, czy chcesz, żeby się zapalało wcześnie, średnio, czy późno.
A czy może bez marnowania czasu na klikanie pamiętasz może gdzie to ustawienie mogę znaleźć, bo może faktycznie zmiana "czułości" by tu pomogła ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
kmw

Misiek pisze:
26 lis 2025, 10:59
Kierunkowskazy tylne : małe, nisko i do tego jeszcze zwykłe, żarówkowe = Hyundai Tucson, na samym dole zderzaka. Kto to wymyślił, to nie mam pojęcia. Przecież kierunkowskazy są wbrew pozorom tak samo ważne, jak hamulce. Za to przednie do jazdy dziennej, według mnie rewelacja.

Nie wiem czy kiedykolwiek widziałeś taki wynalazek jako przednie do jazdy dziennej : pasek dwucentymetrowej wysokości i długości ze 20 cm, a żeby było lepiej, to świecący o wiele gorzej niż nawet najsłabszy pasek LED na metry. Niestety nadal widuję takie modyfikacje, rzadziej niż kiedyś, ale jeszcze widuję. Dopiero z na prawdę bliska, i do tego jeszcze pod odpowiednim kątem, widać, że taki wynalazek w ogóle świeci, ale użytkownik twierdzi, że przecież ma zapalone.
Taaa, zawsze też mnie razi taki widok Tucsona - dodatkowo nowoczesne auto, które w tamtym roku miało face lifting, a oni nadal pakują tam żarówkę do wersji poniżej N-line.
Są też inne przypadki, ostatnio widziałem jakąś chyba tańszą wersję nowego Passata albo Tiguana - nie pamiętam, ale była to grupa VAG i zamiast długiego, czy dynamicznego kierunkowskazu z tyłu miał krótki kilku centymetrowy ledowy kierunkowskaz, który ginął przy zapalonych czerwonych też ledowych mocnych świateł z tyłu z układem takim, że okalał ten mało widoczny kierunkowskaz.

Te aftermarketowe światła DRL, o których piszesz, to faktycznie była kiedyś plaga, z 10-13 lat temu praktycznie na każdym aucie używanym. Pół biedy jeśli to były jakieś markowe np. Philips albo Osram (które były sporo droższe w porównaniu z chińskimi). Na ulicach było widać, że albo to już nie świeci częściowo lub w całości albo ilość tego światła jest jakby to powiedzieć delikatnie - skromna :D
Też się ostatnio zastanawiałem, że dzisiaj praktycznie tego już się nie widuje, pewnie dlatego, że w dużej mierze ludzie wymienili auta na nowsze, a te już od ładnych paru lat mają dzienne fabryczne, a reszta która nadal jeździ starszymi autami po kilku wymianach krótko działających takich tanich "lampek" odpuściła z ekonomicznego lub praktycznego względu i jeździ dzisiaj na zwykłych światłach mijania.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (26 lis 2025, 23:40)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw

Misiek pisze:
26 lis 2025, 11:43
A czy może bez marnowania czasu na klikanie pamiętasz może gdzie to ustawienie mogę znaleźć, bo może faktycznie zmiana "czułości" by tu pomogła ?
Pewnie, Pojazd --> Ustawienia --> Światło --> Czas włączenia:

Obrazek
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (26 lis 2025, 23:41)

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

kmw pisze:
26 lis 2025, 12:03
Misiek pisze:

Obrazek
Bardzo dziękuję za pomoc, fotkę i zaangażowanie, poświęcenie czasu. W międzyczasie sam dzisiaj po pracy poklikałem i odnalazłem to ustawienie. Już zapomniałem nawet, że takie jest, ponieważ nie korzystam z ustawienia świateł na Auto, bo w garażu mam ciemnawo i dwa razy dziennie by mi się całkowicie niepotrzebnie na minutę lub mniej włączały mijania. Niestety w drodze powrotnej i kilku parkowaniach nic to nie dało, ponieważ prawdopodobnie jednak było za ciemno, bo od wczoraj wieczór i przez dosłownie cały dzisiejszy dzień u mnie padało. Może kiedyś, jak będzie jaśniej, to będzie widoczna jakaś zmiana.

A tak w ogóle, to w tym wypadku według mnie określenie włączenia świateł jako "wcześnie" lub "późno" jest co najmniej trochę niefortunne. Ostrzeżenie o hamującym pojeździe, czy inne podobne, to rozumiem, ale przy światłach ? A tak swoją drogą, to ciekaw jestem jak z założenia to ma działać ? Jak pojawi się ciemniej (na przykład wjazd do tunelu, czy jak u mnie ciemnawy garaż), to automatycznie włączy światła mijania natychmiast lub po na przykład 5 sekundach ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

kmw pisze:
26 lis 2025, 11:21
rybsko pisze:
25 lis 2025, 19:59
Nie wiem czy rozumiem wizjonerstwo opisywane w tym wątku, natomiast wszelkie regulacje poprawiające widoczność auta są OK. Nie wiem też co trzeba mieć w głowie (albo jakie zajęcie ewentualnie) żeby intencjonalnie widoczność auta obniżać...
Jeśli do mnie pijesz, to napisałem to tak z przymrużeniem oka, dałem też odpowiednie emotikonki, żeby nikt za poważnie nie wziął tego tematu :D
Napisałem, że czytałem tu o takich przypadkach, czyli można znaleźć wśród nas takich, co chcieliby obniżyć widoczność auta :)
Przepraszam, jeżeli tak to zabrzmiało. Nie pisałem w żadnym innym sensie, niż dosłowny - do niczego nie piję - nie zrozumiałem po prostu genezy wątku, tej części z homologacjami itp. Odniosłem się do tego wyłącznie żeby pokazać, że idę nieco w offtop względem pierwotnych postów :) Pozdrawiam
Za ten post autor rybsko otrzymał podziękowanie:
kmw (27 lis 2025, 9:34)

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Misiek pisze:
26 lis 2025, 23:54
kmw pisze:
26 lis 2025, 12:03
Misiek pisze:

Obrazek
Bardzo dziękuję za pomoc, fotkę i zaangażowanie, poświęcenie czasu. W międzyczasie sam dzisiaj po pracy poklikałem i odnalazłem to ustawienie. Już zapomniałem nawet, że takie jest, ponieważ nie korzystam z ustawienia świateł na Auto, bo w garażu mam ciemnawo i dwa razy dziennie by mi się całkowicie niepotrzebnie na minutę lub mniej włączały mijania. Niestety w drodze powrotnej i kilku parkowaniach nic to nie dało, ponieważ prawdopodobnie jednak było za ciemno, bo od wczoraj wieczór i przez dosłownie cały dzisiejszy dzień u mnie padało. Może kiedyś, jak będzie jaśniej, to będzie widoczna jakaś zmiana.

A tak w ogóle, to w tym wypadku według mnie określenie włączenia świateł jako "wcześnie" lub "późno" jest co najmniej trochę niefortunne. Ostrzeżenie o hamującym pojeździe, czy inne podobne, to rozumiem, ale przy światłach ? A tak swoją drogą, to ciekaw jestem jak z założenia to ma działać ? Jak pojawi się ciemniej (na przykład wjazd do tunelu, czy jak u mnie ciemnawy garaż), to automatycznie włączy światła mijania natychmiast lub po na przykład 5 sekundach ?
To nie jest czas, późno jest równoważne najciemniej.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

kmw pisze:
26 lis 2025, 11:26
tomal218 pisze:
25 lis 2025, 20:45
Niewiem czy jest jakiś lekarz który wyleczy degeneratów którzy mylą homologację auta z przepisami państwa leczcie się debile bo widzę ze coraz więcej idotow opisuje problemy których nie ma a to tylko ich urojenia bo maja coś z głową
Jeśli pisałeś o mnie, to już tłumaczę mój przekaz :)
Ktoś kiedyś wystąpił o homologację dla Ateki, gdzie w odróżnieniu od innych modeli z Seata/Cupry i chyba większości z popularnych aut grupy VAG klepnięte zostało, że mają działać tylne światła w trybie dziennym i tak już zostało (pomimo niezadowolenia niektórych, według których nie ma to sensu, bo im się światła z tyłu zużywają, a w innych autach nie) i to akurat się zbiegło ze zmianą przepisów po kilku latach odkąd Ateka tam ma - tyle, nie było tu żadnego mylenia homologacji z przepisami, ale jak dzisiaj jeszcze raz przeczytasz mój wpis, to zapewne sam do tego dojdziesz.
Nie było mowy o tobie tylko o gościach którzy się czepiają jak ktoś wyłączy tył pozycje bo tu takich prawilniakow nie brakuje pozdro
Za ten post autor tomal218 otrzymał podziękowanie:
kmw (27 lis 2025, 9:35)
oso soplón !!! :lol:

ODPOWIEDZ