Właśnie informacji na temat NAOCK Shella av-l też szukałem, ale tak na szybko nie udało się znaleźć. Dziwne w sumie przy tym oleju są powszechne narzekania na jego znikanie (wynik obiegowych opinii i samosprawdzających się oczekiwań?). Niektórzy sugerują, że NOACK przy gorszych bazach może szybko wzrosnąć, ale... to pewnie takie tez palcem pisane po wodzie.
Ja chyba w takim razie zamawiam Ravenola (VMP) i tyle. Skoro sam stosujesz, to naturalnie domyślam się że widzisz jakiś sens w wyższej cenie, a jak kiedyś pisałem 100-150zł różnicy /10-15tyś km to jest niewielka różnica.
Co do innych olejów z listy, to pytanie bardziej na przyszłość - czy w razie czego brać olej spod znaku VW, a przy reszcie "produktów o dobrych parametrach" (kategoria 5w30) można brać cokolwiek, czy masz tam jakichś faworytów np z niższym od reszty NOACK, czy np dobrych właściwościach odprowadzania temperatury. Może najdzie mnie kiedyś na jakieś testy, czy coś, a nie będę co wymianę zawracał Ci głowy.
A i jeszcze jedno, odnotowałeś jakieś różnice temperatur przy testach kolejnych olejów?
Rafiner pisze: ↑23 sie 2022, 23:12To wszystko jest poj.... kilka jak nie kilkanascie lat "super" olejem do VW był Castrol. Potem przegrał przetarg i od 2 lat jest Shell. Moje auto było zalane 0W20, ale po roku, dwóch zalali 0W30. Więc leją co mają, a my się doktoryzujemy co lepsze 0W20 czy 0W30, a może 5W30 itd. Przy wymianach co roku lub 15 tys km max silnik ma jak w niebie wiec lejcie na co macie ochote byle w klasie albo co najlepsze wg forum. Na każdym roznice bedą pomijalne dla silnika przy 15/20 tys rocznie. Moj olej jest herbaciany, a za 3 miesiace wymieniam po 10 tyz km.
PS. Castrol od pewnego czasu był mocno hejtowany (raczej przesadnie). No, ale to wszystko rozbija się o konkretny olej - były też castrole chwalone. Motul też był gloryfikowany do czasu. To co napisałeś pokazuje, że być może warto śledzić temat zamiast np trzymać się 1 marki całe życie, czy ślepo zdawać się na to co powiedzą w ASO. Producent przecież też nie kieruje się interesem jednostki.