Wymiana Oleju
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Wymiana Oleju
To co ma Teo jest tym bardziej dziwne, bo ja specjalnie dzisiaj sprawdziłem i mam do końca oleju 17700 km lub 206 dni. Co by się mniej więcej zgadzało, ale mniej więcej albo serwis resetuje ustawienia przy sprzedaży.
206 dni to prawie równe 7 miesięcy. Ja auto zarejestrowałem 25 listopada. Do tego dnia wychodzi 209 dni. Ja pamiętam jak koleś do mnie zadzwonił, że auto przyszło, ale czeka na papiery, a poza tym potrzebują 2-3 dni na przygotowanie do wydania. I 209-3 dni wychodzi 206 dni, co by się zgadzało z wskazaniami komputera, ale ...... no właśnie, co z czasem od wyjazdu z fabryki na plac, z placu do PL, z placu importera do dilera ? To jakieś 2 tygodnie. A tego nie widać po wskazaniach oleju.
Stad wniosek, że ASO zeruje, żeby klient nie narzekał, że ma 1,5 roku do wymiany bo auto stało na placu pół roku.
Ja akurat brałem auto gotowca, które jechało z fabryki do dilera, bo zamówił chodliwą wersje wcześniej. Ale i tak było zerowane, bo 2 tygodnie jest rozbieżności.
A teraz druga sprawa. Dlaczego nie skraca mi użyteczności oleju, jeśli jeżdżę mało i krótkie trasy ? Gdzie to dynamiczne dostosowanie?
206 dni to prawie równe 7 miesięcy. Ja auto zarejestrowałem 25 listopada. Do tego dnia wychodzi 209 dni. Ja pamiętam jak koleś do mnie zadzwonił, że auto przyszło, ale czeka na papiery, a poza tym potrzebują 2-3 dni na przygotowanie do wydania. I 209-3 dni wychodzi 206 dni, co by się zgadzało z wskazaniami komputera, ale ...... no właśnie, co z czasem od wyjazdu z fabryki na plac, z placu do PL, z placu importera do dilera ? To jakieś 2 tygodnie. A tego nie widać po wskazaniach oleju.
Stad wniosek, że ASO zeruje, żeby klient nie narzekał, że ma 1,5 roku do wymiany bo auto stało na placu pół roku.
Ja akurat brałem auto gotowca, które jechało z fabryki do dilera, bo zamówił chodliwą wersje wcześniej. Ale i tak było zerowane, bo 2 tygodnie jest rozbieżności.
A teraz druga sprawa. Dlaczego nie skraca mi użyteczności oleju, jeśli jeżdżę mało i krótkie trasy ? Gdzie to dynamiczne dostosowanie?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Może nie masz ustawionego "dynamicznego dostosowana" do stylu, sposubu jazdy. A jeśli chodzi o zerowanie terminów po dłuższym postoju "w magazynie", czyli na przykład na placu, to uważam to za nieuczciwe, ponieważ jeżeli wchodzi w grę termin wielomiesięczny, to olej nieużywany także się starzeje i traci jakieś tam swoje niektóre właściwości, nie tak jak podczas pracy, ale zawsze, więc tak jakby chcieli coś ukryć. Pewnie Sailor więcej by coś na ten temat wiedział, ale wydaje mi się, że przy bardzo długim czasie postoju to może mieć znaczenie - nie bez powodu przecież zaleca się wymianę co ileś tam km, ale nie rzadziej niż raz w roku.Rafiner pisze: ↑01 maja 2021, 12:34To co ma Teo jest tym bardziej dziwne, bo ja specjalnie dzisiaj sprawdziłem i mam do końca oleju 17700 km lub 206 dni. Co by się mniej więcej zgadzało, ale mniej więcej albo serwis resetuje ustawienia przy sprzedaży.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
W fabryce nie jest nic ustawiane. Samochod przyjezdza na plac czy do dilera i jak jest juz klient to auto jest przygotowywane i podczas przegladu zerowego ustawiane sa czasy do przegladow i wymiany oleju. Samochod moze stac pol roku na placu a przeglad zerowy robimy przy sprzedazy auta a nie po wyjechaniu z fabryki. U mnie podczas przegladu zerowego ustawili olej 15/12 a nie 30/24 bo sie pechanik pomykil i ponizej foto okolo 2 tygodnie od odbioru

-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
@Misiej juz temat wymiany oleju u lezaka magazynowego byl poruszany. Jedna osoba z forum kupila lezaka cbyba rocznego. Sprzedawca zobowiazal sie wymienic olej przed wydaniem auta. Czy to zrobil nie wiadomo. Ale na logike kupujac lezaka pol rocznego czy rocznego warto zrobic to we wlasnym zakresie zeby spac spokojnie
- Ocena: 4.76%
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
No to dobrze wydedukowałem. Tylko dlaczego nie mam dynamicznego ? To nie jest standard ? A może specjalnie, żebym jeździł w trybie LL na oleju, który już po 20 tys. km woła o wymianę. Takie sprytne szykowanie klienta na przyszłe naprawy.Luk4as pisze: ↑01 maja 2021, 14:07W fabryce nie jest nic ustawiane. Samochod przyjezdza na plac czy do dilera i jak jest juz klient to auto jest przygotowywane i podczas przegladu zerowego ustawiane sa czasy do przegladow i wymiany oleju. Samochod moze stac pol roku na placu a przeglad zerowy robimy przy sprzedazy auta a nie po wyjechaniu z fabryki. U mnie podczas przegladu zerowego ustawili olej 15/12 a nie 30/24 bo sie pechanik pomykil i ponizej foto okolo 2 tygodnie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Teo
- Samochód: 2.0 TSI
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy