Ładowanie akumulatora EFB

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Re: Ładowanie akumulatora EFB

Post autor: tomal218 »

Temat rzeka :lol: :lol: :lol:

oso soplón !!! :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

sailor 88 pisze:
13 gru 2021, 23:33
Jeżeli tylko jest taka możliwość, czyli czas w którym auto nie jeździ, warto zostawić akumulator pod ładowarką dłużej, pomimo tego, że urządzenie pokazuje 100% naładowania. W trybie konserwacyjnym (podtrzymania) ładowarki automatyczne utrzymują napięcie około 13,6-13,8V przy natężeniu 100mA. To niby niewiele, ale nawet tak niskie parametry są skuteczne w odbudowie utraconego ładunku, tylko wymagają czasu. Wyższe parametry ładowania przyspieszają cały proces, ale zwykle przekraczają próg gazowania, co skutkuje utratą wody, którą nie we wszystkich typach akumulatorów da się uzupełnić.
Sailor88 jestem po 4 dniu jeżdżenia z urządzonkiem. Przedwczoraj i wczoraj zrobiłem jak mówiłeś. Podłączyłem wieczorem do rana na ok 12 godzin. I tak ładowarka wchodzi na 14.7V i po 2 godz przechodzi w Care i ma 13.97-14.00 V całą noc. Niby ok.
A teraz zagwozdka. Jak włączę program to na telefonie pokazuje 12.38-12.40V - odczyt bieżący. Myślę mało. Ale jak patrzę na historyczną krzywą trendu w aplikacji, to jest 12.67-12.70V, nie ma tych 12.38-12.40. Tak jakby w kółku pokazuje 0.3 V mniej niż zapisze w trendach.
Acha jeżdżę na odpiętym kabelku i po zapaleniu mam 14.55-14.60 V co jest dobre. Ani nie rośnie, ani nie spada, czyli inteligentne ładowanie w piz..... poszło. Nic nie przeładowuje.

Czy Ty masz jakieś przekłamania w aplikacji ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Rafiner pisze:
16 gru 2021, 19:01
Czy Ty masz jakieś przekłamania w aplikacji ?
Nie, u mnie pokazuje idealnie. Mam na stałe podpięty woltomierz z podglądem w kabinie i odczyty "w kółku" na smartfonie pokrywają się, podobnie jak podczas ładowania prostownikiem, na jego wyświetlaczu też napięcie jest takie same. Zaraz po zamontowaniu urządzenia sprawdziłem poprawność jego wskazań za pomocą miernika o dużej dokładności i różnice dotyczą tyko drugiego miejsca po przecinku. Pamiętaj tylko, aby pomiar bieżący robić bez wybudzania sterowników, bo wtedy spada napięcie na skutek poboru prądu tzn. rano podchodzisz do auta i przed otwarciem drzwi łączysz się smartfonem z urządzeniem i odczytujesz wartość napięcia akumulatora, bo po wejściu napięcie spadnie właśnie o mniej więcej 0,3V. Poprawność kalibracji urządzenia sprawdzisz podłączając miernik do biegunów akumulatora, sprawdzając w tym samym momencie w aplikacji. Ta pozorna rozbieżność wynika z małej rozdzielczości wykresu w aplikacji...oś czasu jest bardzo "gęsta" i trudno wychwycić takie spadki, dlatego napięcie rozruchu jest na innym wykresie (dużej rozdzielczości) w innej zakładce i dopiero tam widać spadki. Na wykresie dziennym jest tylko mały ząbek do dołu, bo jeden centymetr na osi czasu to dwie godziny, a na wykresie rozruchu jeden centymetr to jedna sekunda...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Misiek (17 gru 2021, 10:50)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Rafiner

Sprawdzałem przed wybudzeniem raczej, b zbliżałem się do auta i skanowałem BT. Łapie z 10m odczyt na niebiesko i pokazuje właśnie 12.4V i skacze 12.38-12.42 V. A jak przeglądam trendy, to przesuwam i patrzę na odczyty. Ani razu nie pokazuje mi się 12.4V, zawsze to ok 0,3V więcej. Z jednej strony dobrze, bo wskazywałoby to, że ładuje się i jest full, ale z drugiej właśnie co pokzuje odczyt bieżący i dlaczego potencjalnie źle ? Muszę skonfrontować z innym miernikiem. Czy taki za 30zł z alledrogo warto kupić ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Rafiner pisze:
17 gru 2021, 9:16

...
Czy taki za 30zł z alledrogo warto kupić ?
Nie wiem co na to Sailor i jego wiedza, ale ja jak jeszcze trochę bawiłem się elektroniką, to wielokrotnie czytałem i słyszałem, że ceny mierników do poprawnego pomiaru zaczynają się (na dzisiejsze ceny) od co najmniej 80 - 100 zł (minimum, oczywiście cyfrowy, nie wychyłowy), a do na prawdę dokładnego, to już powyżej 150. Takie najtańsze za 30 - 50 zł to zdecydowanie tylko jako wskaźnik, a nie poważny, dokładny miernik. Jeżeli masz u siebie jakiś sklep z elektroniką, czy miernikami, to możesz z ciekawości zapytać, zadzwonić co by polecali, w jakiej cenie, do prawidłowych pomiarów do dwóch miejsc po przecinku.

PS : Co nie oznacza, że nie można trafić, nie istnieją, mierniki zarazem i tanie, i prawidłowo, dokładnie, mierzące.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2021, 1:59 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
sailor 88

Rafiner pisze:
17 gru 2021, 9:16
Muszę skonfrontować z innym miernikiem. Czy taki za 30zł z alledrogo warto kupić ?
Dokładnie tak zrób, a co do mierników, to nawet te tanie nie są takie złe, ale po zakupie warto sprawdzić jego wskazania z miernikiem dobrej klasy. Nawet gdyby były drobne rozbieżności, z reguły po otwarciu obudowy dostępny jest potencjometr, którym można skalibrować wyświetlane wartości. Mam jeden taki najprostszy i jest OK, ale polecam jednak dołożyć 20zł do budżetu i kupić najlepszy z najtańszych (zaszalej i zrób sobie prezent na święta ;) )
https://allegro.pl/oferta/miernik-pradu ... 9945195912
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
Rafiner (17 gru 2021, 12:44)

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

Również polecam miernik firmy Uni-T. Super wykonane jak za tą kasę . Ja kupiłem ostatnio model UT33D+ masz w nim dodatkowo funkcje wykrywania kabli w ścianie. No ale najlepiej sam zobacz czego potrzebujesz i wybierz odpowiedni dla siebie
Za ten post autor mczelny2401 otrzymał podziękowanie:
Rafiner (17 gru 2021, 12:44)

Rafiner

Zakupiłem, jutro będzie. Wersja D. Miałem remont z 2 lata temu i już nie pamiętam gdzie kable idą :-) Od Mikołaja dużo prezentów sobie robie. Kupiłem chemie do mycia auta, parownicę Karchera, nowy podnośnik, miernik BT, a teraz ten stacjonarny. Mam jeszcze 2 auta w gospodarstwie, to się przyda.
Jak pomierzę, to napiszę co i jak.

Awatar użytkownika
sailor 88

Rafiner pisze:
17 gru 2021, 12:48
Zakupiłem, jutro będzie. Wersja D. Miałem remont z 2 lata temu i już nie pamiętam gdzie kable idą :-) Od Mikołaja dużo prezentów sobie robie. Kupiłem chemie do mycia auta, parownicę Karchera, nowy podnośnik, miernik BT, a teraz ten stacjonarny. Mam jeszcze 2 auta w gospodarstwie, to się przyda.
Jak pomierzę, to napiszę co i jak.
To chyba musiałeś być bardzo grzeczny w tym roku :lol:...

Rafiner

Oczywiście, że tak. Zwłaszcza jak to ja sam wyznaczam kryteria 😉 🤣

ODPOWIEDZ