Szum wiatru z okolic lewego słupka

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
IvanH
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Szum wiatru z okolic lewego słupka

Post autor: IvanH »

Cześć. Mam wrażenie, że znalazłem rozwiązanie problemów tych szumów z podszybia. Uwaga, bo rozwiązanie wydaje się być błahe.

Wymieniłem pióra przednich wycieraczek. Z fabrycznych, na Bosch AeroTwin no i szmery znikły!

W Boschu jest trochę inny kształt plastiku na zakończeniu pióra i chyba to on wywoływał te świsty.
Za ten post autor IvanH otrzymał podziękowanie:
bigmazi (13 wrz 2024, 22:19)
Ocena: 5%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

bigmazi
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI DSG 2024
Podziękował: 2 razy

Post autor: bigmazi »

IvanH spróbuję wymienić te wycieraczki. Zobaczymy.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

IvanH pisze:
13 wrz 2024, 19:06
Cześć. Mam wrażenie, że znalazłem rozwiązanie problemów tych szumów z podszybia. Uwaga, bo rozwiązanie wydaje się być błahe.

Wymieniłem pióra przednich wycieraczek. Z fabrycznych, na Bosch AeroTwin no i szmery znikły!

W Boschu jest trochę inny kształt plastiku na zakończeniu pióra i chyba to on wywoływał te świsty.
Co prawda to nie ta strona, ale u mnie prawa wycieraczka trochę wystaje ponad krawędź maski (nie jest całkowicie schowana tak jak lewa) i nie jest wykluczone, że przy większej szybkości mogłaby także hałasować. Więc albo prawe ramię jest za długie, albo pióro, więc inaczej jest ustawiony kąt prawego ramienia, żeby przy dolnym położeniu pióro nie opierało się o listwę przy szybie.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

Podbijam temat, może ktoś ma pomysł, bo chyba udało mi się namierzyć przyczynę tego dziwnego dźwięku/szumu, jakby sypania z większą siłą piasku na przednią szybę.
Źródłem szumu są najprawdopodobniej wycieraczki przedniej szyby. Kiedy pojawia się ten cichy szum w okolicach 100kmh, czasem mniej, czasem więcej - w zależności od siły i kierunku wiatru, po włączeniu wycieraczek, a konkretnie, kiedy te są w górnym położeniu szum ustaje.
Prawdopodobnie pęd powietrza lecący po górnej stronie maski po jej zakończeniu wpada w jakieś zawirowanie, które uderza w dół, w ramiona albo pióra wycieraczek.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (18 wrz 2024, 16:12)
Ocena: 5%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

kmw pisze:
18 wrz 2024, 12:18
Podbijam temat, może ktoś ma pomysł, bo chyba udało mi się namierzyć przyczynę tego dziwnego dźwięku/szumu, jakby sypania z większą siłą piasku na przednią szybę.
Źródłem szumu są najprawdopodobniej wycieraczki przedniej szyby. Kiedy pojawia się ten cichy szum w okolicach 100kmh, czasem mniej, czasem więcej - w zależności od siły i kierunku wiatru, po włączeniu wycieraczek, a konkretnie, kiedy te są w górnym położeniu szum ustaje.
Prawdopodobnie pęd powietrza lecący po górnej stronie maski po jej zakończeniu wpada w jakieś zawirowanie, które uderza w dół, w ramiona albo pióra wycieraczek.
Nie wykluczone i całkiem prawdopodobne, tym bardziej, że sprawdzone "organoleptycznie", a nawet więcej - zawirowania ogólnie w tej czarnej "komorze" na wycieraczki pomiędzy szybą, a komorą silnika, gdzie spływa woda.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

IvanH pisze:
13 wrz 2024, 19:06

Nie zauważyłem Twojej odpowiedzi, ale spostrzeżenia mamy podobne, też zwróciłem uwagę na ten wystający grzbiet piór fabrycznych wycieraczek i ewentualną poprawę po ich wymianie. Planowałem testowo przejechać się ze zdjętymi piórami. Patrzyłem jeszcze, czy może powietrze nie przedostaje się spod maski właśnie wprost na tę czarną plastikową komorę z wycieraczkami jak to nazwał Misiek, tam jest niby uszczelka od spodu, ale o ile na środku jest w miarę ciasno, to przy kielichach, tam gdzie uszczelka skręca testowa kartka papieru nie trzyma się pomiędzy maską a nią.
Być może dlatego tylko kilka osób zauważyło ten problem w niedawno odebranych samochodach, bo większość już zmieniła wycieraczki na inne.

bigmazi

Kupiłem nowe wycieraczki. To nie o w są przyczyną szumu. Więc szukamy dalej.

bigmazi

Zmiana wycieraczek nic nie dała. Szum ustaje wtedy, gdy wycieraczki są w pozycji pionowej. Dodatkowo przejechałem się bez pióra wycieraczki po stronie kierowcy. Wtedy szum też występuje. Zatkałem też testowo otwory przy uszczelkach szyby na dole po obu stronach. Bez pozytywnego efektu.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowań: 167 razy

Post autor: Endrju »

Może silniczek?
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Adams11
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Adams11 »

Cześć, mam dokładnie takie samo świszczenie
w lewym słupku po stronie kierowcy, ale przy prędkości od 110km/h. Do tej prędkości jest cicho. Z prawej strony problem nie występuje. Wymiana wycieraczek nie pomaga. Czy ktoś z Was znalazł przyczynę problemu?

ODPOWIEDZ