Harmonogram serwisowy
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Re: Harmonogram serwisowy
Musisz przed przegladem ogarnac i miec na to papier. Ojciec tak pojechal z wymienionym filtrem i mu i tak wymienili bo nie mial udokumentowanej wymiany.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Juz wiem chyba wszystko. Dzwonilem, pytalem.
Sprawa wyglada tak, pakiet serwisowy teraz to generalnie pic na wode, bo:
- robia tylko te rzeczy co sa w pakiecie. I tak sa 2 wymiany oleju z filtrem, ale jest tylko 1 serwis, wiec raz zrobimy serwis z wymiana oleju i do drugiej wymiany z pakietu nalezy doliczyc serwis lub go nie robic.
- jezeli w okresie pakietu wyjdzie drugi raz np wymiana plynu hamulcowego to musimy doplacic itd.
- jezeli mamy pechowy okres zakupu pakietu, to nie skorzystamy z wymiany filtra paliwa lub swiec i oni maja to w d…
- calosc czynnosci pokrywa sie z cena wiec jak czegos niw zrobimy to dla nich plus,
- jak wykorzystamy caly pakiet to i tak doplacimy na inne czynnosci ok 1100 zl.
Stad nasuwaja sie wnioski:
Pakiet na 24 miesiace kupiony w chwili wskazania serwisu auta, pozwalajacy nam na 2 krotna wymiane oleju ( chyba ze ktos jezdzi ponad 15 tys km to wczesniej wykorzysta) w BF za 1500 zl + doplata 1100 zl, jest oplacalny, bo zaplacimy za 3 serwisy 2600 zl.
Normalny serwis poza pakietem umawiany co roku, na 3 kolejne serwisy (olej/bez oleju/olej) z 2 razy plyn hamulcowy i dodatkowo swiece jezeli wiek lub przebieg wymaga, kosztuje ok 4000 zl.
Zakup serwisu na 24 miesiace w normalnej cenie nijak sie nie oplaca, chyba ze serwis pojdzie drastycznie w gore.
Dla serwisu na 36 miesiecy jest podobnie, a nawet gorzej bo szybciej znikaja czynnosci z pakietu i wiecej doplacamy ze swoich.
Mozna niby nie robic rzeczy spoza pakietu, ale oni to wpisuja w system. Jak jestesmy po gwarancji to moga co najwyzej wpisac i nam skoczyc, ale w gwarancji jestesmy zakladnikami.
Konczac moje wypociny, jest jedna konkluzja. Kazdy musi przeanalizowac sobie czy mu to pasi, w jakim jest momencie do BF, ile jezdzi i jak szybko mu pakiet zejdzie z czynnosciami, ale szalu nie ma. Cos co dawniej sie oplacalo, oni mieli pewnych klientow i oblozenie stacji ASO, a klient oszczedzal, teraz jest olewane. Kto przyjedzie to przyjedzie, a reszta niech sie pier…
Moze dla nowych aut to lepiej wyglada, bo rozdzielili wyraznie pakiety dla nowych i uzywanych.
Sprawa wyglada tak, pakiet serwisowy teraz to generalnie pic na wode, bo:
- robia tylko te rzeczy co sa w pakiecie. I tak sa 2 wymiany oleju z filtrem, ale jest tylko 1 serwis, wiec raz zrobimy serwis z wymiana oleju i do drugiej wymiany z pakietu nalezy doliczyc serwis lub go nie robic.
- jezeli w okresie pakietu wyjdzie drugi raz np wymiana plynu hamulcowego to musimy doplacic itd.
- jezeli mamy pechowy okres zakupu pakietu, to nie skorzystamy z wymiany filtra paliwa lub swiec i oni maja to w d…
- calosc czynnosci pokrywa sie z cena wiec jak czegos niw zrobimy to dla nich plus,
- jak wykorzystamy caly pakiet to i tak doplacimy na inne czynnosci ok 1100 zl.
Stad nasuwaja sie wnioski:
Pakiet na 24 miesiace kupiony w chwili wskazania serwisu auta, pozwalajacy nam na 2 krotna wymiane oleju ( chyba ze ktos jezdzi ponad 15 tys km to wczesniej wykorzysta) w BF za 1500 zl + doplata 1100 zl, jest oplacalny, bo zaplacimy za 3 serwisy 2600 zl.
Normalny serwis poza pakietem umawiany co roku, na 3 kolejne serwisy (olej/bez oleju/olej) z 2 razy plyn hamulcowy i dodatkowo swiece jezeli wiek lub przebieg wymaga, kosztuje ok 4000 zl.
Zakup serwisu na 24 miesiace w normalnej cenie nijak sie nie oplaca, chyba ze serwis pojdzie drastycznie w gore.
Dla serwisu na 36 miesiecy jest podobnie, a nawet gorzej bo szybciej znikaja czynnosci z pakietu i wiecej doplacamy ze swoich.
Mozna niby nie robic rzeczy spoza pakietu, ale oni to wpisuja w system. Jak jestesmy po gwarancji to moga co najwyzej wpisac i nam skoczyc, ale w gwarancji jestesmy zakladnikami.
Konczac moje wypociny, jest jedna konkluzja. Kazdy musi przeanalizowac sobie czy mu to pasi, w jakim jest momencie do BF, ile jezdzi i jak szybko mu pakiet zejdzie z czynnosciami, ale szalu nie ma. Cos co dawniej sie oplacalo, oni mieli pewnych klientow i oblozenie stacji ASO, a klient oszczedzal, teraz jest olewane. Kto przyjedzie to przyjedzie, a reszta niech sie pier…
Moze dla nowych aut to lepiej wyglada, bo rozdzielili wyraznie pakiety dla nowych i uzywanych.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2024, 22:26 przez Rafiner, łącznie zmieniany 1 raz.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Kubawojcik
Musza sobie jakos odbic na stratach na 5 letniej gwarancji
ostanio w aso podliczylem to juz prawie 20 kola jestem do przodu na naprawach gwarancyjnych
- rgoliat
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
To chyba nie jest aż tak jak piszesz.Kubawojcik pisze: ↑22 paź 2024, 13:15Musisz przed przegladem ogarnac i miec na to papier. Ojciec tak pojechal z wymienionym filtrem i mu i tak wymienili bo nie mial udokumentowanej wymiany.
Rok temu robiłem serwis po 4 latach, więc przyszykowałam się na wymianę świec, kupiłem oryginały po cenie o prawie połowę taniej niż liczył serwis. Wymieniłem osobiście filtr kabinowy ale już po wizycie.
W tym roku na wizycie osoba przyjmująca samochód zaczęła wyliczać co będą robić, padło że będzie wymiana świec bo już jest 60 kkm, na to odpowiadam przecież rok temu były wymieniane po 4 latach. Pan cofnął się łaskawie w historię i odpuścił, następną propozycją było wymiana filtra kabinowego na co że sam wymieniałem rok wcześniej i nie ma takiej potrzeby, więc też odpuścił i nie pytał się o żadne papiery na to.
Może chodzi tylko o to aby nabić trochę kasy dla firmy i co niektóre oddziały tak robią?
- Ocena: 4.76%
-
mczelny2401
- Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 37 razy
Pyłkowy i powietrza zawsze kupuje i wymieniam sam a na przeglądzie tylko ich o tym informuję by tam nie zaglądali bo już jest wymienione i po temacieKubawojcik pisze: ↑22 paź 2024, 13:15Musisz przed przegladem ogarnac i miec na to papier. Ojciec tak pojechal z wymienionym filtrem i mu i tak wymienili bo nie mial udokumentowanej wymiany.
- Za ten post autor mczelny2401 otrzymał podziękowanie:
- Rafiner (22 paź 2024, 22:15)
- Ocena: 4.76%
-
Rafiner
Ja robie tak samo, tyle ze przeciwpylkowy wchodzi w sklad pakietu i wymieniaja co 2 lata, wiec jego wymienialem w nieparzyste lata, powietrza nie wymieniali wcale, bo nie ma w zakresie pierwszych 5 lat bo 90 tys nie osiagam, ale ja sam wymieniam rok do roku.mczelny2401 pisze: ↑22 paź 2024, 21:13Pyłkowy i powietrza zawsze kupuje i wymieniam sam a na przeglądzie tylko ich o tym informuję by tam nie zaglądali bo już jest wymienione i po temacieKubawojcik pisze: ↑22 paź 2024, 13:15Musisz przed przegladem ogarnac i miec na to papier. Ojciec tak pojechal z wymienionym filtrem i mu i tak wymienili bo nie mial udokumentowanej wymiany.
Podobnie olej w nieparzyste lata tez sam wymieniam, a oni w pakiecie co 2 lata lub 30 tys km.
Przesadzaja z tymi cenami. Kabinowy chca 260 zl, a powietrzny podobnie. Zreszta temat wielokrotnie przerabiany.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Kubawojcik
Pewnie kwestia ASO jezeli chodzi o filtry.
Wpisali Wam ze wymienili czy nie? Jak to wyglada w historii auta? Widac ze klient odmowil czy nie?
Ja olej teraz co 30tys
ceny Ateci polecialy w dół wiec bede oddawal na koniec leasingu a nie robil wykup i sprzedawal.
Wpisali Wam ze wymienili czy nie? Jak to wyglada w historii auta? Widac ze klient odmowil czy nie?
Ja olej teraz co 30tys
-
Rafiner
W dol powiadasz. Ciekawe na ile mi wycenia w PZU, musze ubezpieczyc koncem listopada.Kubawojcik pisze: ↑23 paź 2024, 18:05Pewnie kwestia ASO jezeli chodzi o filtry.
Ja olej teraz co 30tysceny Ateci polecialy w dół wiec bede oddawal na koniec leasingu a nie robil wykup i sprzedawal.
Mi mowili w ASO, ze wpisuja w system nie wykonanie jakiejs czynnosci. Strasza, bo jak ktos po gwarancji to moga skoczyc. Ja zbieram faktury za olej, filtry, wycieraczki itp historycznie, bo bede Ateka w rodzinie jezdzil do konca i nie bedzie kolejnego wlasciciela.
-
blinket
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI Manual Xperience 2022
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Szykuje mi się drugi przegląd i zastanawiam się, czy mogę go zrobić w serwisie ASO VW? We Wrocławiu mamy serwis Motorpol (VW, Seat, Skoda, Cupra) gdzie robiłem pierwszy przegląd, ale jest też Volkswagen Centrum Wrocław (który jest znacznie bliżej). Czy mogę zrobić przegląd w tym drugim serwisie VW? Będą wiedzieć jaki jest zakres czynności serwisowych w drugim przeglądzie w Seacie? Nie będzie problemu z gwarancją?
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Jeśli mają autoryzację na Seata to oczywiście, a jeśli nie mają to prawdopodobnie nie będą chcieli przyjąć auta.
- Ocena: 9.52%