Samochód znosi na prawą stronę - Ateca 2022 FR
-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 FR
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Samochód znosi na prawą stronę - Ateca 2022 FR
Mam letni zestaw opon już kupiony więc będę testował. Wybiorę się też do innego ASO.
I tak testowałem również z wyłączonymi asystentami i niczego to nie zmieniło. W ASO też z tego co wiem to sprawdzali.
Postaram się też nagrać video ale z tego co widzę to identycznie znosi mój egzemplarz jak w przypadku Audi Q5 z tego filmiku: (4:50)
I tak testowałem również z wyłączonymi asystentami i niczego to nie zmieniło. W ASO też z tego co wiem to sprawdzali.
Postaram się też nagrać video ale z tego co widzę to identycznie znosi mój egzemplarz jak w przypadku Audi Q5 z tego filmiku: (4:50)
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 959 razy
- Otrzymał podziękowań: 1528 razy
Co ciekawe, na tym nagraniu wyraźnie widać, że kierownica stoi prosto, nie obraca się ani o milimetr, a u mnie sama wyraźnie skręcała, więc dlatego myślałem o pochyłości drogi.Samul pisze: ↑21 mar 2023, 21:40Mam letni zestaw opon już kupiony więc będę testował. Wybiorę się też do innego ASO.
Postaram się też nagrać video ale z tego co widzę to identycznie znosi mój egzemplarz jak w przypadku Audi Q5
...
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 

-
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI Experience
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
I tu masz słowo klucz. "Podobno" robili. Z tym, że nie na pewno. Zaznacz kredą każdą oponę i sam sobie poprzekładaj koła, albo w jakiejś wulkanizacji. Zrób totalną zamianę miejsc opon tj. przod-tył, lewo-prawo. Trochę to zachodu, ale warto. Dzisiejsze nowe opony to jedna wielka porażka. Jeśli problem nie zniknie, przynajmniej wykluczysz sobie jedną z potencjalnych przyczyn ściągania
Seat Ateca 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
U mnie z kolei na kierownicy ustawionej prosto auto skreca lekko w prawo. Pojechalem na geometrie, istawilem prosto kiere, pan podlaczyl maszyne i mowi ze jest ok, kola prosto 

-
- Samochód: Ateca 1,5 DSG MJ 2023
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
W wielu takich przypadkach należy ponownie wykonać adaptację czujników skrętu i zobaczyć jak po tym auto się zachowuje. To może też być wada elektroniki w przekładni kierowniczej... Lecz w pierwszej kolejności - kontrola opon i felg na urządzeniu z uwzględnieniem bicia poprzecznego itp...
-
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2.0 TDI MT6
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Ja miałem kiedyś identycznie w innym aucie. Auto sprawdzane było sprawdzane na stacji diagnostycznej i sprawdzana geometria (przy mnie, w profesjonalnym warsztacie robiącym tylko geometrię) - nie znaleziono nic na stacji diagnostycznej, a geometria była w normie (wszystkie parametry przód i tył). Miły Pan na geometrii powiedział mi, że to pewnie wina opon. Zamieniłem koła przód z tyłem (to był środek lata i nie było sensu czekać na wymianę na zimówki) i było git. Dodam jeszcze, że jeździłem jeszcze na tych oponach przez kilka lat, tylko nie zakładałem ich na przód, co niestety skutkowało nierównomiernym zużyciem (przód ściera się szybciej). A na oponach nie było nic widać z zewnątrz, były prawie nowe jak to się zrobiło, na wyważarce też nie wychodziło nic podejrzanego (zakładali mi normalne ciężarki).
Zobacz jak założysz te letnie oponki czy się poprawi
Zobacz jak założysz te letnie oponki czy się poprawi

-
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG
- Podziękował: 1 raz
Kurde zauważyłem dzisiaj, że mam to samo. Mam nowy samochód przebieg ok 3 tys km. Trzymam kierownicę prosto a on jedzie w prawo. Najgorzej na trasie szybkiego ruchu musiałem ciągle lekko w lewo trzymać by jechać prosto. Udało się znaleźć problem?Kubawojcik pisze: ↑22 mar 2023, 18:15U mnie z kolei na kierownicy ustawionej prosto auto skreca lekko w prawo. Pojechalem na geometrie, istawilem prosto kiere, pan podlaczyl maszyne i mowi ze jest ok, kola prosto![]()
Miałem też ściąganie w innym vagu ale tam trzymałem kiere i jechałem prosto, ściągało dopiero jak puściłem...
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 0
Mam tak samo od nowości czyli rok i 16tys km, ustawiłem jeszce zbieżność bo była lekko.przestawiona kiera, teraz jest prosto ale auto nadal ściąga w prawo. Mam wrażenie że jak się dodaje gazu to bardziej, a jak puści "wolno" to mniej ściąga, gdzie czytałem że może to mieć związek z długościami półosi, ale ile w tym prawdy 
Ateca 1.5 TSI 150KM DSG7 2024r.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 98 razy
- Otrzymał podziękowań: 175 razy
Panowie ustawić zbieżność i geometrię kół. Powinno rozwiązać problem.
- Ocena: 4.76%
-
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG
- Podziękował: 1 raz
Jeżeli chodzi o pół osie to właśnie mam tak w Skodzie.. to się da wyregulować ale po 2,3 latach wróci. U mnie w Seacie problem jest taki, że trzymam kierownicę prosto a jadę w prawoatecaozto pisze: ↑29 sty 2025, 23:14Mam tak samo od nowości czyli rok i 16tys km, ustawiłem jeszce zbieżność bo była lekko.przestawiona kiera, teraz jest prosto ale auto nadal ściąga w prawo. Mam wrażenie że jak się dodaje gazu to bardziej, a jak puści "wolno" to mniej ściąga, gdzie czytałem że może to mieć związek z długościami półosi, ale ile w tym prawdy![]()