Słaba czułość czujnika zmierzchu

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Yerzo
Samochód: Ateca FR 2.0
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Yerzo »

Witajcie Koledzy,
od jakiegoś czasu mam problem z czujnikiem zmierzchu. Auto podczas odpalania w garażu włącza światła mijania i przyciemnia ekran nawigacji na nocny. Wydaje się to normalne. Działa zgodnie z zasadą.
Problem pojawia się po wyjechaniu z garażu. Po dostaniu promieni słonecznych, auto nie przełącza świateł na paski ledowe i nie rozjaśnia nawigacji. Dopiero po zamknięciu auta, otwarciu i ponownym uruchomieniu auta wszystko wraca do normy. Nie umiem na tą chwilę powiedzieć co się stanie w nocy - czy auto zapali światła po nastaniu zmroku w czasie jazdy.

Czy czujnik w szybie mógł rozkalibrować się? Czy przez OBDeleven da się jakoś to wychwycić? Widać, że działa ale nie reaguje natychmiastowo na zmianę oświetlenia.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Re: Słaba czułość czujnika zmierzchu

Post autor: geranium »

sprawa wydaje się banalnie prosta do sprawdzenia :D

stajesz przed garażem auto powinno włączyć światła do jazdy w dzień a po wjechaniu do ciemnego garażu włączyć światła mijania a po wyjeździe włączyć światła dzienne
tak się dzieje u mnie, nie wspominając o wjeździe na parking przy galerii .. czy przejeździe przez tunel

Yerzo

Tak, zgadza się. Tak powinno być a u mnie auto nie przełącza świateł.

Przed chwilą wróciłem z nocnej trasy i auto nie przełączało świateł drogowych na mijania w trybie auto.

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

Yerzo pisze:
03 paź 2021, 0:03
Tak, zgadza się. Tak powinno być a u mnie auto nie przełącza świateł.

Przed chwilą wróciłem z nocnej trasy i auto nie przełączało świateł drogowych na mijania w trybie auto.
bo nigdy nie przełączało świateł drogowych na mijania w trybie auto ani w żadnym innym, od tego jest wajcha po lewej stronie....

PS. chyba że masz light assist ale to całkiem co innego ... (w seacie jest tak samo...)

Yerzo

Światła były ustawione w tryb auto wajchą za kierownicą.

VVojteck
Samochód: Renault
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: VVojteck »

Chętnie bym się zamienił.;)

U mnie nie da się tego wyłączyć z menu, trzeba się gimnastykować z wajchą. Mam nadzieję, że serwis coś poradzi.

Ateca 2.0 tsi 4x4 preFL

Yerzo

Wizyta w ASO to chyba będzie jedyne wyjście.

Wczoraj przy pełnym słońcu auto odrazu odpalało światła i włączało tryb nocny na nawigacji. Jak już za którymś razem włączyło się wszystko dobrze to ciekawostką jest to, że przykrycie czapką czujnika w szybie powodowało natychmiastową zmianę trybu pracy na nocny. Natomiast odsłonięcie czujnika już nie zmieniało na tryb dzienny.

Awatar użytkownika
legry
Samochód: Ateca Xcellence 1.5 EcoTSI 150 KM 7-biegowa DSG
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: legry »

O ile dobrze pamiętam, w ustawieniach jest opcja czułości czujnika światła, w której znajdują się 3 możliwości ustawienia.
Przetestuj działanie na różnych ustawieniach.
Zwróć też uwagę na wymóg czystości szyby w obrębie czujnika.
Żeby światła Ci się przełączały automatycznie z długich na krótkie i odwrotnie, nie wystarczy tylko pokrętło na desce ustawić na AUTO.
Trzeba jeszcze, tak jak wspominał geranium, posiadać opcję light assist i dźwignią świateł przy kierownicy ją uaktywnić tak, aby na liczniku pojawił się biały symbol światła z literką A w obwolucie. Wtedy, gdy czujnik światła nie wykrywa oświetlenia z naprzeciwka lub oświetlenia ulicznego, jedziesz po zmroku na długich, a jeżeli wykryje takie oświetlenie, to automatycznie przełączy na krótkie. W skrajnych, niesprzyjających warunkach, np. na zakręcie, może to zadziałać z opóźnieniem i dlatego wtedy trzeba przełączyć ręcznie.
SEAT Ateca SUV Xcellence 1.5 TSI 150KM 7DSG 2020r

Wojbar1967
Samochód: Seat Ateca 1,5 Xperience, rok 2024
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Wojbar1967 »

W mojej Atece też zauważyłem ten problem. jest piękna słoneczna pogoda a włączają się światła mijania zamiast dziennych. Z kolei czasami jest lekkie zachmurzenie a włączają się światła dzienne (tu akurat prawidłowo, bo pomimo lekkiego zachmurzenia jest widno). Nie miałem okazji sprawdzić jak się zachowują światła w tunelu czy po wjeździe do garażu albo parkingu podziemnego. Kupiłem Atecę w maju 2024 r.

ODPOWIEDZ