Szum wiatru z okolic lewego słupka
-
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Szum wiatru z okolic lewego słupka
Witam, auto nowe, rocznik 2024r. Przy prędkościach 70-80 km/h już zaczyna być słyszalny lekki szum ale nie zawsze, ale przy przekroczeniu 100-110 km/h jest już słały słyszalny szum wiatru (jakby z zewnątrz z okolic słupka kierowcy), uchylanie szyby nic nie daje więc raczej nie szyba, i występuje tylko od strony kierowcy, nie jest to gwiżdżący tylko lekko szurajacy dźwięk, słychać nawet przy lekkiej muzyce i trochę przeszkadza, czy ktoś miał taki problem??
Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka
Ateca 1.5 TSI 150KM DSG7 2024r.
-
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 899 razy
- Otrzymał podziękowań: 1415 razy
Re: Szum wiatru z okolic lewego słupka
Nie jestem pewien i przekonam się dopiero jak wyciszę auto, a szczególnie nadkola i przednie drzwi, ale wydaje mi się, że to nie od wiatru, tylko od nie wytłumionych i od zewnątrz i od wewnątrz nadkoli, czyli po prostu od toczących się po jezdni kół. Od wiatru, jak słusznie zauważyłeś, byłoby gwiżdżenie, świszczenie, a tutaj jest szum, szuranie, jakby od zużytego łożyska lub za słabo odciągniętych klocków hamulcowych i narasta wraz z szybkością. A dlatego najlepiej słyszysz to rzekomo z okolic słupka kierowcy, bo lewe nadkole jest po prostu najbliżej kierowcy i raczej trudno zlokalizować to tak dokładnie, czy to od słupka, czy bardziej poniżej. Jeżeli masz teraz opony zimowe, to one są na ogół głośniejsze od letnich i jak zmienisz na letnie, to powinno być ciszej i wtedy będzie niezbity dowód na koła, a nie wiatr.atecaozto pisze: ↑03 mar 2024, 10:32Witam, auto nowe, rocznik 2024r. Przy prędkościach 70-80 km/h już zaczyna być słyszalny lekki szum ale nie zawsze, ale przy przekroczeniu 100-110 km/h jest już słały słyszalny szum wiatru (jakby z zewnątrz z okolic słupka kierowcy), uchylanie szyby nic nie daje więc raczej nie szyba, i występuje tylko od strony kierowcy, nie jest to gwiżdżący tylko lekko szurajacy dźwięk, słychać nawet przy lekkiej muzyce i trochę przeszkadza, czy ktoś miał taki problem??
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie
-
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
Jeździłem ostatnio trochę ze zdjętymi boczkami przednich drzwi i stwierdzam, że jak boczki są zdjęte, to z drzwi dochodzi dość spory szum i świst. Albo to powietrze dosłownie wlatuje przez jakieś otwory – na moje ucho przez otwór wokół ogranicznika drzwi, bo wewnątrz jest dość luźno zamontowana gumowa osłona, więc nie jest to super szczelnie zamknięte, bądź też po prostu uszczelka wzdłuż progu nie jest wystarczająco dobra. Założony boczek eliminuje ten odgłos, choć pewnie nadal jest on w drzwiach, tylko nie jest już tak słyszalny.
-
Właśnie koła mam nowe i letnie bo auto dopiero odebrane z salonu, co do tego co mówisz to dalej obstawiam że to wiatr, ponieważ gdy ten dźwięk się pojawia to czasami jest to w okolicy 70-80 km/h i słychać go jakby jednostajnie (ta sama głośność) co jak jest prędkość ok 130, więc on nie narasta a jest jakby ograniczony jakąs szczelina która przepuszcza tylko tyle wiatru, w dodatku gdy on występuje i zawieje wiatr to wtedy albo na mome t się unosi albo zanika, kolejna sprawa to również pasażer słyszy ten dźwięk ze swojej pozycji i właśnie w tym samym miejscu, osobiście oglądałem dzisiaj całe auto i wg mnie to miejsce gdzie szumi obstawiam na listwę przyszybowa, ta która zakrywa kawałek szyby czołowej, w tygodniu jak będę miał chwile to wezmę taśmę papierowa i zakleje te szczeliny i się przejadę, zobaczymyMisiek pisze:Nie jestem pewien i przekonam się dopiero jak wyciszę auto, a szczególnie nadkola i przednie drzwi, ale wydaje mi się, że to nie od wiatru, tylko od nie wytłumionych i od zewnątrz i od wewnątrz nadkoli, czyli po prostu od toczących się po jezdni kół. Od wiatru, jak słusznie zauważyłeś, byłoby gwiżdżenie, świszczenie, a tutaj jest szum, szuranie, jakby od zużytego łożyska lub za słabo odciągniętych klocków hamulcowych i narasta wraz z szybkością. A dlatego najlepiej słyszysz to rzekomo z okolic słupka kierowcy, bo lewe nadkole jest po prostu najbliżej kierowcy i raczej trudno zlokalizować to tak dokładnie, czy to od słupka, czy bardziej poniżej. Jeżeli masz teraz opony zimowe, to one są na ogół głośniejsze od letnich i jak zmienisz na letnie, to powinno być ciszej i wtedy będzie niezbity dowód na koła, a nie wiatr.atecaozto pisze: ↑03 mar 2024, 10:32Witam, auto nowe, rocznik 2024r. Przy prędkościach 70-80 km/h już zaczyna być słyszalny lekki szum ale nie zawsze, ale przy przekroczeniu 100-110 km/h jest już słały słyszalny szum wiatru (jakby z zewnątrz z okolic słupka kierowcy), uchylanie szyby nic nie daje więc raczej nie szyba, i występuje tylko od strony kierowcy, nie jest to gwiżdżący tylko lekko szurajacy dźwięk, słychać nawet przy lekkiej muzyce i trochę przeszkadza, czy ktoś miał taki problem??
-
no I problem dalej występuje... co więcej na grupie fb jest już co najmniej 3 przypadki osób które maja dokładnie te same objawy "świstu", oklejanie szpar taśmą papierową nic nie daje, ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
-
- Samochód: Seat Ateca Xperience 2024rr.
Zastanawiam się czy o tym samym tutaj rozmawiamy. Mam podobne objawy od prędkości 100km/h jakby szum wiatru na środku z podszybia albo taki dźwięk jakby klimatyzacja się kończyła... Auto odebrane w maju 24r.
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
Tak, u mnie też taki opis by pasował. Jestem umówiony do serwisu za około 2 tygodnie, zgłosiłem tę uwagę, ale nie spodziewam się za wiele, musiałaby być jakaś odgórna akcja serwisowa, żeby wiedzieli co z tym zrobić.KarolEek88 pisze: ↑21 maja 2024, 21:23Zastanawiam się czy o tym samym tutaj rozmawiamy. Mam podobne objawy od prędkości 100km/h jakby szum wiatru na środku z podszybia albo taki dźwięk jakby klimatyzacja się kończyła... Auto odebrane w maju 24r.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 59 razy
- Otrzymał podziękowań: 46 razy
W serwisie niby poprawili ułożenie listew bocznych szyby, czy jakichś też innych uszczelek i może jest delikatnie lepiej. To dużo zależy od kierunku i siły wiatru na autostradzie, ale po wsłuchaniu się w np. w dźwięki Golfa 7, czy Taigo, którego dostałem jako zastępczy powyżej 100 km/h stwierdzam, że tam słychać podobny dźwięk (może o nieco innym natężeniu, innej częstotliwości), ale jest mniej zauważalny przez większą ilość dźwięków innych, typu koła, szumy spod auta, silnik, a powyżej 140 km/h zamienia się to w ogólny huk. W Atece jest naprawdę cicho i może dlatego ten lekki szum rozbijającego się na szybie albo w jej okolicach powietrza jest tak słyszalny. Może tak jak podejrzewałem na początku podgrzewana szyba ma przy okazji warstwy solarnej jakąś warstwę akustyczną, co dodatkowo wycisza dźwięki spod maski, przez co pozostałe wydają się być bardziej słyszalne.