To wierutna bzdura jest...to nie jest żywy organizm, żeby się do czegoś przyzwyczajał. A w serwisach wygłaszają sobie rozmaite teorie spod dużego palca i tak było, jest i będzie...Poza tym ASO nie jest zobowiązane do zalewania tylko olejami OEM, może to być dowolny olej, byle zgodny z normą i posiadający aprobatę producenta, dlatego zalewają w danym momencie to, co im się najbardziej opłaca, by za miesiąc polecać już inny produkt. Co do norm (w instrukcji pojazdu masz to wyszczególnione), dla 1.5TSI wskazana jest norma 508.00 (0w20) i dopuszczalna 504.00 (0w30/5w30). Silnik ten poradzi sobie z każdą lepkością zapewniając odpowiednie ciśnienie niezależnie od obrotów i lepkości oleju, bo zastosowano w nim pompę oleju o zmiennym wydatku, sterowaną elektronicznie.Rafiner pisze: ↑04 lis 2021, 16:20Sailor88 o co może chodzić z tym że niby przechodząc z 0W20 na 0W30 to nie można wrócić na 0W20 ? Taki temat zarzucili mi dzisiaj w ASO przy umawianiu na serwis po 2 latach. Jak wymieniałem olej po roku, to zalali 0W30 bez gadania o jakimś przechodzeniu z jednego na drugi itp.
W innym ASO mi powiedzieli, że oni zalewają 0W20, co by nie było problemów z gwarancją.
A dzisiaj w kolejnym powiedzieli, że zalewają 5W30 Egde Castrola.
Normalnie parodia.
P.S. W moim mieście ASO na początku miało trzy oleje do wyboru (OEM-wtedy Castrol, Shell i Motul), potem zostali przy Motul'u, a teraz tylko OEM), a ja zawsze przyjeżdżałem za swoim.