Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Lord M »

Wiem, że dyskusja dotyczy DQ200 w Atece. Jednak dziś sprawdziłem w T-Roc rodziców (MY 2017) i w D nie ma żeglowania (silnik DADA i DQ200). Żeglowanie jest tylko w E.

Mój leon jest z 2019 (DQ381) i nawet przed programem nie miałem żeglowania w D i tylko w E. Może dwa razy za ostatnie 5 lat z tego korzystałem. W mojej ocenie różnica w spalaniu jest niewielka a sprzęgła na pewno dostają w cztery litery.

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Kubawojcik pisze:
19 lis 2024, 17:29
W jakims okresie produkcji żeglowanie było też na D ale obstawiam że był to błąd bo da się w prosty sposób wyłączyć.
Pamietaj ze nowsze silniki sa delikatnie inne wiec moze zmiany w sofcie skrzyni skompensowaly zmiany w silniku.
Bylo, bo to zglaszali tez inni uzytkownicy. Moj jest modelowo 2020, ostatni przed FL.
Zeglowanie wylaczylem dopiero podczas tuningu skrzyni. Nie sadze zeby silnik byl przyczyna. Ogolnie dziala tak samo jesli chodzi o moc/moment czy predkosci obrotowe dla tych wartosci. Nie wiem co teraz wplynelo na zmiane softu.
Jezeli zmiana softu przez tunera poprawia dzialanie skrzuni bez ingerencji w silnik to nie to.
W testach z tamtych czasow mowiono o tym, o zwiekszonym lagu i o jezdzie na niskich obrotach. U Pertyna to bylo pokazane i naglosnione.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Rafiner

Lord M pisze:
19 lis 2024, 18:41
Wiem, że dyskusja dotyczy DQ200 w Atece. Jednak dziś sprawdziłem w T-Roc rodziców (MY 2017) i w D nie ma żeglowania (silnik DADA i DQ200). Żeglowanie jest tylko w E.

Mój leon jest z 2019 (DQ381) i nawet przed programem nie miałem żeglowania w D i tylko w E. Może dwa razy za ostatnie 5 lat z tego korzystałem. W mojej ocenie różnica w spalaniu jest niewielka a sprzęgła na pewno dostają w cztery litery.
Jaki silnik w Leonie ? Diesel pewnie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Rafiner

Zobaczcie te Skode Karoq. O tym pisze. U mnie bylo tak samo przed programem. Wciskanie gazu na 25~30%. Normalna spokojna jazda.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Rafiner pisze:
20 lis 2024, 0:07
Lord M pisze:
19 lis 2024, 18:41

Jaki silnik w Leonie ? Diesel pewnie.
2.0 TSI DKZA
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
Rafiner (20 lis 2024, 16:43)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Bencyk
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Bencyk »

Ciekawostka z mojej strony odnośnie dq200 parowanej z silnikiem 1.4tsi, rocznik 2017.

Fabryczny soft skrzyni nie był tragiczny względem tego co widziałem na filmikach z YouTube, zmiany w górę były około 1800-1900 obrotów, mimo wszystko zdecydowałem się na modyfikację bo redukcje były dość nisko.

Tuner przy robieniu programu bazował na najnowszej wersji softu dsg. Przed zrobieniem programu skrzyni przez chwilę miałem okazję pojeździć na najnowszej wersji oprogramowania dla 1.4tsi z dq200. O ile sama płynność działania jest ok to punkty zmiany biegów to tragedia. Skrzynia potrafiła wbić 7 bieg już przy 1600 obr/min (około 65km/h).

Na szczęście kilka dni później zostały zmienione punkty zmiany biegów tak żeby wyższy bieg wbijało przy ok 2100 a redukcję ustawiono w okolicach 1400. Jedynie zmiana z 1 na 2 została seryjnie.

Natomiast przestroga dla posiadaczy 1.4tsi z dq200, jeśli nie planujecie modyfikacji softu dsg nie dajcie się namówić na aktualizację oprogramowania :)

Przy okazji mam pytanie, czy pełzając w korku na 1-szym biegu bez gazu skrzynia i tak wbija u was 2-gi bieg ?

Mam wrażenie że na starym sofcie pełzanie bez gazu było na jedynce a na najnowszej wersji skrzynia zapina 2jke przy 5km/h czyli dokładnie prędkości pełzania bez gazu.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Bencyk pisze:
23 lis 2024, 15:43
...
Przy okazji mam pytanie, czy pełzając w korku na 1-szym biegu bez gazu skrzynia i tak wbija u was 2-gi bieg ?

Mam wrażenie że na starym sofcie pełzanie bez gazu było na jedynce a na najnowszej wersji skrzynia zapina 2jke przy 5km/h czyli dokładnie prędkości pełzania bez gazu.
Zgadza się, u mnie też tak jest, mimo że 1,5 l. Jednak ktoś niedawno radził, żeby w sytuacji korków, czy też z innego powodu wolnej jazdy, uaktywniać tryb S i wtedy zmiany biegów są znacznie wyżej, a przede wszystkim rzadziej. Sprawdzałem to własnoręcznie przez kilka dni i faktycznie tak jest i tłumaczenie, że oszczędza to i sprzęgła i skrzynię także do mnie trafia. A to, że wyżej "ciągnie" i przez to zużywa trochę więcej paliwa i jest troszkę głośniej, to nic w stosunku do większej trwałości, co w przyszłości będzie bardziej cenne. Codziennie mam podobną sytuację w drodze z domu do pracy na odcinku około kilometra, półtora, czasami także i podczas powrotu, i faktycznie sprawdza się to bardzo fajnie, także pozostanę przy tym rozwiązaniu, mimo konieczności dodatkowego kliknięcia dźwignią.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Bencyk
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Bencyk »

Misiek pisze:
23 lis 2024, 23:11
Bencyk pisze:
...

Zgadza się, u mnie też tak jest, mimo że 1,5 l. Jednak ktoś niedawno radził, żeby w sytuacji korków, czy też z innego powodu wolnej jazdy, uaktywniać tryb S i wtedy zmiany biegów są znacznie wyżej, a przede wszystkim rzadziej. Sprawdzałem to własnoręcznie przez kilka dni i faktycznie tak jest i tłumaczenie, że oszczędza to i sprzęgła i skrzynię także do mnie trafia. A to, że wyżej "ciągnie" i przez to zużywa trochę więcej paliwa i jest troszkę głośniej, to nic w stosunku do większej trwałości, co w przyszłości będzie bardziej cenne. Codziennie mam podobną sytuację w drodze z domu do pracy na odcinku około kilometra, półtora, czasami także i podczas powrotu, i faktycznie sprawdza się to bardzo fajnie, także pozostanę przy tym rozwiązaniu, mimo konieczności dodatkowego kliknięcia dźwignią.
Dzieki za odpowiedź !

U mnie po aktualizacji softu, na sporcie zachowanie skrzyni w przypadku pierwszego biegu było takie same jak w drive więc musiałem poprosić tunera o modyfikację tak żeby na sporcie pierwszy bieg ciągnęło wyżej. Na starszym sofcie było dokładnie tak jak mówisz, na S jedynka była ciągnięta przynajmniej do 2 000 obr/min.
Za ten post autor Bencyk otrzymał podziękowanie:
Pfk77 (23 lut 2025, 10:46)
Ocena: 4.76%

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Bencyk pisze:
Ciekawostka z mojej strony odnośnie dq200 parowanej z silnikiem 1.4tsi, rocznik 2017.

Moje auto 1,4 TSI DSG DQ200 2017r.

W trybie D na fabrycznym programie działało tak samo jak opisujesz po zrobieniu programu 2 bieg zapina przy prędkości pełzania 8 km/h.
Ten punkt zwiększa się wraz z punktem wciśnięcia pedału gazu, czyli im więcej gazu, tym wyższy punkt zmiany biegu maks 18 km/h.

W trybie S fabrycznie 2 bieg wbijał przy około 2000 RPM po programie 2050 RPM.

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

Mam pytanie do osób, które mają porównanie z innymi automatami.
W drugim aucie, 15-sto letniej Hondzie Accord 8 2,4L 201 HP też mam automata i tam bajecznie biegi wskakują, przy zatrzymywaniu nie ma żadnego odczuwanego efektu na skrzyni, przy ruszaniu też nie, a biegi wskakują płynnie - mini jednego sprzęgła. Nie ma tu wyborów trybu jazdy - tej tylko opcja przełączenia na S i manualnej zmiany biegów.

Natomiast w Seacie, którym jeżdżę od miesiąca nie jest tak różowo…czasem nie może się zdecydować, czy redukować, czy pozostać na biegu, a może wrzucić kolejny, przy zatrzymywaniu do zera zawsze mam efekt, jakby coś się wysprzęglało - mało to komfortowe. Natomiast same tryby: w normalnym muli z biegami i przy 50 km/h mam już 5-6 bieg, a przy sporcie trzyma wysokie obroty nawet, gdy ustabilizuję prędkość. Nie ma nic pomiędzy i ciężko się zdecydować na któryś z trybów.

Jakie są wasze spostrzeżenia w porównaniu z innymi automatami? Może z moją jest coś nie tak, coś do poprawy, czy regulacji. Auto kupiłem, jako używanego 3-latka. Mam obecnie 67 tys. Na liczniku i brak wiedzy, czy był olej wymieniany w skrzyni.

ODPOWIEDZ