Szum wiatru z okolic lewego słupka

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
rgoliat
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI 150 KM
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Szum wiatru z okolic lewego słupka

Post autor: rgoliat »

Od dłuższego czasu śledzę ten wątek, wsłuchiwałem się czy i u mnie też to występuje. Chwilami miałem też takie odczucie, że coś jest na rzeczy. Któregoś razu jadąc S3 wsłuchiwałem się i byłem przekonany że faktycznie coś dmucha, do czasu aż nie przejechałem lewą stroną samochodu po świeżo położonym asfaltem. Przejeżdżając po tym wyremontowanym kawałku pasa nastąpiła kompletna cisza, doszedłem więc do wniosku, że najwidoczniej ten słyszalny szum to nic innego jak odgłos niosący się od opon. Od tamtego czasu za każdym razem kiedy widzę inny odcień drogi wsłuchuję się na ten ,,szum" i za każdym razem się zmienia. Nie chcę sugerować, że to co słyszycie to szum niesiony od kół, ale warto zwrócić na to uwagę.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 75 razy

Post autor: patryk7133 »

Adams11 pisze:
10 lis 2024, 16:58
Cześć, mam dokładnie takie samo świszczenie
w lewym słupku po stronie kierowcy, ale przy prędkości od 110km/h. Do tej prędkości jest cicho. Z prawej strony problem nie występuje. Wymiana wycieraczek nie pomaga. Czy ktoś z Was znalazł przyczynę problemu?
Też tak mam i u mnie wydaje się, że uszczelka szyby w drzwiach kierowcy jest nieszczelna, ponieważ, gdy dociskam ręką szybę w górnym lewym rogu dźwięk ustępuje. Sprawdź u siebie może masz tak samo?

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

rgoliat pisze:
10 lis 2024, 17:29
Od dłuższego czasu śledzę ten wątek, wsłuchiwałem się czy i u mnie też to występuje. Chwilami miałem też takie odczucie, że coś jest na rzeczy. Któregoś razu jadąc S3 wsłuchiwałem się i byłem przekonany że faktycznie coś dmucha, do czasu aż nie przejechałem lewą stroną samochodu po świeżo położonym asfaltem. Przejeżdżając po tym wyremontowanym kawałku pasa nastąpiła kompletna cisza, doszedłem więc do wniosku, że najwidoczniej ten słyszalny szum to nic innego jak odgłos niosący się od opon. Od tamtego czasu za każdym razem kiedy widzę inny odcień drogi wsłuchuję się na ten ,,szum" i za każdym razem się zmienia. Nie chcę sugerować, że to co słyszycie to szum niesiony od kół, ale warto zwrócić na to uwagę.
U mnie to raczej okolice wycieraczki lub okolice słupka. Potwierdzeniem jest to, że gdy słyszę ten szum, to po włączeniku wycieraczek kiedy idą w górne położenie szum kompletnie ustaje. Więc albo wycieraczki albo słupek, a samo pióro wycieraczki zmienia w jakiś sposób kierunek pędu/zawirowania wiatru przy słupku.
Ten szum od kół to co innego jednak, ale też na niektórych fragmentach albo łatach na jezdni na chwilę nastaje błoga cisza, która byłaby piękna gdyby została na stałe. Niestety u nas większość nawierzchni jest chropowata, czyli ta głośniejsza.
U mnie też sama zmiana opon z fabrycznych Bridgestone Potenza sporo zredukowała hałas od toczenia się kół.

patryk7133

Wyciszenie nadkoli pomaga😉

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 902 razy
Otrzymał podziękowań: 1428 razy

Post autor: Misiek »

patryk7133 pisze:
11 lis 2024, 22:40
Na szum kół jak najbardziej, ale chyba nie na szum od wycieraczki, czy słupka, jeżeli ktoś jest w stanie aż tak dokładnie zlokalizować.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

patryk7133

Misiek pisze:
11 lis 2024, 22:49
patryk7133 pisze:
11 lis 2024, 22:40
Na szum kół jak najbardziej, ale chyba nie na szum od wycieraczki, czy słupka, jeżeli ktoś jest w stanie aż tak dokładnie zlokalizować.
No na szum z wycieraczek napewno nadkola nie pomogą :):)

IvanH
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: IvanH »

Niestety ten trop z wymianą piór wycieraczek faktycznie okazał się chybiony. Testowałem w deszczu, a ktoś chyba wcześniej pisał, że w deszczu problem nie występuje.

No i to mogę potwierdzić - świszczy przy suchej pogodzie. W deszczu nie świszczy.

Zgłosiłem na przeglądzie - powiedzieli mi, że to liście się zebrały w podszybiu i że to przez to. Zapytałem skąd liście wiosną czy latem, bo świszczy od samego początku. Niestety nie dostałem odpowiedzi. Oczywiście liście wybrali a świszczy dalej. :lol:

Ponoć we Wrocławiu jestem pierwszy, który zgłasza ten problem w Atece...

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Post autor: kmw »

IvanH pisze:
12 lis 2024, 16:19
Niestety ten trop z wymianą piór wycieraczek faktycznie okazał się chybiony. Testowałem w deszczu, a ktoś chyba wcześniej pisał, że w deszczu problem nie występuje.

No i to mogę potwierdzić - świszczy przy suchej pogodzie. W deszczu nie świszczy.

Zgłosiłem na przeglądzie - powiedzieli mi, że to liście się zebrały w podszybiu i że to przez to. Zapytałem skąd liście wiosną czy latem, bo świszczy od samego początku. Niestety nie dostałem odpowiedzi. Oczywiście liście wybrali a świszczy dalej. :lol:

Ponoć we Wrocławiu jestem pierwszy, który zgłasza ten problem w Atece...
Próbowałeś włączyć wycieraczki kiedy świszczy, ale bez deszczu?

IvanH
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 0

Post autor: IvanH »

Próbowałem, szum nie znika całkiem, może trochę się wycisza jak wycieraczki są w pionie, ale to raczej nie wina wycieraczek tylko całego plastiku podszybia. Musieli coś zmienić w konstrukcji - tak mi się wydaje.

Było jeszcze podejrzenie, że to występuje w autach z grzaną przednią szybą u mnie taka szyba jest, może jest przypadek, że ktoś ma zwykłą szybę i też szumi to się wtedy ten trop wyeliminuje.

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 6 razy

Post autor: Osin »

U mnie podobnie, ale nie cały czas, tylko okazjonalnie i niekoniecznie, gdy wieje. Raz jest szum, a raz go nie ma. Oczywiście im szybciej się jedzie, tym jest większy i to jedyna reguła z tym związana. Jakieś nowe wnioski u kolegi? Nie mam ogrzewanej przedniej szyby.

ODPOWIEDZ