Problem z ryglowaniem - awaria zamka

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 54 razy

Re: Problem z ryglowaniem - awaria zamka

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
08 sty 2025, 13:20
W moim było tylko oprogramowanie, osobiście widziałem, nic nie rozbierano. Całość zajęła 15 minut.
Być może w 2023 było jeszcze OK i wystarczyło zmienić samo oprogramowanie. W 2024 robili kilka modyfikacji, te o których do tej pory wiemy, to z tych lepszych: jakieś zmiany w infotainmencie, który działa płynnie i się nie zawiesza, ale doszło niewyłaczalne na stałe ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości, z gorszych: zmiany w systemie poziomowania świateł w 1.5 TSI, które nie działało, jak widać do tej kategorii można dopisać także oszczędność na śrubkach zamka :lol:
Eleonor pisze:
08 sty 2025, 14:06
A mi gdy dzwoniłem w listopadzie 2024 i pytałem czy moje auto kwalifikuje się powiedziano że tak i że mogą mi to zrobić ( tylko dokladnie nie wiem co by robili - możliwe że tylko nowy sterownik ) przy następnym przeglądzie czyli w marcu 2025 :) Takie to widać pline ....
Widzę, że masz auto z 2019 roku, jeśli tak, to może jak wyżej wystarczyło podegrać nowe oprogramowanie, co nie było krytyczne, a jeśli u mnie faktycznie podklejali tę wiązkę i dokręcali zamki, to sprawa była na tyle pilna, że chyba trzy razy do mnie z tym dzwonili, żeby przyjechać mimo tego, że mówiłem, że przyjadę jak będą umieli naprawić poziomowanie świateł i wtedy wgrają nowy soft zamków (taka była początkowa wersja odnośnie tej akcji serwisowej)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: Eleonor »

Żle widzisz - mam 2020 a dokładnie 06.01.2020 godz.19.31.20 :)
Za ten post autor Eleonor otrzymał podziękowanie:
kmw (09 sty 2025, 9:54)
Ocena: 5%
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 940 razy
Otrzymał podziękowań: 1483 razy

Post autor: Misiek »

krowka1978 pisze:
W moim było tylko oprogramowanie, osobiście widziałem, nic nie rozbierano. Całość zajęła 15 minut.
Nie napisałem tego wcześniej, ale opiekun serwisowy mówił, że zdecydowanie mechanika i od godziny do półtorej. Może Twój "problem" dotyczył czegoś innego, coś ze sterownikiem, czy aktualizacja oprogramowania.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: krowka1978 »

Misiek pisze:
09 sty 2025, 3:08
krowka1978 pisze:
Nie napisałem tego wcześniej, ale opiekun serwisowy mówił, że zdecydowanie mechanika i od godziny do półtorej. Może Twój "problem" dotyczył czegoś innego, coś ze sterownikiem, czy aktualizacja oprogramowania.
Dotyczył tej samej kampanii na zamki, o której w wątku jest mowa, dla mojego egzemplarza było przeznaczone tylko oprogramowanie, ASO wspominało, że też muszą ruszyć mechanicznie "wybrane" egzemplarze, ale mojego nie trzeba, bo w tym temacie jest ok.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: Bonifacy »

U mnie po kilku dniach nieużywania samochodu, który stoi "pod chmurką", dezaktywuje się otwieranie drzwi bez użycia pilota i trzeba nacisnąć przycisk. Często przy tym kasuje się licznik trip i przestają działać niektóre funkcjonalności na aplikacji. Podczas ostatniego przeglądu mówiono mi w ASO, że mój samochód podlega akcji serwisowej wymiany oprogramowania, które ma rozwiązać problem nieotwierania drzwi i że mi to nowe oprogramowanie wgrają. Niestety, nic nie pomogło.

JACA
Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Podziękował: 244 razy
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: JACA »

Bonifacy pisze:
09 sty 2025, 9:13
U mnie po kilku dniach nieużywania samochodu, który stoi "pod chmurką", dezaktywuje się otwieranie drzwi bez użycia pilota i trzeba nacisnąć przycisk. Często przy tym kasuje się licznik trip i przestają działać niektóre funkcjonalności na aplikacji.
Akumulator :?: :roll:
Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
Obrazek

ODPOWIEDZ