Dolewka płyny chłodniczego

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Prz3m01
Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5TSI DSG
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Dolewka płyny chłodniczego

Post autor: Prz3m01 »

Miałem podobnie w Golfie z tym silnikiem. Dolałem i jeździł dalej. Sprawdzałbym na zimnym.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

S3ker pisze:
25 maja 2024, 13:16
Zauważyłem u siebie stan płynu chłodniczego poniżej minimum, 1.5 tsi auto z końca 18r Przebieg 46k. Martwić się czy nie ? I ogólnie stan się sprawdza na zimnym czy ciepłym silniku ?
silnik zimny czy rozgrzany poziom płynu powinien być miedzy znakami min/max w zbiorniku wyrównawczym.

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

S3ker pisze:
Zauważyłem u siebie stan płynu chłodniczego poniżej minimum, 1.5 tsi auto z końca 18r Przebieg 46k. Martwić się czy nie ? I ogólnie stan się sprawdza na zimnym czy ciepłym silniku ?
Pytanie podstawowe, jaka była progresja tego ubytku? Czy ubyło znacząco w ostatnim czasie, czy jest to ubytek długookresowy, i można go uznać za normalny, ponieważ płynu chłodniczego naturalnie ubywa poprzez parowanie, pomimo że krąży w układzie zamkniętym (czy dolewałeś już kiedykolwiek). Reasumując, uzupełnij do znaku "max" na zimnym silniku i obserwuj. Przyczyn ubywania może być kilka, od prozaicznych (nieszczelność na wężu) po trudne w diagnostyce i kosztowne w naprawie (uszczelka pod głowicą). Ale nie ma co gdybać, obserwuj i na miejscu postoju auta podłuż pod silnik jakiś karton, aby sprawdzić czy nie ma wycieków w czasie postoju.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

farel
Samochód: Szybki
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: farel »

Fiflak
Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Fiflak »

S3ker pisze:
Jeśli martwisz się, czy mogło coś się stać, to wg mnie nie wystarczy aby cokolwiek było w zbiorniczku ;) Ja w nowym aucie miałem poniżej minimum, jak się okazało po dojeździe do domu. Z mojego doświadczenia przy zalewaniu płynu często trzeba kilka razy nagrzewać auto, aby dobrze się odpowietrzyło, i po robotach mechaników ze spuszczaniem płynu, często potem trzeba dolać, a nawet raz nalali mi powyżej maxa i powiedzieli, że "zejdzie" :D i okazało się że mieli rację, ale nie wiem czy powinni tak robić. W tym moim nowym aucie prawdopodobnie serwis olał sprawdzenie poziomu przed wydaniem auta.

Poziom płynu na ciepłym i zimnym silniku we wszystkich autach grupy Vw był podobny, (ale w innych markach może być różnie) więc można z grubsza stwierdzić, czy jest dobry poziom płynu, ale ostatecznie się sprawdza i dolewa się tylko na zimnym, choćby dlatego, że jak będzie nawet trochę ciepły silnik, to po odkręceniu korka poziom wzrośnie (korek utrzymuje nadciśnienie przy ciepłym silniku, które ściska płyn w układzie). W niektórych autach z małą "rezerwą" wolnej pojemności zbiorniczka płyn może się wylać po odkręceniu na ciepłym.

konrut96
Samochód: Seat Ateca XCELLENCE 1.5 TSI DSG7
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: konrut96 »

U mnie właśnie dobija 100k km przebiegu,
pompa wody była robiona jeszcze na gwarancji przy ok. 60k km, bo był lekki wyciek, więc postanowili wymienić. Problem niestety pojawił się kolejny, bo o ile nie cieknie nigdzie, tak zacząłem zauważać ubytek płynu chłodzącego w zbiorniczku. Aktualnie auto stoi w garażu nieruszane kilka dni, silnik zimny a płynu w zbiorniczku połowa. Wydaje mi się, ale nie jestem pewny, że było go max z 5-7k km temu. Jak myślicie, co to może być? Od spodu sucho. Czyżby intercooler?

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

@sailor w 2.0 TSI 190HP DNNA szedl 1 plyn chlodniczy ? Bo kiedys w 1.4 dawali g12 i g13 i bylo oznaczenie na baniaczku, przejrzalem baniak w nowej i 0 oznaczen ...

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

Luk4as pisze:
11 lis 2024, 19:57
@sailor w 2.0 TSI 190HP DNNA szedl 1 plyn chlodniczy ? Bo kiedys w 1.4 dawali g12 i g13 i bylo oznaczenie na baniaczku, przejrzalem baniak w nowej i 0 oznaczen ...
Teraz przez VAG'a stosowany jest G12 EVO i jest on mieszalny z płynami stosowanymi wcześniej. Ma najlepszy skład pod względem ochrony układu chłodniczego. Ale najlepiej kupować Glysantin G65, produkowany przez BASF, bo to jest właśnie oryginalny produkt rozlewany do butelek VW, Audi, Skoda itd. pod tytułem G12 EVO. A jest tańszy...i w wersji gotowej lub do rozcieńczenia.
https://allegro.pl/oferta/glysantin-g65 ... 4017768328
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowania (w sumie 3):
Luk4as (11 lis 2024, 21:07) • Blues Brothers (11 lis 2024, 21:36) • Kubawojcik (11 lis 2024, 22:09)
Ocena: 14.29%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Ateca rocznik 2022, 190KM TSI.
Na żadnym przeglądzie nie miałem informacji o uzupełnianiu płynu chłodniczego. Ostatni przegląd na 30k.
Dziś 39k przebiegu i w tym tygodniu musiałem uzupełnić płyn, 300ml do poziomu właściwego.
Martwić się? Czy poczekać na kolejny przegląd w kwietniu?

ODPOWIEDZ