Od razu zgłosiłem takie zastrzeżenie, że skoro się przegrzewa to jest coś z nim nie tak i trzeba go wymienić. Pracownik ASO stwierdził, że przegrzewa się w wyniku nadmiernego wciskania, co wyłącza odpowiedzialność gwaranta i nie mogą uznać gwarancji, jednocześnie przyznając, że brzmi to nielogicznie. Jakaś totalna abstrakcja
Problem z ryglowaniem - awaria zamka
- pofsak
- Samochód: Ateca FR
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Problem z ryglowaniem - awaria zamka
- pofsak
- Samochód: Ateca FR
- Podziękował: 8 razy
I to jest bardzo dobry kierunek i strategia jaką obiorę w dalszym procesie, bo na pewno tej sprawy tak nie pozostawię. Cała argumentacja w ASO brzmiała jak zwyczajna chęć zbycia mojego problemu, że to niby pierdoła.Misiek pisze: ↑07 maja 2024, 22:42Właśnie, jeżeli częste (za częste) używanie przycisku ryglowania / odryglowywania powoduje jego przegrzewanie, to jest to według mnie ewidentna wada konstrukcyjna. Poza tym jeżeli w instrukcji obsługi nie ma zapisu, że nie ożywać kilka, kilkanaście razy z rzędu, to mogę sobie klikać ile chcę i ma działać, a jak nie, to wymiana gwarancyjna.
-
- Samochód: Ateca 1.4 TSI
- Podziękował: 0
Hej, miałem problem z zepsutym zamkiem kilka lat temu został on rozwiązany w ramach gwarancji. Niestety temat wrócił znów po zakończeniu tejże gwarancji (te same drzwi).
ASO poinformowało mnie, że zamek lewych przednich drzwi jest do wymiany (błąd widoczny po podłączeniu do komputera). Oryginalna nowa część OE 5TB837015D najtaniej za 799 PLN. Patrząc na tę cenę chciałem dopytać.
Czy ktoś z Was wymieniał zamek na zamiennik? Pytam gdyż czytałem klika forów VAG i podobno nie ma dla tej części dobrych zamienników i albo się to szybko psuje albo pojawiają się błędy.
Czy ktoś z Was ma może dostęp do takiej części używanej?
PS dzięki za pomoc!
ASO poinformowało mnie, że zamek lewych przednich drzwi jest do wymiany (błąd widoczny po podłączeniu do komputera). Oryginalna nowa część OE 5TB837015D najtaniej za 799 PLN. Patrząc na tę cenę chciałem dopytać.
Czy ktoś z Was wymieniał zamek na zamiennik? Pytam gdyż czytałem klika forów VAG i podobno nie ma dla tej części dobrych zamienników i albo się to szybko psuje albo pojawiają się błędy.
PS dzięki za pomoc!
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 940 razy
- Otrzymał podziękowań: 1483 razy
https://www.google.pl/search?hl=pl&sour ... TXQir7xtp0DamianPoz pisze: ↑10 lip 2024, 0:19Hej, miałem problem z zepsutym zamkiem kilka lat temu został on rozwiązany w ramach gwarancji. Niestety temat wrócił znów po zakończeniu tejże gwarancji (te same drzwi).
PS dzięki za pomoc!
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
Zostałem dzisiaj bardzo mile zaskoczony, bo odebrałem telefon z mojego ASO, że zapraszają na akcję serwisową w związku z problemami z centralnym zamkiem. Na moje pytanie czy to mechaniczne, czy elektroniczne, powiedzieli że sprawdzenie i ewentualnie wymiana jakiejś wiązki oraz ogólna kontrola okablowania, bo są sygnały, że samochód potrafi zamknąć się sam z siebie, nawet podczas obecności kluczyka w środku i bez klikania czegokolwiek. Pamiętam, że ktoś kiedyś o czymś takim pisał, ale chyba nie w tym wątku. To bardzo miło z ich strony, bo to nie jest usterka krytyczna, zagrażająca bezpieczeństwu, a mimo to sami zadzwonili.
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
No ciekawe jest to że do jednych dzwonią i informują a do innych nie ... od czego to zależy...
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
Nie mam pojęcia, a na mniej więcej właśnie takie pytanie dowiedziałem się, że pojawiło się w ich systemie, że niby pilne, więc nie mogą czekać do najbliższej wizyty, tylko wzywać specjalnie. Może to chodzi o jakiś konkretny zakres dat produkcji (podobnie jak jest z autopoziomowaniem świateł), mój jest z końca listopada 2022.
-
Onlinekmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 54 razy
Ta akcja zaczęła się już ze 3-4 miesiące temu. Mi mówili to samo, że albo sam soft albo wiązka+soft, a po robocie okazało się, że wiązkę podklejali w jednym miejscu do drzwi i wkręcali jeszcze jakieś brakujące śrubki do zamka, których w fabryce nie wkręcano. To wszystko w każdych drzwiach. Odebrałem to jako jakaś abstrakcja albo żart, ale serwis pokazał mi obrazki na zleceniu serwisowym i faktycznie było zalecenie podklejenia i wkręcenie brakujących śrubek. Ciekawe na jakich jeszcze "śrubkach" postanowiono zaoszczędzić na etapie produkcji egzemplarzy z ostatnich 1-2 lat.Misiek pisze: ↑08 sty 2025, 4:49Zostałem dzisiaj bardzo mile zaskoczony, bo odebrałem telefon z mojego ASO, że zapraszają na akcję serwisową w związku z problemami z centralnym zamkiem. Na moje pytanie czy to mechaniczne, czy elektroniczne, powiedzieli że sprawdzenie i ewentualnie wymiana jakiejś wiązki oraz ogólna kontrola okablowania, bo są sygnały, że samochód potrafi zamknąć się sam z siebie, nawet podczas obecności kluczyka w środku i bez klikania czegokolwiek. Pamiętam, że ktoś kiedyś o czymś takim pisał, ale chyba nie w tym wątku. To bardzo miło z ich strony, bo to nie jest usterka krytyczna, zagrażająca bezpieczeństwu, a mimo to sami zadzwonili.
Szkoda, że wtedy nie zrobiłem zdjęcia tej instrukcji serwisowej, ale zakładam, że głównie chodziło o to, że coś tam się luzowało z czasem i mogła się przecierać wiązka, która mogła powodować samoczynne zamknięcie się samochodu, ale oficjalnie mówili, że tylko nowe oprogramowanie zamków, na które przewidywano nie mniej niż 3 godziny.
- Ocena: 5%
-
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
W moim było tylko oprogramowanie, osobiście widziałem, nic nie rozbierano. Całość zajęła 15 minut.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
A mi gdy dzwoniłem w listopadzie 2024 i pytałem czy moje auto kwalifikuje się powiedziano że tak i że mogą mi to zrobić ( tylko dokladnie nie wiem co by robili - możliwe że tylko nowy sterownik ) przy następnym przeglądzie czyli w marcu 2025 Takie to widać pline ....
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020