Czy łatwo ukraść Atekę?
-
xipil
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Czy łatwo ukraść Atekę?
"Choć metoda "na walizkę" znana jest już od lat, problem wciąż jest aktualny. Ekspertom z ADAC tylko 3 z 237 samochodów nie udało się otworzyć i uruchomić urządzeniem, które można zbudować za niecałe 500 zł. To najnowszy samochód elektryczny Jaguara - model i-Pace - oraz dwa Land Rovery: Discovery i Range Rover. Brytyjczycy w module obsługującym system bezkluczykowy zastosowali chip, który mierzy czas potrzebny do nawiązania połączenia z kluczykiem. Nie reaguje on na przedłużacze sygnału. Aż trudno uwierzyć, że tak proste i skuteczne rozwiązanie nie znalazło zastosowania również u innych producentów."
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Czy dobrze rozumiem że jeżeli nie były dobierane żadne opcje to Xpirience nie posiada alarmu i mamy tylko jedno zabezpieczenie - immobilajzer?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Ja wziąłem fabryczny alarm, choć w opinii niektórych nie stanowi on dla fachowca większej przeszkody. Tyle że kto by się połasił na Atekę? Raczej nie jest to samochód pożądany przez złodziei.
- Ocena: 4.76%
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Bardziej mi chodzi o wymóg do ubezpieczenia bo jak wpiszą 2 zabezpieczenia a jest tylko jedno to może być problem z wypłatą ew. odszkodowania.
Dla mnie wystarczy że samochód jest zamknięty i żadne inne zabezpieczenie nie jest mi potrzebne. To ochroni przed pijakami bo dla profesjonalistów żadne z seryjnych zabezpieczeń nie stanowi przeszkody co najwyżej wydłuża czas o jakieś sekundy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Dokladnie, do AC nie trzeba nic wiecej.
Odnosnie atrakcyjnosci dla zlodziei, to na czesci Ateka nadaje sie jako dawca do Golfa, Tiguana, Octavii, Karoqa, moze i Kamiqa i Passata. Roznego rodzaju silowniki, wlaczniki, silnik I skrzynia, hamulce, zawieszenie, radary, czujniki sa najprawdopodobniej wspolne dla tych aut i moga byc wykorzystane na rynku wtornym, stad wg mnie na dwoje babka wrozyla.
Trzeba miec AC, a jak ktos bardzo sie martwi to ewentualnie cos w stylu zabezpiecz auto. Ateka jest za slabym kaskiem by sie chcialo gosciom w lawety bawic. Jak nie odjada to zostawia. Raczej nic wiecej nie pomoze.
Odnosnie atrakcyjnosci dla zlodziei, to na czesci Ateka nadaje sie jako dawca do Golfa, Tiguana, Octavii, Karoqa, moze i Kamiqa i Passata. Roznego rodzaju silowniki, wlaczniki, silnik I skrzynia, hamulce, zawieszenie, radary, czujniki sa najprawdopodobniej wspolne dla tych aut i moga byc wykorzystane na rynku wtornym, stad wg mnie na dwoje babka wrozyla.
Trzeba miec AC, a jak ktos bardzo sie martwi to ewentualnie cos w stylu zabezpiecz auto. Ateka jest za slabym kaskiem by sie chcialo gosciom w lawety bawic. Jak nie odjada to zostawia. Raczej nic wiecej nie pomoze.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Zgadza się, ale czy nie zauważyłeś, że wtedy składka jest wyższa, bo ja kiedyś bawiłem się kalkulatorem i w dwóch samochodach tak wychodziło.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Nie wiem, jak teraz, ale kilkanaście lat temu wymagano dwóch zabezpieczeń antykradzieżowych. Tak więc, chociaż formalnie autoalarm nie był wymagany, ale najczęściej to właśnie autoalarm obok immobilizera był wymieniany jako jedno spośród wymaganych zabezpieczeń.
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Ja słyszałem, że dla nowych aut rzeczywiście jest taki obowiązek. Ja ubezpieczam mojego leona w Hestii od początku (będzie już 5 lat i za chwilę kupię na 6) i nigdy nie miałem zwyżki za auto alarm. Natomiast mój przyjaciel musiał domontować do Formentora alarm (już po "odebraniu" auta) bo już ubezpieczyciel tego wymagał. Kiedyś miałem w aucie autoalarmy, zarówno te z fabryki jak i dokładane w warsztatach i każdy po jakimś czasie świrował. Raz się załączał a raz nie. Zaczynał wyć w nocy całkowicie bez powodu. A jeszcze innym razem nie dogadał się z imobilaizerem i mi auta nie chciał odpalić.
Mnie się wydaje, że jak złodziej ma chrapkę na auto to i tak je ukradnie bo teraz już goście nie idą z byle cegłą na robotę. To już bardziej informatycy. Zresztą wystarczy metoda na aktówkę i auta nie ma. Tutaj żaden autoalarm nie pomoże. Nawet jak autoalarm zaczyna wyć to ludzie mają na to wyrypane. Zamiast autoalarmu już lepiej by było zainstalować lojack. Jak teraz patrzę to cena wynosi 2700 zł brutto. Nie wiem czy są jakieś roczne opłaty, ale nadal, jest to lepsze zabezpieczenie od koguta.
Mnie się wydaje, że jak złodziej ma chrapkę na auto to i tak je ukradnie bo teraz już goście nie idą z byle cegłą na robotę. To już bardziej informatycy. Zresztą wystarczy metoda na aktówkę i auta nie ma. Tutaj żaden autoalarm nie pomoże. Nawet jak autoalarm zaczyna wyć to ludzie mają na to wyrypane. Zamiast autoalarmu już lepiej by było zainstalować lojack. Jak teraz patrzę to cena wynosi 2700 zł brutto. Nie wiem czy są jakieś roczne opłaty, ale nadal, jest to lepsze zabezpieczenie od koguta.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
-
overheat
- Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Profesjonalista i tak przychodzi z zagłuszaczem GSM i GPS. Szkoda pieniędzy.